Voi beti lapte?

Va intreb asta pentru ca este un subiect important legat de nutritie si sanatate, mai ales cand este vorba despre copii in crestere.

Exista voci care spun ca laptele este cel mai important aliment. Eu as spune ca este printre cele mai importante. Exista si voci care spun ca laptele e otrava. Eu as spune ca e un subiect mult prea delicat si accesibil unei foarte mici minoritati. Adica la teorie stam multi bine, dar practica ne omoara 🙂 .

Asa ca astazi o sa ma raportez la teoria general acceptata, cu care am crescut si noi de altfel, ca laptele este unul dintre alimentele de baza. Si spun asta ca sa evit discutii in contradictoriu, care nu isi au locul acum si aici. Pentru ca noi consumam lapte. Mult lapte. Si iaurturi si branzeturi. Pot sa am frigiderul gol, daca gasesc o bucatica de branza nu mai am nicio problema. Si nu uit o emisiune culinara, in care un iranian spunea ca el daca nu consuma iaurt intr-o zi, se imbolnaveste. Cam asa si eu 🙂 .

Din acest motiv am acceptat invitatia de a participa la evenimentul organizat de Tetra Pak, cu tema “Principalii aliati ai cresterii armonioase a copiilor scolari si prescolari“. Spre surprinderea mea nu am vorbit doar despre lapte ci despre alimentatie sanatoasa in general, despre comportamente si principii importante pentru un stil de viata sanatos.

„Copilul trebuie învățat de mic să capete obiceiurile  alimentare sănătoase şi echilibrate prin crearea unor ritualuri alimentare în ce priveşte numărul de mese pe zi, dacă este posibilul orarul acestora, locul unde se ia masa şi mai ales ceea ce mănâncă. Aceasta se poate realiza în special prin modelul familial care ar trebui să fie susținut şi în cadrul grădiniței și școlii. Dacă un copil primește din primii ani de viață lapte, produse lactate, legume, fructe, le vede zilnic pe masa lui, ulterior, intrând în sistemul educațional, va continua să le consume în fiecare zi, se va obișnui cu această alimentație, își va crea astfel obiceiuri sănătoase pe care le va continua ca adolescent și adult. De aceea, este foarte important ca părinții să se implice nu doar acasă, ci și la grădiniță și la școală, să ceară informații despre meniul copilului lor, să spună NU produselor pe care acasă nu le oferă copilului, dacă le consideră mai puţin sănătoase, să fie mereu prezenți și conștienți că eforturile de a-l învăța pe copil sunt continue căci educaţia pentru o viaţă sănătoasă este una din cele mai importante moşteniri pe care un părinte le poate transmite copilului său. Este bine să nu se renunţe la aceste principii legate de alimentaţie nici sub presiunea mediului social și nici în perioadele (fireşti, de altfel) de rebeliune ale copilului, specifice anumitor vârste” – Cristiana Haica, psiholog.

In relatia cu cei mici, este important ce facem si nu ce spunem. Degeaba le interzicem sa manance dulciuri, daca noi avem un raft special in frigider plin cu astfel de produse, doar pentru noi. Degeaba le spunem sa manance legume, daca noi nu facem asta. Degeaba le spunem sa manance micul dejun ca e important, in timp ce noi bem cafea si fumam o tigara.

“Cercetările noastre ne arată că numai 43% dintre consumatorii din mediul urban iau micul dejun zilnic sau aproape zilnic acasă, jumătate dintre aceștia având copii. Așadar, obiceiul de a “sări” peste micul dejun se transmite practic din familie.” – Cristina Dumitru, Communications Manager SEE, Tetra Pak South Eastern Europe.

O alimentatie sanatoasa nu inseamna doar sa mananci anumite produse, inseamna si sa le eviti pe altele. In pachetelul de scoala de exemplu nu au ce sa caute chipsurile, cornurile cu ciocolata sau alte minunatii, chiar daca au in componenta nu stiu cat la sute lapte. Ele nu sunt sanatoase. Nu au nimic in comun cu o cana de lapte combinat cu musli. Sau cu un iaurt cu cereale.

De asemenea,  un stil de viata sanatos nu se refera doar la alimente, pentru ca el presupune si sport si odihna si multe alte obiceiuri care odata invatate de cei mici vor avea toate premisele sa devina o obisnuinta.

Pe baza celor de mai sus, Tetra Pak a lansat campania “Laptele, aliatul cresterii echilibrate a copiilor prescolari si scolari”, care face parte din programul strategic de promovare a consumului de lapte ambalat in randul copiilor prescolari si scolari, ca parte a unei alimentatii echilibrate, venind in completarea eforturilor facute in cadrul programului european “Lapte in scoli” si in cadrul unor initiative ale ONU si UN-FAO.

“În anii anteriori, acest program inițiat de Tetra Pak a inclus de la vizite în școli și discuții cu elevii și cadrele didactice, seminarii susținute cu ajutorul medicilor de familie pentru copii, familii și cadre didactice, concursuri organizate în școli la nivel național în parteneriat cu Ministerul Educației și dezbateri împreună cu specialiști, reprezentanți ai autorităților (Ministerele Educației și Sănătății, Institutul de Sănătate Publică), mass media și ai unor organizații neguvernamentale care derulează activități de educare a copiilor. Anul acesta, pe lângă activități care au scopul de a informa despre beneficiile consumului de lapte ambalat la copiii preșcolari și școlari, Tetra Pak va lansa și un concurs destinat elevilor care va fi disponibil pe site-ul www.laptescolar.ro. “

Eu am laudat intotdeauna progamul “Lapte in scoli” consider ca e una dintre putinele initiative in care se face ceva efectiv si cu rezultat, pentru copiii nostri. Practic este o gustare asigurata celor mici (sau mai mari 🙂 ), mult mai sanatoasa decat ce putem gasi in majoritatea ghizdanelor, pe post de mancare.

Si pentru ca mi s-a intamplat sa gasesc lapte alterat in cutiile primite de la scoala sau gradi, nu am putut sa nu intreb care este motivul acestei scapari. Exact cum m-am asteptat, cu siguranta nu se datoreaza unei erori de ambalare ci uneia de distributie sau stocare. In momentul in care cutia cu lapte iese pe poarta fabricii toti parametri sunt corecti iar laptele ambalat UHT este bun de consum. Ce se intampla mai departe depinde doar de partea de distributie.

Ce spun specialistii:

Alături de o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, lapte și produse lactate, copilul trebuie încurajat să facă mișcare, să se joace, în funcție de vârstă să participe la activități care să îl stimuleze fizic și intelectual pentru a se dezvolta armonios și echilibrat. Laptele este un aliment esențial pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului preșcolar și școlar datorită conținutului de micro și macronutrienți precum proteinele, calciul, fosforul. Laptele trebuie să fie ambalat deoarece acesta este steril, adică a fost controlat sanitar-veterinar și, prin procesul de ambalare la temperatură înaltă, toți potențialii germeni au fost distruși fără afectarea compoziției laptelui.

“Copiilor preșcolari și școlari li se recomandă să consume două-trei porții de lapte și produse lactate pe zi (o porție de lapte însemnând o cană de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor și proteine. Organismul copilului necesită nutrienți de calitate pentru o creștere și dezvoltare armonioasă, dar există studii în care s-a constatat că alimentația copiilor între 3 și 6 ani este deficitară în principal în calciu și fier. Fără a asigura necesarul zilnic de calciu, de 800 mg, există riscul de apariție a rahitismului și respectiv a hipocalcemiilor. De aceea, la nivel european se recomandă informarea părinților, a cadrelor didactice și a copiilor privind alimentația echilibrată optimă din punct de vedere nutritional, pentru menținerea stării de sănătate. Deoarece laptele este o sursă importantă de nutrienți esentiali, a fost prima propunere a Uniunii Europeane, de aliment subvenționat,  pentru a se oferi copiilor din grădinițe și școli ca gustare, în vederea prevenirii afecțiunilor determinate de carența de calciu” – Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

 

Vizual campanie

Comenteaza cu contul de FB

One thought on “Voi beti lapte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *