Voi beti lapte?

Va intreb asta pentru ca este un subiect important legat de nutritie si sanatate, mai ales cand este vorba despre copii in crestere.

Exista voci care spun ca laptele este cel mai important aliment. Eu as spune ca este printre cele mai importante. Exista si voci care spun ca laptele e otrava. Eu as spune ca e un subiect mult prea delicat si accesibil unei foarte mici minoritati. Adica la teorie stam multi bine, dar practica ne omoara ­čÖé .

Asa ca astazi o sa ma raportez la teoria general acceptata, cu care am crescut si noi de altfel, ca laptele este unul dintre alimentele de baza. Si spun asta ca sa evit discutii in contradictoriu, care nu isi au locul acum si aici. Pentru ca noi┬áconsumam lapte. Mult lapte. Si iaurturi si branzeturi. Pot sa am frigiderul gol, daca gasesc o bucatica de branza nu mai am nicio problema. Si nu uit o emisiune culinara, in care un iranian spunea ca el daca nu consuma iaurt intr-o zi, se imbolnaveste. Cam asa si eu ­čÖé .

Din acest motiv am acceptat invitatia de a participa la evenimentul organizat de┬áTetra Pak, cu tema “Principalii aliati ai cresterii armonioase a copiilor scolari si prescolari“. Spre surprinderea mea nu am vorbit doar despre lapte ci despre alimentatie sanatoasa in general, despre comportamente si principii importante pentru un stil de viata sanatos.

ÔÇ×Copilul trebuie ├«nv─â╚Ťat de mic s─â capete obiceiurile┬á alimentare s─ân─âtoase ┼či echilibrate prin crearea unor ritualuri alimentare ├«n ce prive┼čte num─ârul de mese pe zi, dac─â este posibilul orarul acestora, locul unde se ia masa ┼či mai ales ceea ce m─ân├ónc─â. Aceasta se poate realiza ├«n special┬áprin modelul familial care ar trebui s─â fie┬ásus╚Ťinut ┼či┬á├«n cadrul gr─âdini╚Ťei ╚Öi ╚Öcolii. Dac─â un copil prime╚Öte din primii ani de via╚Ť─â lapte, produse lactate, legume, fructe, le vede zilnic pe masa lui, ulterior, intr├ónd ├«n sistemul educa╚Ťional, va continua s─â le consume ├«n fiecare zi, se va obi╚Önui cu aceast─â alimenta╚Ťie, ├«╚Öi va crea astfel obiceiuri s─ân─âtoase pe care le va continua ca adolescent ╚Öi adult. De aceea, este foarte important ca p─ârin╚Ťii s─â se implice nu doar acas─â, ci ╚Öi la gr─âdini╚Ť─â ╚Öi la ╚Öcoal─â, s─â cear─â informa╚Ťii despre meniul copilului lor, s─â spun─â┬áNU produselor pe care acas─â nu le ofer─â copilului, dac─â le consider─â mai pu┼úin s─ân─âtoase, s─â fie mereu prezen╚Ťi ╚Öi con╚Ötien╚Ťi c─â eforturile de a-l ├«nv─â╚Ťa pe copil sunt continue c─âci educa┼úia pentru o via┼ú─â s─ân─âtoas─â este una din cele mai importante mo┼čteniri pe care un p─ârinte le poate transmite copilului s─âu.┬áEste bine s─â nu se renun┼úe la aceste principii legate de alimenta┼úie nici sub presiunea mediului social ╚Öi nici┬á├«n perioadele┬á(fire┼čti, de altfel)┬áde rebeliune ale copilului, specifice anumitor v├órsteÔÇŁ –┬áCristiana Haica, psiholog.

In relatia cu cei mici, este important ce facem si nu ce spunem. Degeaba le interzicem sa manance dulciuri, daca noi avem un raft special in frigider plin cu astfel de produse, doar pentru noi. Degeaba le spunem sa manance legume, daca noi nu facem asta. Degeaba le spunem sa manance micul dejun ca e important, in timp ce noi bem cafea si fumam o tigara.

“Cercet─ârile noastre ne arat─â c─â numai 43% dintre consumatorii din mediul urban iau micul dejun zilnic sau aproape zilnic acas─â, jum─âtate dintre ace╚Ötia av├ónd copii. A╚Öadar, obiceiul de a ÔÇťs─âriÔÇŁ peste micul dejun se transmite practic din familie.” – Cristina Dumitru, Communications Manager SEE, Tetra Pak South Eastern Europe.

O alimentatie sanatoasa nu inseamna doar sa mananci anumite produse, inseamna si sa le eviti pe altele. In pachetelul de scoala de exemplu nu au ce sa caute chipsurile, cornurile cu ciocolata sau alte minunatii, chiar daca au in componenta nu stiu cat la sute lapte. Ele nu sunt sanatoase. Nu au nimic in comun cu o cana de lapte combinat cu musli. Sau cu un iaurt cu cereale.

De asemenea,  un stil de viata sanatos nu se refera doar la alimente, pentru ca el presupune si sport si odihna si multe alte obiceiuri care odata invatate de cei mici vor avea toate premisele sa devina o obisnuinta.

Pe baza celor de mai sus, Tetra Pak┬áa lansat campania “Laptele, aliatul cresterii echilibrate a copiilor prescolari si scolari”, care face parte din programul strategic de promovare a consumului de lapte ambalat in randul copiilor prescolari si scolari, ca parte a unei alimentatii echilibrate, venind in completarea eforturilor facute in cadrul programului european “Lapte in scoli” si in cadrul unor initiative ale ONU si UN-FAO.

“├Än anii anteriori, acest program ini╚Ťiat de Tetra Pak a inclus de la vizite ├«n ╚Öcoli ╚Öi discu╚Ťii cu elevii ╚Öi cadrele didactice, seminarii sus╚Ťinute cu ajutorul medicilor de familie pentru copii, familii ╚Öi cadre didactice, concursuri organizate ├«n ╚Öcoli la nivel na╚Ťional ├«n parteneriat cu Ministerul Educa╚Ťiei ╚Öi dezbateri ├«mpreun─â cu speciali╚Öti, reprezentan╚Ťi ai autorit─â╚Ťilor (Ministerele Educa╚Ťiei ╚Öi S─ân─ât─â╚Ťii, Institutul de S─ân─âtate Public─â), mass media ╚Öi ai unor organiza╚Ťii neguvernamentale care deruleaz─â activit─â╚Ťi de educare a copiilor. Anul acesta, pe l├óng─â activit─â╚Ťi care au scopul de a informa despre beneficiile consumului de lapte ambalat la copiii pre╚Öcolari ╚Öi ╚Öcolari, Tetra Pak va lansa ╚Öi un concurs destinat elevilor care va fi disponibil pe site-ul www.laptescolar.ro. “

Eu am laudat intotdeauna progamul “Lapte in scoli”┬áconsider ca e una dintre putinele initiative in care se face ceva efectiv si cu rezultat, pentru copiii nostri. Practic este o gustare asigurata celor mici (sau mai mari ­čÖé ), mult mai sanatoasa decat ce putem gasi in majoritatea ghizdanelor, pe post de mancare.

Si pentru ca mi s-a intamplat sa gasesc lapte alterat in cutiile primite de la scoala sau gradi, nu am putut sa nu intreb care este motivul acestei scapari. Exact cum m-am asteptat, cu siguranta nu se datoreaza unei erori de ambalare ci uneia de distributie sau stocare. In momentul in care cutia cu lapte iese pe poarta fabricii toti parametri sunt corecti iar laptele ambalat UHT este bun de consum. Ce se intampla mai departe depinde doar de partea de distributie.

Ce spun specialistii:

Al─âturi de o alimenta╚Ťie echilibrat─â, bogat─â ├«n fructe, legume, lapte ╚Öi produse lactate, copilul trebuie ├«ncurajat s─â fac─â mi╚Öcare, s─â se joace, ├«n func╚Ťie de v├órst─â s─â participe la activit─â╚Ťi care s─â ├«l stimuleze fizic ╚Öi intelectual pentru a se dezvolta armonios ╚Öi echilibrat. Laptele este un aliment esen╚Ťial pentru cre╚Öterea ╚Öi dezvoltarea armonioas─â a copilului pre╚Öcolar ╚Öi ╚Öcolar datorit─â con╚Ťinutului de micro ╚Öi macronutrien╚Ťi precum proteinele, calciul, fosforul. Laptele trebuie s─â fie ambalat deoarece acesta este steril, adic─â a fost controlat sanitar-veterinar ╚Öi, prin procesul de ambalare la temperatur─â ├«nalt─â, to╚Ťi poten╚Ťialii germeni au fost distru╚Öi f─âr─â afectarea compozi╚Ťiei laptelui.

ÔÇťCopiilor pre╚Öcolari ╚Öi ╚Öcolari li se recomand─â s─â consume dou─â-trei por╚Ťii de lapte ╚Öi produse lactate pe zi (o por╚Ťie de lapte ├«nsemn├ónd o can─â de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor ╚Öi proteine. Organismul copilului necesit─â nutrien╚Ťi de calitate pentru o cre╚Ötere ╚Öi dezvoltare armonioas─â, dar exist─â studii ├«n care s-a constatat c─â alimenta╚Ťia copiilor ├«ntre 3 ╚Öi 6 ani este deficitar─â ├«n principal ├«n calciu ╚Öi fier. F─âr─â a asigura necesarul zilnic de calciu, de 800 mg, exist─â riscul de apari╚Ťie a rahitismului ╚Öi respectiv a hipocalcemiilor. De aceea, la nivel european se recomand─â informarea p─ârin╚Ťilor, a cadrelor didactice ╚Öi a copiilor privind alimenta╚Ťia echilibrat─â optim─â din punct de vedere nutritional, pentru men╚Ťinerea st─ârii de s─ân─âtate. Deoarece laptele este o surs─â important─â de nutrien╚Ťi esentiali, a fost prima propunere a Uniunii Europeane, de aliment subven╚Ťionat, ┬ápentru a se oferi copiilor din gr─âdini╚Ťe ╚Öi ╚Öcoli ca gustare,┬á├«n vederea prevenirii afec╚Ťiunilor determinate de caren╚Ťa de calciuÔÇŁ –┬áProf. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutri╚Ťie ╚Öi boli metabolice.

 

Vizual campanie

Comenteaza cu contul de FB

One thought on “Voi beti lapte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *