Principiul nesigurantei sau cum e sa stii ca nu stii nimic

Sharing is caring:

In 1926 fizicianul german Werner Heisenberg a descoperit ca este imposibil sa masori traiectoria unui electron care se misca in spatiu. Undele luminoase erau prea mari pentru a crea o umbra micii particule, iar razele gamma prea puternice.

Prin extrapolare, Heisenberg a formulat celebrul pricipiu al nesigurantei, care spune ca exista anumite lucruri (precum viteza si traiectoria unui electron :P), pe care nu le vom putea cunoaste niciodata cu adevarat, pentru ca simpla actiune a observatiei le schimba datele fizice.

“Ceea ce observam noi nu este natura” spunea Heisenberg, “ci natura expusa metodei noastre de observatie“.

Principiul lui Heisenberg a fost aplicat de atunci ca metafora in aproape orice domeniu al cunoasterii.

Cu toate astea, “specialistii” au devenit șamanii zilelor noastre. Non specialistii sunt descurajati cand incearca sa-si exprime opiniile. Totusi, multe din marile descoperiri in diverse domenii au fost facute de amatori. Ganditi-va la Einstein, umilul student care a indraznit sa-si contrazica profesorii de fizica sau la Heinrich Schliemann, micul intreprinzator care a scos la suprafata orasul Troia intr-o vreme in care “specialistii” sustineau ca acesta n-a existat niciodata de fapt, si ca totul este doar o poveste.

E foarte putin probabil ca vreun “specialist” sa inteleaga marile descoperiri facute de amatori, dar Einstein explica foarte simplu aceste fapte: “Majoritatea descoperirilor se datoreaza faptului ca majoritatea autorilor lor nu au fost niciodata la scoala si de aceea si-au pastrat talentul atat de rar de a gandi liber“.

Cei mai multi dintre noi au simtit macar o data suspiciunea ca expertii au gresit intr-unul din principiile fundamentale din medicina, politica, economie sau altele. Cu totii avem inclinatia sanatoasa si perfect normala de a ironiza galeria de experti. Totusi, o mare parte din pregatirea noastra, este desemnata sa invinga acest principiu care exista in noi.

Suntem invatati sa nu avem incredere in propriile noastre pareri si sa luam opiniile expertilor ca fiind litera de lege. Dar depinde de noi ce anume vom alege.

Werner+heisenberg

 

Sharing is caring:

Comments

comments

 • Article By :
  Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Random Posts

 • Life in plastic it’s not fantastic!
  Sharing is caring:

  Uneori ma sperie rapiditatea cu care se dezvolta tehnologia in prezent si mi-e greu sa inteleg faptul ca unele produse […]

  Sharing is caring:
 • La palat animat… e minunat
  Sharing is caring:

  Sambata am fost la Palatul Mogosoaia cu cele mici. Nu era o noutate pentru noi asa ca nu ma asteptam […]

  Sharing is caring:
 • Tot ce trebuie sa stiti despre surprizele pe care ni le-a pregatit Dino Parc Rasnov in aceasta toamna
  Sharing is caring:

  Inainte de a va dezvalui surprizele despre care va spuneam titlu, vreau sa va reamintesc ca atunci cand vorbim despre Dino […]

  Sharing is caring:
 • Despre alimentatia copiilor (M. Montignac)
  Sharing is caring:

  Dupa ce am nascut-o pe Alexandra, m-am axat foarte mult pe partea de educatie si dezvoltare emotionala. De fapt cred […]

  Sharing is caring:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*