Sanctionarea elevilor prin scoaterea de la ora si trimiterea la colt, INTERZISE prin lege

In cazul in care mai credea  cineva ca pedepsele de la scoala sunt ok iar emotiile copiilor sunt doar fandoseli ale parintilor rasfatati (asa cum sustin unii) ma bucur sa aduc azi si alte argumente, lasandu-i deoparte pe psihologi si pe specialistii in dezvoltarea cognitiva a copiilor.

Pe scurt, daca v-a dat cineva peste nas atunci cand ati semnalat faptul ca profesorii sau educatorii abuzeaza copiii in loc sa-i educe, ca-i ameninta sau ii umilesc in clasa, astazi va spun dar ca acestea sunt interzise prin Legea 257/2013 care modifica si completeaza Legea 272/2004 privind protectia drepturilor copilului:

25. La articolul 48, alineatele (2) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 
“(2) In cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de catre cadrele didactice, personalul didactic auxiliar si cel administrativ si de a fi informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante in cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise. ” 

Scoaterea elevilor din clasa in timpul orei, trimiterea lor la colt, insultele si jignirile sunt interzise prin lege in mediul scolar, profesorii dar si personalul adminsitrativ si auxiliar putand fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei pentru tratament degradant in scoala.

Elevii nu mai pot fi dati afara din clasa in timpul orelor si nici nu mai pot fi pedepsiti prin trimiterea lor la colt sau prin punerea lor sa stea in picioare in timpul orei, astfel de masuri, considerate tratamente degradante, fiind interzise prin legea mai sus mentionata.

 Directia petru Protectia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei sociale si Persoanelor varstnice a prezentat marti, modificarile aduse legii, marcand astfel Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, sarbatorita in fiecare an pe 20 noiembrie.

Secretarul de stat din Minsiterul Muncii, Codrin Scutaru a declarat ca noile prevederi au avut in vedere o mai buna reglementare dar si responsabilizarea parintilor.

Din analiza cauzisticii a rezultat ca existenta cadrului legislativ coerent nu si-a dovedit eficienta in lipsa unor sanctiuni“, a spus Scutaru.

Legea 257/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial in 30 Septembrie, iar pana la inceputul anului viitor ar trebui finalizata legislatia subsecventa, respectiv patru proiecte de Hotarare de Guvern. (sursa)

1558542833_dbNwXY25QwvM_xlarge

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *