Bebelusii culcati in cutii, o noua moda adoptata in toata lumea

Anul trecut am citit cu interes despre o initiativa a guvernului canadian, care a adoptat practica de a darui fiecarui nou nascut o cutie ce continea hainute, scutece si jucarii. Cutia era primit in maternitate de catre proaspata mamica, cu sugestia de a folosi cutia pe post de patut pentru cel mic. La vremea respectiva mi s-a parut o nebunie sa-ti culci copilul nou nascut intr-o cutie de carton insa dupa ce am aprofundat problema, parca incep sa vad un oarecare sens al acestui demers.

Traditia incepe undeva in 1930, in Finlanda, cand fiecare mamica, indiferent de educatie sau de venituri, primea o cutie de la guvern. Cutia continea diverse obiecte folositoare, hainute, cosmetice si o paturica, care pusa pe fundul cutiei forma primul patut al bebelusului. In prezent, Finlanda se lauda cu cea mai mica rata de mortalitate infantila.

Graph of infant mortality rates

Ideea a prins atat de bine incat trei tati din Finlanda au dezvoltat un business pentru a trimite acest gen de cutii in toata lumea. In Statele Unite, doua mame au preluat aceeasi idee si in UK deja afacerea devine din ce in ce mai cunoscuta dupa ce Ducele si Ducesa de Cambridge au primit aceasta cutie din Finlanda,  atunci cand asteptau sa se nasca primul lor copil.

Three fathers in Finland set up the Finnish Baby Box Company in 2014

In general aceste cutii sunt gandite incat sa raspunda unei nevoi locale, incepand cu preventia anumitor boli sau infectii si terminand cu promovarea ideii ca nou nascutul nu trebuie sa doarma in pat cu parintii, pentru a evita pericolul sufocarii.

In alte situatii, cum a fost in in Finlanda la inceput, scopul acestei cutii a fost sa incurajeze gravidele sa mearga la control in timpul sarcinii.

In Africa de Sud, cei doi antreprenori care au preluat ideea, au concluzionat ca o cutie de plastic ar fi mult mai utila, deoarece ar putea fi folosita mai mult ca baita decat ca patut, ceea ce s-a dovedit mult mai folositor pentru mamele de acolo.

South African boxThula Baba Box

Cel mai important obiectiv a fost insa atragerea gravidelor la cursuri prenatale iar un sondaj organizat anul trecut a concluzionat ca Thula Baba Box (asa cum este denumita in Africa de Sud) incurajeaza mamele sa mearga la control inca din primele saptamani de sarcina iar asta reduce riscurile majore legate de mortalitatea infantila si transmiterea virusului HIV. Initiatorii proiectul isi doresc ca la un moment dat aceasta initiativa sa devina un program national.

Barakat BundleBarakat Bundle

In Asia de Sud, un doctorand la Universitatea Harvard a adoptat aceeasi idee la problemele locale. Astfel, el a dezvoltat proiectul Barakat Bundle (Barakat inseamna “binecuvantat” in anumite dialecte traditionale) care acum se desfasoara in spitalele rurale din Jagadiya, India.

Cutia include un kit dezinfectant, pentru a preveni infectiile ce pot aparea in timpul sau dupa nastere, si o plasa de tantari, pentru a-i proteja pe cei mici impotriva malariei.

Insa nu doar in tarile subdezvoltate a prins aceasta idee. Asa cum va spuneam la inceput, un proiect pilot a fost lansat in aceasta luna la Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital din Londra, in colaborare cu o comapanie americana, care sustine ca “cea mai importanta componenta a programului pe care il dezvolta, este de fapt educatia”.

Reprezentantii companiei considera ca folosirea acestor cutii, in care bebelusii pot sa doarma, le ajuta pe mame sa ii tina pe cei mici alaturi de ele pe timpul noptii, in aceeasi camera, fiind foarte usor de carat, ceea ce e foarte util pentru conectare. In urmatoarele 6 luni, peste 600 de cutii vor fi oferite gravidelor care vor naste in acest spital.

UK box
Image captionThe box at Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital in London is decorated with foxes

In Statele Unite, mai multe proiecte similare se desfasoara in prezent, dar cel mai mare de acest gen va fi lansat anul acesta in Fort Worth, Texas, cand toate cele 4 spitale vor incepe sa ofere baby boxes in incercarea de a scadea rata de mortalitate infantila de la cifra enorma de 7,1 la 1.000 de locuitori. Ca o comparatie, in restul Statelor Unite, per total, rata este de 5,9 la mia de locuitori.

Peste 36.000 de cutii sunt prevazute a fi oferite in urmatorii doi ani iar obiectivul principal este de a incuraja parintiii sa nu doarma in acelasi pat cu cei mici.

“Ne-am dat seama ca oamenii din comunitate nu erau constienti de aceste cifre uriase legate de mortalitatea infantila. Ne dorim sa oferim o cutie pentru fiecare copil nascut in viata in oras si sa le oferim astfel bebelusilor sansa de a avea conditii pentru un somn sigur, ceea ce este vital pentru a preveni moartea prin sufocare”, au declarat oficialii.

A baby sleeping in baby boxBaby Box Co

In Australia, se preconizeaza ca un proiect similar va fi inceput in statul Victoria iar in Canada, asa cum va spuneam la inceput deja a fost lansat un proiect pilot la sfarsitul anului 2015.

In Canada, desi scopul initial al proiectului a fost sa targeteze familiile vulnerabile, pana la urma s-a realizat ca nu prea e cazul, avand in vedere ca situatia financiara a majoritatii populatiei este una buna. Totusi, pentru ca majoritatea tatilor sunt plecati in timpul saptamanii, lucrand in special in industria petroliera, s-a decis sustinerea mamelor care practic raman singure cu bebelusul, si ajutarea lor in tranzitia de la sarcina la parenting.

Un element esential si care face diferenta fata de toate celelalte programe nationale, este componenta de mentoring. Fiecare mama si tata, trebuie sa identifice pe cineva care sa fie de acord sa pastreze legatura (la telefon sau in persoana) si sa aiba conversatii de cel putin 20 de ori incepand cu saptamana 32 de sarcina si pana la 6 luni dupa nastere. Aceasta componenta de mentoring a fost adaugata dupa ce s-a remarcat faptul ca in Canada, familia si prietenii pot identifica atunci cand exista o problema, insa de multe ori nu isi doresc sau chiar nu sunt lasati sa intervina.”

Alberta boxImage captionThe Alberta box includes nappies, a thermometer, a teething toy and shampoo

O alta idee inovativa aplicata in Canada este distribuirea unei brosuri catre tati, in care acestia sunt incurajati sa dezvolte o relatie cu nou nascutii. Avand formatul unui manual de reparat masini 🙂 , brosura se prezinta ca un ghid de do-it-yourself despre cum sa-l ajute pe cel mic sa ragaie, cat de important e combustibilul (lapticul de la mami) si cum sa se uite “sub capota” atunci cand apar “probleme de somn”. Toate acestea deoarece “sa ai grija de noul tau model si sa-l pastrezi curat si ingrijit, este foarte important!”.

Acestea fiind zise, sunt tare curioasa care este parerea voastra legata de acest obicei care prinde din ce in ce mai mult teren. Considerati ca ar fi utila si la noi o campanie prin care parintii sa fie incurajati sa nu mai doarma cu nou nascutul in pat, pentru a-l feri de pericolul sufocarii in somn?

Voi v-ati culca copilul intr-o cutie de carton, indiferent cat de frumos colorata ar fi?

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Aticolul original aici.

 

 

Comenteaza cu contul de FB

5 thoughts on “Bebelusii culcati in cutii, o noua moda adoptata in toata lumea

  1. Eu nu sunt de acord ca bebele sa doarma in pat cu parintii pentru ca, din cauza oboselii, poti sa te urci pe el. Dar na…se bate atata moneda pe baby sharing, de zici ca e musai sa il tii lipit de tine, daca vrei sa devina un adolescent increzator in fortele proprii.

    Ma deranjeaza foarte tare inversunarea mamelor. Multe fac judecati de valoare si formuleaza idei pe care le considera general valabile. Dar ceea ce e bine pentru cineva nu e musai sa fie bine pentru altcineva. Mamele trebuie sa-si vada de treaba lor si sa dea sfaturi, mai putin rautacioase, doar cand li se cere asta. Cealalta categorie de mame, cele care aduc pe lume primul copilas ori cele panicate de la natura (ca mine, de ex.) ar trebui sa invete sa ia singure decizii, sa aiba rabdare pentru ca experienta si repetitivitatea anumitor actiuni constituie profesori de nadejde.

    1. Exact asa ma gandeam si eu. Personal, am facut skin to skin cu ambele fete insa adevarul e ca-i foarte periculos. Daca esti obosita sau nu esti foarte bine conectata cu copilul chiar se pot intampla tragedii.
      Din punctul asta de vedere la care as adauga si saracia si lipsa de educatie, s-ar putea ca aceste cutii sa fie o idee buna.
      Dar cum spui si tu, pana la urma fiecare trebuie sa decida pentru el.

  2. Daca as sti sigur ca salvez viata unui bebe l-as culca si intr-o galeata!!! Ca sa devina – si o citez pe Laura – ” un adolescent increzator in fortele proprii” un copil nu are nevoie doar de dormit in acelasi pat cu adultul… ca sa ajunga la performanta respectiva sunt muuuuulte lucruri de facut! Degeaba doarme in acelasi pat cu mine cand la 5 ani copilul ne este familiarizat cu reguli si cu ce e bine si ce nu e bine, sau sa fie invatat cum sa respecte tot ce e in jur !
    Nu judec mamele care dorm cu cei mici. E dreptul lor si daca mai si reusesc sa il tina in viata bravo lor. Si nu le judec nici pe cele care isi pun bebelusii intr-o cutie. Eu am incercat sa dorm cu prima dar pe langa faptul ca nu dormeam eu , de grija ei, ma mai si stresam si a doua zi picam de somn. O zi doua merge sa pici de somn.. dar dupa un anumit timp traba nu mai e atat de vesela….Si am decis ca doarme langa mine, intr-un patut ” pack’n play” . Si tot ma stresam…” bebe nu respira asa cum cred eu ca ar trebui sa respire, bebe respira prea repede ” s.a.m.d.

    1. Si eu cred ca gandita la nivel obiectiv, de societate, ideea este buna. Faptul ca in particular, unii parinti decid sa doarma cu copilul in pat sau orice altceva, e de asemenea de inteles. Presupunem ca toti parintii sunt responsabili si actioneaza in consecinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *