Important! Cine trebuie sa elibereze “Avizul epidemiologic pentru (re)intrarea in colectivitate”?

Cand fetele erau la gradinita, dupa fiecare vacanta, ni se cerea aviz epidemiologic pentru intrarea in colectivitate. Discutand si cu prietenele mele, am aflat ca fiecare gradinita cere ce vrea, incepand cu o adeverinta medicala generala si terminand cu analize complete de sange, cu exudat faringian, cu carnetul de vaccinari si examen coproparazitologic.

Era nebunie in cabinetele medicilor de familie, insa intr-un final, cand eu ma indreptam cu fetele spre scoala, am aflat ca toate aceste documente se pot elibera contra cost, la orice medic pediatru. Foarte multi parinti apelau la aceasta metoda pentru a evita cozile si timpul pierdut.

La scoala, lucrurile sunt putin mai simple. Uneori se cere cate o adeverinta, alteori doar un aviz, dar daca parintii protesteaza si sustin ca e un abuz din partea scolii, atunci se renunta la orice solicitare.

Medicii de familie la randul lor protesteaza, sustin ca nu e treaba lor sa elibereze aceste adeverinte si avize. De multe ori mi s-a spus in cabinetul medical ca mi se face o favoare si am auzit la mai multi parinti ca s-au confruntat cu aceeasi situatie.

Din fericire, zilele astea am primit un comunicat oficial transmis de “Patronatul Medicilor de Familie si Bucuresti si Ilfov” si “Asociatia Medicilor de FamilieBucuresti -Ilfov”.

Aceste doua organisme au sesizat Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Inspectoratul Scolar Judetea Ilfov privind solicitarile de avize epidemiologice dupa perioada de vacanta scolara.

Conform legislatiei in vigoare, la reluarea cursurilor dupa perioada de vacanta, prescolarii si elevii necesita aviz epidemiologic din partea medicului scolar sau a personalului medical din unitatea de invatamant public sau privat autorizate/acreditate dupa caz, in functie de organizarea unitatii de invatamant public sau privat si respectand toate normele MECTS si MS in vigoare.

In acest sens, orice solicitare de aviz epidemiologic de catre educator, diriginte sau director de unitate de invatamant public sau privat acreditat/autorizat de la medicul de familie pentru reintoarcerea in colectivitate a prescolarului sau elevului, nu respecta norma mai sus citata si este exces de zel.

Exceptie poate fi doar cazul in care unitatea de invatamant publicata sau privata are contract cu un medic de familie pentru a respecta metodoligia Orninului comun MECTS si MS nr 5298/2011.

In adresele trimise catre cele doua Inspectorate Scolare, PMFB si AMFB adreseaza din nou rugamintea sa se informeze directorii de unitati de invatamant public sau privat pentru a impiedica solicitarea in exces a acestor avize epidemiologice.

Respectand prevederile ordinului citat, sunt evitate deplasarile inutile ale copiilor fara semne si simptome de boala acuta infecto-contagioasa la cabinetele medicilor de familie,

In acest mod este evitata si expunerea prescolarilor si a scolarilor la un risc epidemiologic de a contacta boli acute infecto-contagioase de sezon tocmai in sala de asteptare a medicului de familie.

Adrese similare au fost trimise si dupa vacanta de iarna, in luna ianuarie 2017.

Cele doua adrese transmise la inceputul anului scolat 2017-2018, pot fi descarcate dand click pe linkurile de mai jos.

AMFB_PMFB_adresa_aviz_epidemiologic_Bucuresti

Adresa Bucuresti


AMFB_PMFB_adresa_aviz_epidemiologic_Ilfov

Adresa Ilfov

Pentru ca este evidenta lipsa de informare si la nivelul parintilor, va rog sa dati share astfel incat sa afle cat mai multe persoane interesante despre aceste prevederi.

De asemenea, pentru ca urmeaza sa ni se ceara in scurt timo si adeverinta “Apt pentru ora de sport” si pentru ca medicii de familie refuza sa o elibereze, pe motiv ca doar medicul sportiv este in masura sa elibereze asa ceva, am adresat celor doua organisme ale Medicilor de Familie rugamintea sa ne lamureasca si in aceasta privinta. Am sa revin imediat ce primesc un raspuns.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

? Sharing is Caring! ?  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe Facebook (click aici).

Ana Maria Mitrus

Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published.