“The new Pokémon Go game is now officially more popular than porn”

Este primul titlu in engleza pe care il folosesc pe blog si inca nu stiu daca asta e bine sau rau. Insa l-am preluat de pe Independent.co.uk pentru ca este singurul care mi-a atras atentia, dintre multe altele.

Asa cum probabil stiti, Pokemon Go este un joc lansat de curand iar succesul fantastic de care se bucura m-a facut sa va aduc in atentie un moment extrem de important in istoria stiintelor neurologice, a televiziunii, a cresterii copiilor si a influentei pe care diversi factori si stimuli o pot avea asupra creierului uman.

In 1997,  in Japonia, sute de copii s-au prezentat la spital cu simptome de epilepsie, despre care se crede ca au fost cauzate de un episod din serialul Pokemon.

Intr-o seara de marti, pe 16 decembrie 1997, a fost difuzat pe mai mult de 37 de posturi TV, episodul cu numarul 38 din Pokemon, care se bucura de foarte multa notoriate avand ratinguri cu mult peste media altor emisiuni similare.

In episodul cu pricina, Pikachu si prietenii lui umani au pornit intr-o aventura care avea loc in interiorul unui computer. Dupa vreo 20 de minute dupa inceperea episodului, eroii s-au intalnit cu un inamic, pe nume Polygon cu care s-au luat la bataie. In timpul luptei, Pikachu isi foloseste super puterile pentru a opri atacurile inamicului si lanseaza o serie de fulgere foarte luminoase.

La ora locala 6:51 fulgerele respective au luminat ecranele televizoarelor. Pana la 7:30 ora locala, conform Fire-Defence agency,  618 copii au fost adusi la spitale prezentand diverse simptome.

Vestile despre acest fenomen au circulat extrem de repede in Japonia astfel incat chiar din seara respectiva jurnalele de stiri au prezentat intamplarea. In timpul jurnalelor de stiri, mai multe posturi de televiziune au difuzat si ele batalia cu fulgere despre care se presupunea a fost cauza pentru care atatia copii au ajuns la spital, ceea ce evident a dus la o noua serie de copii afectati insa numarul acestor copii din “valul doi” este necunoscut.

Declaratiile doctorilor prezentau simptomele copiilor care “erau intr-un fel de transa, similara hipnozei, plangandu-se de probleme cu respiratia si cu vederea”

Conform ziarului Yomiuri Shimbun,  “familiile copiilor afectati au declarat ca cei mici s-au prabusit in timpul vizionarii episodului respectiv, au facut convulsii si au vomitat”.

Informatiile despre numarul exact al copiilor care au fost afectati de acest episod si cati au fost dusi la spital raman contradictorii dar totusi, anumite  cifre pot fi raportate cu exactitate. Unul dintre spitalele din Tokio  a inceput sa primeasca copii imediat dupa ora 7 p.m. Conform declaratiilor catre presa, 6 copii cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani au fost adusi la spital,

In urma investigatiilor, jurnalistii japonezi au estimat ca un numar de aproximativ 12.000 de copii au fost afectati si 700 au primit tratament sau au fost internati in spital. Totusi, realitatea este mult mai complexa.

In ziua urmatoare difuzarii episodului din Pokemon, postul TV Tokio a emis un comunicat in care isi cerea scuze, a anuntat ca suspenda programul si a anuntat ca va investiga cauza imbolnavirii copiilor.

Politistii de la Atago Police Station, la ordinele Agentiei Nationale de Politie (National Police Agency), au interogat producatorii programului despre continutul filmului de desene animate si despre procesul de productie. Ministerul Sanatatii (The Health and Welfare Ministry) a organizat o sedinta de urgenta in care a discutat situatia cu experti, colectand date de la spitale.

Magazinele de inchiriat casete video de pe intreg cuprinsul tarii au retras de pe rafturi seria Pokemon.

In timp ce multe mame au acuzat posturile TV ca ignora santatea copiilor de dragul audientelor, alti parinti au cerut implementare unor device-uri electronice care sa blocheze animatiile foarte intense (ceva similar cu  tehnologia V-chip utilizata in Canada si SUA).

Primul Ministru Ryutaro Hashimoto s-a implicat si el in rezolvarea situatiei, declarand printre altele ca” “Razele si laserele au fost inventate pentru a fi folosite ca arme insa efectele lor nu au fost stabilite in totalitate”.

Purtatorul de cuvant de la Nintendo s-a grabit sa explice ca singura legatura dintre jocul Pokemon si seria de desene animante este personajul principal, insa actiunile companiei au suferit o scadere de aproape 5 procente pe bursa din Tokio.

In episoadele difuzate ulterior incidentului, TV Tokio a inclus avertizari privind riscul de aparitie a convulsiilor epileptice in  urma vizionarii acestui serial animat.

gameboy warning

In timp ce creatorii de programe tv si jocuri pentru copii tind sa depaseasa anumite limite pentru a-i convinge pe cei mici sa le foloseasca produsele, doctorii si psihologii avertizeaza ca situatiile precum cea intamplata la difuzarea episodului 38 din Pokemon, ne reamintesc cat de vulnerabili sunt copiii in fata acestor stimuli pe care ii gasesc la TV sau in telefoane si tablete.

Deoarece fenomenul respectiv a fost atat de neobisnuit, doctorii din Japonia dar si din SUA nu au putut identifica imediat cauzele, dar totusi, cativa experti s-au pronuntat ca fiind vorba de “epilepsie stimulata optic”.

convulsii epileptice induse de desene animate

sursa si documentul integral aici

Au existat si doctori care au declarat ca cei mici sunt cu siguranta mai sensibili si mai predispusi la reactii precum convulsii sau pierderea cunostintei in cazul in care sunt expusi la stimuli vizuali foarte puternici.

LargeThumb.00132985-200503000-00016.FFU1

Robert Fisher (MD, PhD, the Maslah Saul, MD, Professor of Neurology at Stanford University School of Medicine and Director of the Stanford Epilepsy Center in California) a sugerat chiar introducerea unor ghiduri internationale de bune practici in televiziune pentru evitarea difuzarii emisiunilor cu risc de producere de convulsii epileptice.

Pana atunci insa, Dr. Fisher sustine ca specialistii ar trebui sa-i avertizeze pe parinti ca toti copiii care urmaresc jocuri video sau emisiuni la televizor ar trebui sa stea la cel putin 2 metri distanta de ecran. De asemenea, copiii nu ar trebui sa se uite la televizor in intuneric si ar trebui sa joace jocuri video pentru o perioada foarte scurta de timp.

Stiu ca 1997 pare dintr-o alta epoca insa ganditi-va cat au evoluat jocurile si emisiunile TV in ultimii aproape 20 de ani. Nimeni nu stie sa spuna care vor fi efectele folosirii indelungate a telefoanelor si tabletelor si nici modul in care sunt influentati copiii de emisiunile TV pe care le urmaresc.

Din punctul meu de vedere ar fi ideal sa fie interzisa folosirea oricaror device-uri electronice pana la varsta de 14 ani iar dupa, doar cu program si sub supraveghere stricta. Sper ca timpul sa ne arate tuturor ca exagerez si ca temerile mele nu sunt fondate insa nu stiu de ce dar cred ca asta nu o sa se intample niciodata.

Si ca sa revenim la Pokemon Go, va recomand sa cititi articolul Bogdanei care va explica foarte detaliat “Ce ar trebui sa stiti inainte de a va lasa copiii sa joace Pokemon“.

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Surse:

http://journals.lww.com/neurotodayonline/Fulltext/2005/03000/Lessons_From_Pok_mon__Video_Games_Without_the.16.aspx

http://www.csicop.org/si/show/pokemon_panic_of_1997

http://kotaku.com/5757570/the-banned-pokemon-episode-that-gave-children-seizures

http://www.nytimes.com/1997/12/18/world/tv-cartoon-s-flashes-send-700-japanese-into-seizures.html

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *