Sunteti de acord cu interzicerea telefoanelor mobile in scoli?

Franta este prima tara care a anuntat ca va interzice folosirea telefoanelor mobile in scoli de catre elevi, atat in ore cat si in pauze.

Ministrul Educatiei din Franta, a anuntat ca interzicerea telefoanelor mobile in scoli este o masura de “sanatate publica”. In prezent, telefoanele sunt deja interzise in salile de clasa dar incepand cu septembrie 2018 elevii nu le vor mai putea folosi nici in pauze, la masa sau in timpul liber.

Copiii nu se mai joaca deloc in pauze” a declarat Jean Michel Blanquer. “Doar stau incontinuu pe telefon iar din punct de vedere educational aceast este o problema.” (sursa)

Blanquer este hotarat sa aplice interdictia referitoare la telefoane, sustinand ca acestea le afecteaza copiilor nivelul de concentrare, ii distrag de la ore si in plus le afecteaza sanatatea. Declaratiile ministrului sunt sustinute de un studiu publicat de London School of Economics care arata ca in scolile in care s-a impus deja aceasta masura, notele elevilor in varsta de 16 ani s-au imbunatatit cu 6,4%, ceea ce echivaleaza cu adaugarea a inca 5 zile de studiu pe an.

Cu toate acestea, nu este foarte clar cum va adopta Franta aceasta masura, avand in vedere ca aproape nimeni nu este de acord :). Nici elevii, nici profesorii si nici parintii.

Profesorii se tem ca le va reveni lor responsabilitatea de a-i controla pe elevi daca si-au lasat telefoanele in vestiare, iar acest lucru ii deranjeaza.

Parintii sustin ca nu vor putea lua legatura cu copiii lor pe timpul orelor si in plus, nu au certitudinea ca elevii isi vor primi propriile telefoane la finalul orelor. Nu s-a anuntat pana acum care va fi metoda prin care copiilor li se vor lua telefoanele atunci cand intra pe usa scolii si cum li se vor returna la plecare.

Copiii sunt evident cei mai nemultumit de aceasta perspectiva si isi doresc ca ea sa nu se aplice.

Totusi, se estimeaza ca toamna lui 2018 va fi momentul in care telefoanele vor fi interzise in scolile din Franta si probabil pana atunci, vom asista la multe dezbateri pe aceasta tema.

Personal mi-as dori ca aceasta masura sa se aplice si in Romania. Consider ca este inadmisibil ce se se intampla in scoli, faptul ca elevilor le este permis sa stea cu telefoanele in ora si chiar sa le foloseasca. Se joaca, trimit mesaje, inregistreaza colegii si profesorii sau se uita la clipuri pe youtube.

In prezent, scoala ar fi singura autoritate care sa interzica accesul cu telefoane in clasa, insa cunosc destule cazuri in care tot parintii sunt veriga slaba.

Stiu parinti care au protestat fata de o posibila interzicere a telefoanelor, pe motiv ca nu pot sa vorbeasca cu copiii in pauze. Trecand peste absurdul situatiei de a-ti suna copilul in fiecare pauza pentru a-l verifica ce face (da, exista asa ceva), trebuie avut in vedere tot comportamentul pe care il au copiii. Cum ne putem astepta ca ei sa fie atenti si sa invete la scoala cand de fapt merg doar ca sa se joace pe telefon?

In caz de doamne fereste se poate face legatura intre parinti si copii prin conducerea scolii asa ca nu vad absolut niciun motiv pentru care telefoanele sa fie acceptate in continuare in scoli.

Voi ce parere aveti despre o asemenea masura? Sunteti pentru sau contra interzicerii folosirii telefoanelor mobile in scoala, in timpul orelor si in pauze?

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Parerea ta conteaza!

3 thoughts on “Sunteti de acord cu interzicerea telefoanelor mobile in scoli?

  1. Eu folosesc telefonul mobil in predare, sunt profesor de discipline tehnice. Programa scolara este mereu “imbunatatita” cu discipline despre care nu numai ca nu exista manual, dar nu exista informatii pertinente pe net. Cand le gasesc, cu mare greutate, e imposibil sa desenez scheme complicate despre care sa putem discuta, ori un paragraf de text asupra caruia sa lucreze, din care elevii sa extraga esentialul, fara sa le mai dictez in caiet.
    Facem o fotografie schemei sau paginilor de text, o distribuim intr-un grup si materialul de lucru e gata, se lucreaza eficient si usor, nu se dicteaza in caiete, nu se copiaza desene aiurea ci se discuta asupra celor pe care le avem in fotografie. Elevilor le place.

    1. Ar fi interesant de urmarit conturile de instagram ale elevilor ca sa aflam ce parere au ei de orele in care li se permite folosirea telefoanelor mobile. Va asigur ca majoritatea stau online, posteaza sau se uita la filme.
      Cred ca este de preferat pregatirea materialelor de care spuneti si folsoirea videoproiectorului pentru informatiile de care spuneti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *