România rămâne pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul total de antibiotice

România se menține pe un loc fruntaș în ceea ce privește consumul de antibiotice, ocupând locul al 5-lea, cu o ușoara creștere de 3% a consumului. În ceea ce privește proporția antibioticelor obținute fără prescripție medicală (15%), România se menține pe locul al 2-lea. Este îngrijorătoare scăderea proporției adulților care s-au informat referitor la utilizarea corectă a antibioticelor, doar 14% față de 33% media UE.

De asemenea sunt în continuare probleme privind structura consumului de antibiotice, deoarece anumite clase de antibiotice (fluorochinolone, cefalosporine, carbapeneme) care favorizează emergența multirezistenței bacteriilor și a  infecțiilor cu Clostridioides difficile sunt utilizate in exces.

În ceea ce privește rezistența bacteriilor implicate în producerea infecțiilor invazive și care sunt raportate anual către ECDC, se constată în general reduceri nesemnificative ale nivelurilor de rezistență sau ușoare creșteri, ceea ce nu modifică situația din anul precedent. Bacterii  implicate adesea în producerea infecțiilor asociate asistenței medicale (Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumanii, Pseudomonas aeruginosa), rămân cu nivele foarte ridicate de rezistență ceea ce ne plasează în continuare pe primele locuri din UE, alături de alte țări din sudul continentului, în care se remarcă de asemenea consumuri mari de antibiotice (Grecia, Italia, Cipru). Evoluția favorabilă de scădere a nivelurilor de rezistență se înregistrează în schimb la Escherichia coli si Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA), care sunt adesea implicați în producerea infecțiilor comunitare.

Creșterea nivelului de rezistență a bacteriilor la antibiotice este în mod clar legat de utilizarea excesivă sau incorectă a acestui tip de medicamente. Avem datoria să îmbunătățim pregătirea profesioniștilor din sistemul medical și să educăm publicul larg privind utilizarea prudentă a antibioticelor. România a avut în ultimii ani o tendință favorabilă de reducere a consumului de antibiotice, dar care acum s-a estompat. Este timpul pentru adoptarea Planului Național de Acțiune în domeniul rezistenței la antimicrobiene și implementarea lui rapidă pentru ca efectele favorabile asupra sănătății publice să fie evidențiate prin reducerea consumului și a rezistenței la antibiotice”, a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila – Președintele Societății Române de Microbiologie.

Săptămâna Mondială a Conștientizării asupra Antibioticelor

 În perioada 18-24 noiembrie 2019 este marcată Săptămâna Mondială a Conștientizării asupra Antibioticelor, o acțiune desfășurată la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății. Mesajul OMS pentru 2019 se referă la abordarea ”One Health” care integrează programele și activitățile din domeniul sănătății umane, veterinare și de mediu care să reducă și să prevină răspândirea rezistenței la antibiotice și care afectează activitățile umane la nivel global.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prin Biroul Regional pentru Europa felicită România pentru efortul pe care îl desfășoară în lupta împotriva rezistență la antibiotice și pentru concentrarea pe abordarea OMS – One Health. Cu toate acestea, mai sunt încă multe lucruri de făcut în ceea ce privește, de exemplu, supravegherea sau prevenirea și controlul infecțiilor”, a declarat Dr. Karin Waefler – Biroul Regional OMS pentru Europa.

Principalele mesaje ale OMS sunt:

 • Ce înseamnă conceptul One Health? Când medicii din sectorul uman și cel veterinar lucrează împreună pentru a opri utilizarea incorectă a antibioticelor la oameni, la animale și răspândirea lor în mediu, precum și pentru limitarea răspândirii bacteriilor multirezistente.
 • Unele antibiotice utilizate la tratarea infecțiilor la animale sunt aceleași folosite și pentru oameni.
 • 60% din bolile umane sunt produse de microorganisme prezente și la animale.
 • Sănătatea umană, animală și a mediului înseamnă sănătate pentru toți.
 • Dacă ai o răceală sau gripă, stai izolat acasă, tratează-te și odihnește-te!
 • Antibioticele nu au niciun efect în cazul infecțiilor virale cum sunt răcelile banale sau cum este gripa.

Întreabă medicul tău de familie când vrei să folosești antibiotice!

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

 1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
 2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
 3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
 4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comments

comments

 • Article By :
  Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*