Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

Joia Mare este una dintre cele mai semnificative zile ale crestinatatii. In seara zilei de joi are loc si Denia celor 12 Evanghelii, una dintre cele mai importante denii.

In Joia Mare se amintesc patru evenimente majore: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Iisus Hristos, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.

In Joia Mare se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare. Se tine ca deobicei slujba deniei, iar preotul iese din altar purtand crucea lui Iisus in spate si zicand „Astazi a fost spanzurat pe lemn Cel ce a spanzurat pamantul pe ape”.

In aceasta zi se vopsesc ouale, care trebuie sa aiba doar culoarea rosie, reprezentand sangele Mantuitorului.

Joia Mare este prilejul cu care sunt pomeniti mortii, iar femeile impart la biserica vin, fructe si colaci de post. Barbatii aprind in aceasta zi focuri in curti, pentru a arde vegetatia uscata, reprezentand un ritual si pentru sufletele celor care se intorc acasa.

Tot in Joia Mare, inainte de a lua parte la Denia celor 12 Evanghelii, femeile trec la bucatarie, unde fac painea, pasca si cozonacul pentru masa de duminica.

Denia celor 12 Evanghelii – Ce spun preotii ca se face azi

Denia celor 12 Evanghelii are loc in seara de joi, iar oamenii merg la biserica imbracati in haine de doliu. Crestinii aprind cate 12 lumanari, una pentru fiecare evanghelie. Dupa terminarea slujbei, lumanarile se duc acasa si vor fi folosite in timpul anului.

„In fiecare luna se aprinde cate o lumanare dintre cele 12. Lumanarile se aprind la inceput de luna, in zile importante cum ar fi ziua nasterii, casatoriei, sau ziua botezului. Cu aceasta lumanare trebuie sa existe o legatura sufleteasca.

Ziua de joi este o zi importanta pentru festania casei”, a explicat parintele Roman Pintea, pentru voceatransilvaniei.ro.

Odata citita cea de-a 12-a evanghelie, se incheie trasul clopotului si incepe batutul toacelor.

„Ne amintim ca in Joia Mare cerul s-a intunecat, soarele s-a dus pana la asfintit, iar catapeteasma s-a rupt. In aceste zile, comunitatea este in doliu”, a mai spus parintele Pintea.

Superstitii si Traditii populare: Ce nu se face in Joia Mare
1. Nimeni nu are voie sa doarma in aceasta zi, decat abia noaptea. Cei care dorm astazi, vor dormi tot anul, deoarece vor fi lenesi si neproductivi, spune traditia.

2. Femeile care nu au tors canepa pana in ziua de azi vor fi pedepsite de Joimarita, o creatura populara mitologica de care se leaga aceasta zi importanta.

3. In Oltenia, Joia Mare este prilejul de pomenire a mortilor. Astazi se face ultima lor amintire din Saptamana Patimilor, pana in Duminica Invierii.

4. Traditia spune ca in Joia Mare sa se vopseasca ouale.

5. In Joia Mare femeile nu au voie sa spele haine, nici cu mana si nici cu masina de spalat. Ultima zi in care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor stramosesti.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *