Retete fara carne: Lipii
Dupa o perioada foarte lunga de facut paine in casa am ajuns la nivelul la care potrivesc toate ingredientele din ochi, ma joc cu ele, adaug unele si scot din cele vechi cu o usurinta care ma uimeste si pe mine :). Tot jucandu-ma am reusit performanta de a face chiar cozonac la fel de simplu.
Totusi, cu toata silinta pe care mi-am dat-o nu am reusit sa fac niciodata lipii (a.k.a pita sau focacia). Am tot studiat problema, am tot incercat retete, mi-am luat tigai minune, am incercat la cuptor… Nimic.
Pana de curand, cand, am pus o cana de faina intru-un vas, am adaugat putina drojdie, sare si apa si am incropit un aluat. A fost pe principul acum ori niciodata :).
Am impartit aluatul in bile egale,
l-am lasat sa creasca (vreo 10-15) minute, am pus tigaia pe foc, am intins o bila
si am pus-o in tigaie,
am asteptat sa faca basici 🙂 ca sa o intorc,
si gata. Am facut o lipie. Just like that! :). Simplu ca buna ziua!
Au urmat si celelalte, asezonate cu sare si busuioc si ce sa zic, cum apareau asa dispareau :).
Sunt extraordinar de gustoase, usor de facut si usor de mancat. Eu, pe primele 3 le-am mancat cu sare :). Andreea cu Almette iar Alexandra si-a facut o shaorma cu Almette si castraveti :).
Lipiile sunt o solutie ideala mai ales atunci cand n-ai paine in casa, dar eu recomand oricui sa inlocuiasca painea din comert (care numai “painea noastra ce de toate zilele” nu mai e) cu paine sanatoasa, facuta in casa.
Pofta buna :).