Astăzi încep înscrierile în învățământul primar: Calendar și Proceduri

Ministerul Educației a anunțat recent calendarul și procedurile pentru înscrierea copiilor în învățământul primar pentru anul școlar următor. Cu toții știm că acest moment este crucial pentru părinți și pentru micuții lor, deoarece reprezintă începutul unei noi etape în viața lor educațională. 

Pot fi înscriși în clasa pregătitoare copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2023, inclusiv și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023.

Iată ce trebuie să știi despre acest proces de înscriere și cum te poți pregăti pentru el.

Etapa 1: Depunerea cererilor de înscriere (11 aprilie – 14 mai)

În prima etapă a procesului de înscriere, părinții vor putea depune cererile de înscriere în învățământul primar în perioada cuprinsă între 11 aprilie și 14 mai. Este important ca toți părinții să fie informați de această perioadă și să își pregătească documentele necesare în avans.

Cererile-tip de înscriere pot fi completate doar pentru unităţile de învăţământ la care există locuri disponibile după încheierea primei etape de înscriere.

Părinţii completează, în ordinea descrescătoare a preferinţelor, maximum trei opţiuni pentru unităţi de învăţământ la care mai există locuri disponibile.

Validarea cererii-tip de înscriere se face la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie din cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua de înscriere”, precizează reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Procesarea cererilor și repartizarea copiilor (14 – 17 mai)

Între 14 și 17 mai, autoritățile vor procesa cererile-tip de înscriere și vor repartiza copiii la școala de circumscripție. Acest proces este crucial pentru a asigura o repartizare echitabilă și eficientă a copiilor în școlile din apropierea locuințelor lor.

Depunerea cererilor pentru alte unități de învățământ (20 – 27 mai)

În perioada 20 – 27 mai, părinții vor putea depune cereri-tip prin care solicită înscrierea copiilor la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Este important ca părinții să fie atenți la această perioadă și să își exprime preferințele cu atenție.

Repartizarea la școala de circumscripție (28 mai)

Pe data de 28 mai, va avea loc repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri. Acest pas este esențial pentru a asigura că fiecare copil primește o educație adecvată și că toți părinții sunt informați în mod corespunzător.

În cazul înscrierii la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, sunt necesare şi documentele care atestă îndeplinirea criteriilor generale, respectiv a criteriilor specifice de departajare.

Criteriile generale de departajare sunt disponibile şi pe cererea-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare sunt comunicate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ”.

Afișarea listelor de înscriere și etapa a doua (29 mai – 7 iunie)

În data de 29 mai vor fi afișate listele cu candidații înmatriculați și numărul de locuri rămase libere. Ulterior, între 31 mai și 7 iunie, va avea loc cea de-a doua etapă a procesului de înscriere pentru copiii care nu au fost repartizați în prima etapă sau care doresc să își schimbe opțiunile.

Înscrierea în învățământul primar este un moment important pentru părinți și pentru copiii lor, iar acest calendar și proceduri clar definite sunt esențiale pentru a asigura un proces echitabil și eficient. Este important ca toți părinții să fie informați și să urmeze cu atenție pașii necesari pentru a asigura o educație de calitate pentru copiii lor.

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *