Tot ce trebuie sa stiti despre surprizele pe care ni le-a pregatit Dino Parc Rasnov in aceasta toamna

Inainte de a va dezvalui surprizele despre care va spuneam titlu, vreau sa va reamintesc ca atunci cand vorbim despre Dino Parc Rasnov ne referim la o locatie ce contine atat zone de agrement dar si un muzeu in aer liber.

Amenajat in padure de-a lungul drumului ce duce la Cetatea Rasnov, Dino Parc ne asteapta cu peste 50 de dinozauri atestati stiintific si reprodusi in marime naturala din rasina si fibra de sticla si asezati in ordine cronologica. Pititi printre copaci si scotand sunete specifice, reusesc sa recreeze o atmosfera ce ne trimite cu peste 200 de milioane de ani in urma.

Pe scurt, iata ce puteti vedea la Dino Parc in premiera:

  • Scheletul aproape intact al unui mastodont descoperit pe teritoriul Romaniei,
  • Expozitie unica de roci si fosile preistorice din Carpati,
  • Cuib cu oua reale de dinozaur descoperit in Hateg
  • Reproducerea lui Hatzegopteryx, cel mai mare pterozaur descoperit pana acum in lume si cel mai important exponat al Dino Parc Rasnov din prezent. 

Pe partea de agrement Dino Parc ne asteapta cu locuri de joaca pentru copii, trasee noi de aventura, un traseu nou de tiroliana pentru adulti, casute in arbori, cinematograf 9D, camere cu lasere si multe alte zone interactive.

2

Dupa aceasta mica introducere, am sa va detaliez surprizele pe care ni le-a pregatit Dino Parc in aceasta toamna.

Expozitia scheletului de mastodont

Realizata in colaborare cu Muzeul National Secuiesc, filiala Depresiunii Baraolt, expozitia scheletului de mastodont este unicat, oferindu-ne sansa de a admira scheletul de 7 metri lungime si 3,5 metri inaltime al unui mastodont descoperit in anul 2008  la Racosul de Sus.

Fiind complet in proportie de 85%, scheletul este un stramos al mamutului care a trait in urma cu 3 milioane de ani. Expozitia este completata de o aplicatie cu ajutorul careia vizitatorii pot viziona o reproducere virtuala interactiva a mastodontului care simuleaza conditiile de viata ale acestuia.

 „Fiind un exemplar aproape intact, singurul complet în proporție de 85% din lume, scheletul de mastodont care va fi expus în parc are o valoare științifică nemăsurabilă. Ne bucură faptul că putem organiza o expoziție cu beneficii pentru toată lumea, pentru că în prezent scheletul este vizitat la Baraolt de 3.000 de oameni anual, iar la Dino Parc va putea fi văzut de peste 300.000 de oameni pe an”, a declarat Adrian Apostu, manager Dino Parc Râșnov.

Expozitia de roci si fosile

Cea de-a doua surpriza oferita in mod gratuit de Dino Parc Rasnov este o expozitie de roci si fosile unica in Romania.

Sub titlul “MISTERELE GENEZEI CARPATILOR – O ISTORIE DE SUTE DE MILIOANE DE ANI”, expozitia ne fascineaza cu diverse combinatii de minerale in roca magmatica, cele mai mari cristale de termolit din Romania, fragmente de aragonit din cel mai mare zacamant din Europa si “Opalul Dobos”, un tip de opal stratificat din zona Covasnei, unicul de acest fel din lume.

Pe langa exponatele de roca, putem vedea si fosile ale animalelor preistorice care au fost gasite pe teritoriul tarii noastre: bizonul de stepa, ursul de pestera, mamutul lanos, rinocerul lanos sau cerbul si calul preistoric.

Hatzegopteryx si cuibul de oua de dinozaur

In cazul in care nu stiati deja, pe teritoriul Romaniei a fost descoperit cel mai mare animal zburator din lume, pe numele lui Hatzegopteryx.

Incepand de astazi, giganticul zburator se afla la Dino Parc Raznov unde a fost reconstituit pe baza descoperirilor realizate de profesorul Dan Grigorescu de la Universitatea Bucuresti. Dar aceasta nu este singura surpriza legata de Hatzegopteryx pentru ca alaturi de el putem vedea si un cuib de 10 oua reale de dinozaur, descoperit la Tustea in Geoparcul dinozaurilor Tara Hategului.

3

’Înfricoșătorul zburător din Hațeg’, așa cum l-am botezat, este, din punctul meu de vedere, un motiv de mândrie națională și o premieră mondială pentru mult timp de acum încolo. Hatzegopteryx nu putea să găsească o casă mai bună decât Dino Parc Râșnov, unde va sta alături de ceilalți dinozauri reproduși corect din punct de vedere științific.”, a precizat profesorul Dan Grigorescu.

Sunt sigura ca toate aceste informatii v-au trezit interesul de a vizita Dino Parc Rasnov asa ca spun si supriza finala: Incepand cu 19 septembrie, toti elevii beneficiaza de o reducere de 20% din pretul biletului de intrare in parc. Oferta este valabila pentru grupuri de minimum 15 elevi. 

De asemenea, la fiecare 10 elevi, un insotitor adult beneficiaza de intrare gratuita. Insotitorul trebuie sa prezinte carnetele elevilor la achizionarea biletelor. Pentru rezervari si informatii suplimentare puteti suna la (0368) 808 805 sau trimite email la info@dinoparc.ro

Sper sa fie de folos informatiile pe care vi le-am oferit iar daca sunteti pasionati de dinozauri, mai jos gasiti cateva detalii suplimentare despre Hatzegopteryx thambema („Înfricosatorul zburător din Haţeg”).

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

1

Descoperit în 1978 de către profesorul Dan Grigorescu în zona Haţegului, Hatzegopteryx a trăit acum cca 68 de milioane de ani, la sfârşitul perioadei Cretacice. Numele său este compus din cel al regiunii în care a fost descoperit, şi „pteryx”, grecescul pentru „aripă”. Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaiîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacităţii de a zbura, care implică uşurinţă, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până în prezent.

În situl fosilifer de Ia Tuștea au fost descoperite 18 cuiburi cu ouă aparținând speciei de dinozaur hadrosauroid (“dinozaur cu cioc de rață”) Telmatosaurus transsylvanicus. Stabilirea apartenenței se datorează faptului că lângă cuiburile cu ouă, au fost descoperite fragmente din scheletul puilor, iar acestea indică în mod clar că provin de Ia Telmatosaurus. A fost și este o mare surpriză în lumea științifică pentru că tipul de ou sferic, cu coaja ornamentată cu noduli rotunjiți și cu o microstructură prismatică, descoperit la Tuștea, aparține speciei de ou numit Megaloolithus, iar până Ia descoperirea de Ia Tuștea se considera că acest tip de ou aparține unor mari dinozauri sauropozi, deci ierbivori, din familia Titanosaurilor. În Argentina s-au găsit chiar embrioni de titanosauri în ouăle de acest tip!

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *