Dr. Doina Plesca despre factorii care ajuta la cresterea imunitatii copiilor
Se da o clasa cu 32 de copii si o viroza foarte puternica. Jumatate dintre copii sunt pur si simplu doborati din cauza simptomelor foarte agresive, ajung la spital iar unii au nevoie de perfuzii. A doua jumatate de clasa e formata din copii care sunt afectati putin spre deloc de viroza care isi face de cap in toata scoala.
Care este explicatia pentru acest fenomen? De ce doar o parte dintre copii sunt afectati in timp ce restul nici macar nu sunt deranjati de existenta virozei?
Povestea de mai sus se intampla chiar in timp ce cititi aceste randuri, in mijlocul unei colectivitati de copii de 8 ani. Nu este prima data cand acest fenomen isi face aparitia, am avut aceeasi situatie si cu o scarlatina care ne-a speriat foarte tare.
In general, in situatii de genul, recomandarea medicilor este ca toti copiii din colectivitate sa primeasca tratament, pentru ca virusul (sau streptococul sau bacteria), sa fie distrus in totalitate, astfel incat zona sa fie decontaminata cat mai repede. Ideea e ca unii copii, chiar daca nu se imbolnavesc, pot fi purtatori ai germenului.
Si totusi, de ce anumiti copii nu sunt afectati? Ce difera la ei de sunt asa rezistenti?
Imunitatea este cheia, asta stie toata lumea, dar cum se dobandeste ea?
Poate cineva sa dea reteta castigatoare astfel incat copiii sa aiba imunitatea crescuta si sa nu se mai imbonaveasca atat de rau si atat de des?
De aproape 12 ani, de cand sunt mama, am cautat in permanenta raspunsul la aceste intrebari. Am gasit foarte putine referinte de-a lungul timpului, cele mai multe oricum sunt de data recenta. In general, m-am lovit de o lipsa acuta de informatii si de specialisti care sa ofere sfaturi avizate.
Pentru parintii de copii mici vestile sunt bune pentru ca exista din ce in ce mai multe voci cu greutate care sustin anumite informatii, bazate in special pe experienta de ani de zile in tratarea copiilor.
Una dintre aceste voci ii apartine doamnei doctor Doina Pleșca, un specialist cu supraspecializare în domeniul penumologiei pediatrice, director al departamentului de pediatrie de la Facultate de Medicină ”Carol Davila” și managerul spitalului de copii ”Victor Gomoiu”.
Pe baza unor date statistice care suna de-a dreptul infricosator, doamna doctor ne face niste recomandari importante pentru sanatatea actuala si viitoare a celor mici.
“Rata infecțiilor respiratorii inferioare la copiii de vârsta 0-4 ani este 12% la nivel de an, de 3 ori peste media europeană de 4%. România se confruntă cu o reală problemă, una care bagă în spital 1 din 3 copii în sezonul rece.” (sursa)
Foarte pe scurt, informatiile oferite de doamna doctor sunt urmatoarele:
Ce este imunitatea
Este modalitatea prin care organismul se apara impotriva diverselor afectiuni, dintre care cele infectioase sunt cele mai periculoase. Aceste activitati de aparare se realizeaza cu ajutorul unor organe, tesuturi si celule, care in totalitatea lor alcatuiesc sistemul imunitar.
Acest sistem se formeaza in primii ani de viata (pana in jurul varstei de 5-6 ani), din acest motiv bebelusii si copiii mici sunt mult mai expusi imbolnavirilor recurente, in special cele respiratorii.
Factori care cauzeaza scaderea imunitatii
In sezonul rece ne confruntam cu o scadere a aportului natural de vitamina D iar acesta este unul dintre factorii de risc pentru scaderea imunitatii organismului. Initial, legatura intre deficitul de vitamina D si problemele respiratorii a avut ca punct de plecare constatarea ca exista o rata crescuta a infectiilor respiratorii la copiii cu rahitism. Studiile din ultimii 20 de ani au demonstrat aceasta legatura, subliniind rolul important al vitaminei D pentru un sistem imunitar puternic.
Un alt factor de risc important in scaderea sistemului imunitar este reprezentat de mediul in care traieste copilul. Daca cel mic este expus la fumat pasiv, la aer poluat, mucegai, umiditate, toate acestea duc la un risc crescut al imbolnavirilor respiratorii. Toti factorii enumerati produc o permanenta iritatie si inflamatie a mucoasei, creand astfel conditii prielnice pentru contactarea germenilor infectiosi.
Recomandari pentru cresterea imunitatii
Cea mai importanta recomandare pe care ne-o face dna doctor se refera la importanta alimentatiei in protectia antiinfectioasa. Sistemul de aparare al sugarilor se intareste cu ajutorul unor componente cu rol imunomodelator. Foarte important de retinut este ca sugarul este expus la riscuri prin renuntarea la alimentatia naturala.
Cand vorbim despre prescolari, recomandarea este o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ce include lapte imbogatit cu prebiotice si vitaminele A, C, D si de asemenea bogata in minerale. Toate aceste componente ajuta la fortifierea organismului.
Prebioticele sunt ingrediente alimentare nondigerabile care au un efect benefic asupra organismului, ajutand la stimularea cresterii si/sau a activitatii unor bacterii intestinale, contribuind in acest mod la imbunatatirea starii de sanatate a organismului.
Necesitatea prebioticelor este dovedita prin prezenta lor chiar si in laptele matern, sub forma de oligozaharide.
Aportul de vitamina D prin alimentatie se poate face consumand carne de peste gras (somon, ton, macrou, sardine, etc), carne rosie, galebenus de ou, ficat de vit, lapte si derivate lactate, cereale, nuci, mere, etc.
Igiena locuintei, igiena individuala, a alimentelor si tipul de alimentatie joaca un rol important in prevenirea diferitelor infectii.
Prevenirea infectiilor acute (respiratorii si digestive) care apar la copiii mici se realizeaza printr-o dieta echilibrata, parte din ea fiind laptele imbogatit cu prebiotice si vitaminele A, C, D, dar si prin igiena somnului si respectarea calendarului de vaccinari.
Formula de lapte de crestere suplimentat cu prebiotice si vitaminele A, C si D este una dintre cele mai bune si la indemana metode prin care parintii pot preveni contactarea unor raceli sau infectii de catre copii. Integrarea laptelui in alimentatia copiilor duce la scaderea numarului de infectii in crese si gradinite cu pana la 10%, copiii avand un sistem imunitar mai puternic si o rezistenta mai mare la raceli si infectii.
In loc de incheiere, as vrea doar sa va fac sa intelegeti cat de norocosi sunteti daca aveti un copil mic in vremurile de azi. Aveti la dispozitie o multitudine de informatii si specialisti care va ajuta sa luati cele mai bune decizii pentru copilul vostru. Acum 12 ani, cand am inceput sa-mi pun eu intrebari legate de imunitatea copilului meu, nu existau nici studii, nici surse autorizate si nici modalitati accesibile pentru aflarea de informatii.
Asa ca va doresc multa sanatate pentru copilul vostru si multa intelepciune pentru voi, ca sa faceti cele mai potrivite alegeri.
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.
? Sharing is Caring! ? Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe Facebook (click aici).