Cum se sta corect in banca

Ghiozdane din ce in ce mai grele si ore din ce in ce mai multe, petrecute in spatiul stramt si incomod al bancilor. Putina miscare, aproape deloc sport si multa lipsa de interes.

Cu asta se confrunta copiii nostri in ziua de azi. Cam asta le ofera scoala si, lasand la o parte discutiile despre materie si programa, as vrea sa vorbim despre starea de sanatate.

Dupa minim 8 ani de zile petrecuti in banca intr-o pozitie incorecta, putem avea trista surpriza sa constatam ca pagube ireversibe au afectat corpurile fragile ale copiilor.

Pentru a evita aceasta situatie, va prezint astazi un material foarte bun, in care kinetoterapeutul echipei nationale de fobal a Romaniei le explica  copiilor care este postura corecta a corpului.

1 (2)

foto

„Vreţi să creşteţi drepti ca un brad sau aplecati ca o salcie?“

In cadrul unui proiect aflat la a treia editie, Alin Burileanu (34 ani), asistent universitar la Facultatea de Kinetoterapie din cadrul Universităţii din Craiova, tutor RPG Romania şi kinetoterapeut al echipei naţionale de fotbal a României le-a vorbit elevilor despre pericolul care ii paste pentru ca nu adopta o postura corecta in banca, pentru ca nu poarta in mod adecvat ghiozdanul, dar si pentru ca fac tot posibilul sa chiuleasca de la ora de sport.

Consecintele acestor fapte se oglindesc in statistici dureroase: 8 din 10 copii au probleme posturale, apar din ce in ce mai des dureri de spate la copii, iar lucrurile se pot complica.

Capul usor aplecat in fata sau pe o parte, un umar lasat sau ambii umeri aplecati in fata sunt, uneori, semne primare ale unor afectiuni care, nebagate in seama, pot avansa periculos.

 „De la cea mai fragedă vârstă creşterea copiilor trebuie să fie cât mai armonioasă şi cât mai sănătoasă. Odată cu creşterea lor în înălţime, practic  lupta lor cu gravitaţia de multe ori este pierdută, şi apar un umăr mai jos, capul anterior, umerii în faţă, şi intervin deficienţele posturale. Asta înseamnă că o inegalitate a umerilor poate să apară foarte uşor, o poziţie a capului, de asemenea, iar toate acestea, necorectate, pot duce la deficienţe posturale ulterioare. Este foarte importantă şi greutatea ghiozdanului, dar mult mai importantă este poziţia ghiozdanului“, a precizat kinetoterapeutul Alin Burileanu.

 „În principiu, deficienţele posturale apar din cauza poziţiei incorecte în bancă, dar nu numai. Le tratăm cu exerciţii specifice în funcţie de patologie  – putem vorbi de cifoză, de scolioză, de lordoză – , pentru a întări musculatura, pentru a corecta poziţia greşită, astfel încât să-i readucem în poziţii anatomice normale. În principiu, scoliozele, cifozele de creştere se pot corecta până când încetează procesul de creştere, depinde de fiecare copil în parte, până la 18-19 ani. Cel mai des am întâlnit scolioza, sau atitudinea scoliotică. Atitudinea scoliotică poate fi corectată, prin redresarea musculară. Scolioza structurală este modificarea de postură a vertebrelor prin poziţii de S, mai greu de corectat, dar posibil prin terapii speciale“, a precizat şi kinetoterapeutul Eva Ilie.

Demonstratia kinetoterapeutilor a scos la iveala si alte deficiente, de data aceasta ale sistemului de invatamant. Copiii invata in banci neadaptate varstei lor, prea inalte, cu scaune prea joase, care nu le faciliteaza adoptarea pozitiei corecte.

De multe ori, cei mai mici de inaltime nici macar nu ating podeaua, ramanand suspendati pe scaune, fara punct de sprijin.

Citeste articolul complet aici.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

? Sharing is Caring! ?  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *