Am intrebat-o pe dna Ecaterina Andronescu ce parere are despre interzicerea folosirii telefoanelor mobile in scoli

De “Ziua Internaționala a Siguranței pe Internet”, organizatia Salvati Copiii a lansat studiul privind utilizarea Internetului de către copii, pentru a atrage atenția asupra modului în care folosirea Internetului are efecte directe asupra stării lor emoționale și a performanțelor sociale și școlare.

La eveniment a fost prezenta si dna Ecaterina Andronescu, Ministrul Educatie, careia i-am adresat o intrebare in legatura cu contextul pentru care ne aflam la eveniment.

Am intrebat-o pe dna Andronescu ce parere are despre interzicerea telefoanelor in scoli (din contex se subintelegea ca aceasta masura se refera strict la elevi si strict pe timpul orelor si pauzelor).

Dupa un speech foarte echilibrat, in care a punctat foarte bine avantajele folosirii internetului si a tehnologiei, dna Andronescu a avut amabilitatea sa-mi raspunda, in sensul ca nu va interzice folosirea telefoanelor mobile in scoli.

Să interzici ceva nu înseamnă totdeauna că ai şi rezolvat o problemă. Eu nu sunt adepta acestor măsuri radicale. Cu atât mai mult cu cât acum telefonul a devenit un instrument de lucru. Ar trebui să învăţăm să-l folosim ca atare“, a mai completat dumneai.

Sunt perfect de acord, este un raspuns adecvat, politically correct, pe care l-ar agrea orice expert in parenting. Nu este bine sa interzici, dar… stim cu totii, este important sa setezi niste limite. Sa stabilesti reguli si niste repercursiuni in cazul in care regulile nu sunt respectate.

In scoala, de exemplu, ar fi ideal sa putem folosi telefoanele in scopuri educative, dar realitatea cruda este ca elevii folosesc aceste device-uri pentru distractie. Le folosesc non stop, in pauze si in timpul orelor, si daca acest lucru i-ar afecta doar pe cei in cauza, pe cuvant ca nu m-ar interesa. Fiecare stie ce vrea pentru copilul lui si de ce il trimite la scoala.

Insa, cand folosirea telefoanelor disturba procesul de invatamant, cand elevii care le folosesc in timpul orelor deranjeaza prin volumul prea tare, prin trimiterea de mesaje si reactii zgomotoase, prin fotografierea sau inregistrarea video a colegilor sau profesorilor, atunci, zic eu, nu e ok.

Cunosc situatii in care copiii au fost filmati fara acordul lor, de catre colegi, si apoi postati online.

Stiu situatii grave (sper sa fie doar exceptii, dar nu putem sa le ignoram) in care elevi au fost pozati/filmati in ipostaze neplacute sau intime (la toaleta, de exemplu) si apoi postati in online sau distribuiti pe retelele de socializare sau de mesagerie.

Cunosc cazuri in care profesorii au fost filmati sau pozati si pusi in situatii neplacute care le afecteaza imaginea.

Si cel mai rau este ca un profesor/invatator nu are instrumentele cu care sa opreasca aceste comportamente.

Dna ministru a sustinut ca disciplina la ora este doar responsabilitatea profesorului, ca tine de el sa permita sau nu comportamente de acest gen. Ca telefoanele pot fi stranse de profesor sau invatator si restituite la sfarsitul orei.

Insa si aici sunt cel putin doua aspecte:

  1. Rolul profesorului nu este sa faca politie sau ancheta, sa vada cine/ce telefon are. Rolul profesorului este sa vina la clasa si sa isi tina ora.
  2. Nimeni nu isi asuma responsabilitatea pentru aparatura de mii de euro. Este absurd sa isi imagineze cineva ca telefoanele de zeci de mii de lei, cu ecrane sensibile, pot fi aruncate intr-o cutie si manevrate ca niste bolovani. Nimeni nu sta sa faca liste si sa inventarieze telefoanele predate si cele recuperate. Daca la final un elev sustine ca nu isi gaseste telefonul sau ca acesta este zgariat/spart, cine raspunde?

Parerea mea este ca telefoanele nu au de ce sa fie functionale in timpul orelor sau al pauzelor. E adevarat ca sunt utile pe drumul spre / dinspre scoala/acasa. Dar dupa ce elevul a intrat pe poarta institutiei de invatamant, telefoanele ar trebuie oprite si repornite doar la incheierea cursurilor.

Aceasta este parerea mea si astept cu interes orice alte argumente, indiferent ca sunt pro sau contra. Consider ca este un subiect extrem de grav si ca ar trebui luata o decizie cat mai rapid. Ne putem oricand inspira din exemplul Frantei, este prima tara care a anuntat ca va interzice folosirea telefoanelor mobile in scoli de catre elevi, atat in ore cat si in pauze.

Ministrul Educatiei din Franta, a anuntat ca interzicerea telefoanelor mobile in scoli este o masura de “sanatate publica”. In prezent, telefoanele sunt deja interzise in salile de clasa dar incepand cu septembrie 2018 elevii nu le vor mai putea folosi nici in pauze, la masa sau in timpul liber.

Copiii nu se mai joaca deloc in pauze” a declarat Jean Michel Blanquer. “Doar stau incontinuu pe telefon iar din punct de vedere educational aceasta este o problema.

Dar am sentimentul ca se evita propunerea unei decizii in acest sens, pentru ca s-ar supara… o anumita categorie de parinti.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

29 thoughts on “Am intrebat-o pe dna Ecaterina Andronescu ce parere are despre interzicerea folosirii telefoanelor mobile in scoli

  1. Fetele mele nu au tableta,nici telefon nimic…da noi am avut așa ceva pe vremea noastră???eu cred că trebuie lăsați copiii sa se dezvolte prin joaca, imaginație..prefer sa întoarcă casa pe dos decât să le dau gadgeturi .

    1. Si eu sunt de acord cu tine, dar foarte multi parinti au alta parere. Exista copii care au acces nesupravegheat la telefon si internet inca de la varste foarte fragede.

  2. Ana Maria Mitrus aici e vina părinților .. nicidecum a copiilor..copii fac ce spun părinții..nu fac ce vor ei…acum no..fiecare își crește copilul cum dorește…

    1. Exact asta cred si eu ca este buba. Dar pana sa inteleaga toti parintii despre ce e vorba, sepoate interzice oficial utilizarea telefoanelor in timpul orelor si in pauze.

  3. Unii părinți doar ca sa “scape” de copii hop ia telefonul ..eee…de aici pornește totul…in momentul in care îți asumi responsabilitatea de a face un copil ocupate și de el,de educația lui.. gadgeturile nu vor face asta in locul părinților…și da ar trebui interzise clar…sau am mai văzut în momentul intrării în clasa se lasă telefoanele într-o cutie și se pun într-un dulap până la terminarea orelor..

    1. Ai pus punctul pe i 🙂 . Solutia cu cutia este discutabila, vorbim de telefoane de zeci de mii de lei, nimeni nu isi asuma responabilitatea pentru ele, daca se zgarie sau patesc cine stie ce.

  4. Pai daca nu își asumă nimeni atunci sa le lase acasă…noi când eram la școala învățam carte nu făceam altceva..pentru asta este școala… impresiile de copii de bani gata le lăsăm acasă …

  5. Din păcate da…părinții sunt responsabili…doar nu facem copii ca așa trebuie și atât..sa se gândească părinții cum au fost ei crescuți și după poate își revin…

  6. daca ar folosi telefoanele pt studiu..da..ar fi o treaba sa mearga cu ele la scoala..dar daca nu..atunci pentru ce le duc: ca sa se filmeze prin pauze? sa aiba o grija in plus? sa si le arunce unii altora? unii parinti spun ca trebuie sa stie tot timpul ce face copilul lor: pai sa sune in fiecare pauza (sau ora chiar) la secretariat si sa intrebe!!! ;)))

    1. Slaba speranta ca telefoanele sa fie destinate studiului. Din pacate, copiii nu fac decat sa se joace, sa se pozeze/filmeze si sa incarce totul in online.

  7. Ana Maria Mitrus , exact asta se întâmplă. Mai grav este faptul că filmează diverse scene în care protagoniști sunt elevii în pauză și apoi sunt trași la răspundere dascălii de serviciu.
    Suntem 2-3 de serviciu pe un hol, cu 7 săli de clasă și 2 băi cu câte 4-5 cabine. Cum putem vedea toate neregulile? Plus că în băi nu intrăm că le încălcăm intimitatea.

    1. S-a discutat si despre asta la conferinta de presa “Salvati copiii”. Din pacate, atat dna ministru cat si reprezentanti ai profesorilor au negat ca aceste lucruri se intampla in scoli, Ni s-a sugerat sa fim pozitivi sa vedem partea buna a internetului 🙁 .

  8. Ai mei elevi au telefoane pentru că am copii care fac naveta, cu părinți la serviciu și să poată ține legătura.
    Pe parcursul orelor telefoanele stau oprite, pe dulapul din față. În oră nici eu nu răspund la telefon decât dacă “arde”.
    Când Diana era a V-a, era cu program de după-masă și iarna termină orele pe întuneric. Mă suna cum termina ca să o aștept în stație sau mă anunța dacă vine cu părintele unei colege.
    La școală telefonul este necesar doar pentru a ține legătura cu familia, după program sau înainte de program să-i anunțe că au ajuns la școală.

    1. Asa este! Dupa cum se vede, practic telefonul este necesar inafara scolii (pe drumul spre si de la scoala). In rest, in timpul programului, nu vad nici eu la ce ar putea fi utile telefoanele. Pana la urma exista invatatoare, diriginti si secretariat.

  9. Le folosesc la ce, Ana? Facebook si Whatsapp nu-ti trebuie la scoala. Iar de sunat parintii si invers, copilul parintele, este suficient si ceasul. Pana la urma la ce folosesti telefonul la scoala?

    1. Teoretic si oficial, copiii au nevoie de telefoane pentru ca parintii sa poata sa tina legatura cu ei. Practic, ce fac copiii cu telefoanele la scoala este sa se joace, sa se pozeze/filmeze, sa stea pe retele de socializare. ..

  10. Rezolvarea e la părinți, dar nu vor o rezolvare. Ei consideră ca au DOAR dtepturi.
    Când noi le sugerăm un telefon simplu, cu butoane pe care-l găsești și intr-un SH, cca să poată lua legătura usor cu copiii, se simt jigniți. Cum să le dea așa ceva copiilor?!🙄
    Am elevi cu telefoane mult, mult mai performante decât al meu, care costă un pumn de bani. Unele au display-ul spart că au dat cu el că s-a blocat când jucau nu stiu ce joc sau l-au scapat pe ciment cznd alergau cu el în buzunarul de la spate… și vorbesc de copii de 9-11 ani.

    1. Despre asta e vorba. Daca parintii nu realizeaza ca au un comportament exagerat, permitandu-le copiilor acces nelimitat si necontrolat la internet, atunci, macar la scoala, ar putea fi interzis acest lucru.

  11. Eu sunt cu telefonul la scoala Copilul meu face naveta și trebuie sa știu când ajunge la scoala sau când se urca în autobuz. Eu am semnat ca sunt de acord. În clasa au o cutie cu cheie unde țin telefoanele și când ajunge îl pune pe silențios.

  12. daca doriti un model japonez pentru invatamantul din romania ,ar trebui sa trimiteti toti profesorii din tara in schimb de experienta in Japonia pentru perioada nedeterminata.Universitarii sunt preferatii d-tra asa ca pe ei tinetii langa acasa ca sunt super pregatiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *