Stai linistita si o sa ramai insarcinata

Printre cele mai inutile si enervante sfaturi se numara si acesta care, pe un ton mieros, te indeamna sa stai linistita si nu va mai trebui sa faci nimic altceva pentru a ramane insarcinata.

De ce spun ca este inutil?

In primul rand pentru ca automat, cine iti spune asta te considera agitata, nervoasa, nelinistita, nerabdatoare si multe altele din acelasi registru. Nimeni nu are dreptul sa-ti puna aceasta eticheta, nimeni nu stie mai bine ca tine daca esti agitata sau nu. Daca cineva chiar vrea sa stie aceste detalii despre tine, atunci sa te intrebe.

In al doilea rand, chiar daca sa presupunem ca aceasta afirmatie este adevarata, atunci ar trebui sa-si dea seama ca nu depinde de tine sa te linistesti. Nu e ca si cum ai avea o viata agitata, plina de griji si de stres, insa dintr-o data, imediat ce primesti sfatul de mai sus o sa-ti spui: “cata dreptate ai! Cum de nu m-am gandit pana acum la asta. Din acest moment, o sa stau linistita. Nu imi mai fac griji, nu ma mai supar, nu ma mai stresez!”

Pe bune?! Cine a mai pomenit asa ceva? Daca esti stresat si nelinistit ai nevoie de mult mai mult decat un sfat de la un “atotcunoscator”.

De ce spun ca este enervant?

Pentru ca sunt doar cuvinte goale repetate insistent de persoane care vor sa se auda vorbind si care au o parere despre orice. Poate nu ai nevoie de sfaturile lor, poate sti si tu mai bine ce ai de facut iar dorinta ta de a ramane insarcinata nu e doar un subiect pentru “small talk”.

Cele mai multe studii afirma ca anxietatea si un stres redus pana la moderat nu influenteaza fertilitatea, nici chiar in timpul tratamentului pentru a face un copil.

Alice Domar, psiholog cunoscut pentru studiile sale despre modul in care poate ajuta femeile infertile sa ramana insarcinare, a constatat ca femeile care sufera de o anxietate moderata au o probabilitate mai mare de a concepe copii in urma fertilizarii in vitro.

In anul 2011, o analiza a 14 studii a constatat ca nu exista nicio diferenta procentuala intre reusita femeilor fertilizate in vitro care erau stresate si cea a celor care nu erau.

Toni Weschler, autoarea cartii Taking Charge of your Fertility (Cum sa iti supraveghezi fertilitatea), noteaza ca stresul intarzie ovulatia, dar altfel nu dauneaza in vreun fel acesteia, atunci cand incerci sa concepi natural un copil. Prin urmare, nu ai de ce sa te simti anxioasa in privinta anxietatii.

Cu toate acestea,  depresia influenteaza negativ fertilitatea. Majoritatea studiilor, tot pe paciente care au recurs la fertilizarea in vitro, au constatat ca femeile deprimate au sanse sub 50% de a ramane insarcinate, fata de cele care nu sunt deprimate.

Care e diferenta dintre stres si depresie?

  • Daca esti ingrijorata, obsedata sau anxioasa, asta este stres.
  • Daca esti trista, plangi tot timpul sau esti apatica mai mult de doua saptamani, asta este depresie. (Nu se pune daca te simti trista cateva zile dupa ce ti-a venit ciclul — trebuie sa dureze mai mult decat atat.)
  • Daca esti deprimata sau crezi ca ai putea fi, gandeste-te sa incepi o terapie — pentru propria ta sanatate psihica, nu doar pentru fertilitate. Multi psihologi recomanda un program de terapie cognitiv-comportamentala si tehnici de relaxare progresiva.

Sa ai copii e un scop atat de important in viata, dar cu toate acestea nu tine de controlul nostru. Daca esti deja inclinata catre anxietate, stresul inerent al incercarilor de a face un copil o poate accentua.

Vestea buna este ca un nivel scazut sau chiar moderat al anxietatii sau al ideilor obsesionale nu are mari sanse de a-ti influenta negativ fertilitatea.

Dar daca muncesti mult si ai un job stresant?

Daca asta inseamna ca nu dormi suficient, ca mananci nesanatos si traiesti cu cofeina si alcool, atunci da, s-ar putea sa ai mai multe probleme sa ramai insarcinata. Dar in acest caz, cofeina, alcoolul si alimentele proaste — nu stresul — sunt cele care au efectul negativ.

Unele femei traiesc cu ideea ca nu vor ramane insarcinate decat daca vor sta relaxate tot timpul, iar asta chiar nu este adevarat.

Ca de cele mai multe ori, calea de mijloc este probabil cea mai buna — sa gasesti un stil de viata care sa te tina ocupata si implicata, dar nu intr-atat incat sa o iei razna.

O modalitate de a gasi acest echilibru este aceea de a-ti face suficient timp pentru a dormi si a te relaxa.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *