#ProtejamImagineaCopiilor! Hai si tu in campanie!
Sunt atat de mici si atat de frumosi incat nu mai putem de dragul lor. Am vrea sa ii vada toata lumea si din fericire acum avem si metodele prin care sa facem asta.
A stat in fundelet pentru prima data? Postam o poza pe retelele sociale.
Am mancat singur? A zis mama? A invatat sa mearga?
Toate sunt realizari care ne umplu de mandrie si de fericire si pe care vrem sa le impartasim cu cei dragi.
Like-urile primite, comentariile si inimioarele, ne aduc confirmarea ca avem cel mai scump bebelus din lume. Sigur, si ceilalti au farmecul lor, dar al nostru este unic.
Anii trec intr-o clipa si incepe gradinita. Alte poze cu roluri la serbari, in brate la Mos Craciun, cu colegii la joaca.
Apoi incepe scoala. Deja are si cel mic telefon si incepe la randul lui sa faca poze. Isi face selfie-uri, le face si colegilor si pentru inceput se distreaza singur.
Apoi descopera mesageria si incepe sa faca schimb de poze cu colegii.
Urmatorul pas este un cont pe Facebook unde incepe sa posteze tot ce-i trece prin cap, fara sa aiba nicio regula pe care sa o respecte.
Coelgii au si ei conturi asa ca viata privata nu mai este chiar atat de privata. La scoala se stie totul. Incep micile rautati, se fura poze, se editeaza, se fac poze pe ascuns in ipostaze compromitatoare. Vorbim despre un bullying digital care nu poate fi oprit si nici macar masurat.
Niciodata nu poti sa stii unde ajunge poza ta si in ce scopuri e folosita.
O poza plecat in spatiul virtual are o viata a ei, care nu poate fi controlata.
Pentru copii e greu sa gestioneze aceasta realitate virtuala care ii inconjoara si care poate sa le controleze viata. Daca apar poze de cand era mic, pe care mami sau tati le-au pus plin de mandrie pe Facebook, lucrurile pot lua o intorsatura dramatica.
Orice fundulet gol de la plaja, orice baita in cada in pielea goala, poate deveni motiv de inchis in casa si groaza de a da ochii cu ceilalti.
Lipsa regulilor si a limitelor le poate afecta copiilor viitorul intr-un mod pe care nu putem nici macar sa ni-l imaginam.
Deja se estimeaza ca in lume a aparut prima generatie de tineri care isi schimba numele deoarece imaginea lor din online este atat de compromisa incat le diminueaza orice sanse la o viata normala.
In prezent, majoritatea companiilor verifica conturile de pe retelele sociale inainte de a angaja pe cineva.
In Franta, parintii care posteaza in online poze compromitatoare cu copiii lor, pot fi amendati si pot face chiar inchisoare. O ampla campanie a fost lansata in urma cu doi ani de catre Gendarmerie Nationale, dupa ce un joc in care mamele trebuiau sa posteze 3 poze cu copiii lor si sa dea tag altor mame, a devenit viral.
Pericolele sunt multe si mult mai grave decat cele pe care le-am prezentat deja mai sus. Dar despre toate acestea vom mai vorbi in articolele viitoare.
Sigur ca retelele de socializare fac parte din normalitatea care ne inconjoara in prezent si ca nu putem sa le ignoram. Nici nu cred ca ar fi un comportament normal.
De asemenea, nu zice nimeni sa nu mai postam poze cu cei mici. Insa, e obligatoriu ca acestea sa fie decente, sa nu ii expuna pe cei mici in ipostaze compromitatoare si, ca o masura suplimentara, setarile de confidentialitate sa fie folosite astfel incat pozele sa nu poate fi accesibile necunoscutilor.
In aceasta vara am asistat la un fenomen al copiilor dezbracati in online, care a depasit orice imaginatie. Deja nici macar varsta nu mai este un criteriu pentru a stopa acest fenomen.
Iar totul a culminat cu scandalul de la liceul din Cluj, unde copii de 15 ani au fost fotografiati in timp ce mimau sexul oral in public, la Balul Bobocilor. Pozele au fost share-uite in mod inconstient de un numar extrem de mare de parinti, care de altfel se declarau socati si revoltati de ceea ce vedeau.
Cumva exista o bresa intre ceea ce credem si ceea ce facem in online. Iar aceasta bresa poate fi umpluta doar printr-o campanie in care sa constientizam pericolele unei expuneri constante si nelimitate a copiilor in online.
Pentru ca in Romania nu exista nicio referire la dreptul copiilor la intimitate in online, ne dorim sa realizam impreuna un fel de cod deontolgic pentru parintii care vor sa se informeze.
Sa stablim impreuna niste reguli decente si de bun simt, dupa care sa ne ghidam atunci cand postam fotografii ale copiilor in online si sa stim ce argumente sa aducem atunci cand altii ne fotografiaza copiii fara sa ne ceara acordul.
Va invitam sa fiti alaturi de noi in aceasta campanie si sa ne spuneti ce reguli credeti ca e important sa fie respectate de parinti?
Pe masura ce vom primi raspunsurile voastre vom publica un eBook pe care il veti putea consulta de fiecare data cand aveti nelamuriri. De asemenea, il veti putea recomanda prietenilor care sunt la inceput in Meseria de parinte si nu isi pun inca probleme despre dreptul copiilor la imagine.
Pentru ca vrem sa va multumim pentru implicare, va invitam si la un mic #CONCURS.
Daca lasati intr-un comentariu o sugestie referitoare la modul in care putem proteja imaginea copiilor in online, puteti castiga un puzzle cu o poza la alegere, precum cel din imaginea de mai jos.
Aveti la dispozitie 2 saptamani sa ne transmiteti sugestiile voastre iar noi avem 5 premii de oferit. Pe 15 noiembrie vom afla cine sunt fericitii castigatori ai premiilor si vom lasa urmatorul articol din aceasta campanie.
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.
? Sharing is Caring! ? Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe Facebook (click aici).
Cred ca ar trebui pornita o campanie organizata de Politia Romana sau cineva de la Protectia copilului.Toate pozele cu copii indecente ar trebui date report si sterse. Daca parintii nu au limite, atunci cineva ar trebui sa le impuna aceste limite.
Eu nu cred ca parintii ar trebui sa publice poze de a le copiiilor in nici o ipostaza. E adevarat ca sunt copiii nostri, dar sunt totusi persoane de sine statatoare si nu cred ca avem voie sa le folosim imaginea.
Copiii mei deja au inceput sa-mi ceara sa le arat ce postez ca sa-si dea acordul. Au doar 5 si 7 ani si stiu ce e bine pentru ei.
In primul rând nu postezi poze cu copilul tău dezbrăcat, in cada, pe olița, wc etc.
Foarte bine..daca chiar vrei sa iti vezi copilul dezbrăcat,uita-te tu acasă cât vrei la el..Nu și cei din jurul valorii tau să vadă..Am o fetița,și niciodată nu am pus poze cu ea dezbrăcata.. Trebuie sa avem mare grija
Eu nu cred ca parintii ar trebui sa publice poze de a le copiiilor in nici o ipostaza. E adevarat ca sunt copiii nostri, dar sunt totusi persoane de sine statatoare si nu cred ca avem voie sa le folosim imaginea.
Fara poze cu copii dezbracati sau in ipostaze indecente ori compromitatoare pt protejarea intimitatii copilului.
Nu trebuie sa pui poze cu copilul pe care nu le-ai pune daca ar fi vorba de tine. Daca tu nu ai poze in fundul gos, de ce trebuie sa pui cu el?
Sunt întru totul de acord. Zi de zi vad părinți care postează inconștient poze cu copilul lor în orice ipostaza. Sunt anumite lucruri pe care le păstrezi pt tine. Nu le faci publice indiferent de situație. și de ce tu nu te postezi in curu’ gol in baie dacă și pe copil îl expui așa ? Scuzați limbajul dar nu zice nimeni sa nu postezi poze cu copilul dar mie nu mi-ar placea sa dau peste ani de o poza cu mine dezbrăcată pe internet. Se pot trimite și în privat poze. Nu e normal să știe cineva unde se afla copilul tau zilnic. Sau să ii știe rutina zilnică..
aveti perfecta dreptate, cineva trebuie sa faca ceva in directia asta. parintii zici ca au inebunit, pun poze din 5 in 5 minute si unele sunt chiar deplasate.
E important ca in lista de prieteni sa adaugi doar persoane cunoscute, apropiate…astfel incat atunci cand adaugi poze cu cei mici, setezi doar pentru prieteni…acesta e un prim pas.Obligatoriu fara poze in care sunt dezbracati, chiar daca sunt foarte micuti.Si cel mai bine e sa adaugi cat mai putine poze, daca vrei sa te “lauzi ” familiei, le poti trimite personal.
Nicio poza cu copii nu ar trebui pusa pe FB. Totusi, daca nu va puteti abtie, asigurati-va ca setarile de privacy sunt activate astfel incat pozele sa nu poat fi vazute decat de prietenii apropiati, eventual doar de familie
Sunt întru totul de acord. Zi de zi vad părinți care postează inconștient poze cu copilul lor în orice ipostaza. Sunt anumite lucruri pe care le păstrezi pt tine. Nu le faci publice indiferent de situație. și de ce tu nu te postezi in curu’ gol in baie dacă și pe copil îl expui așa ? Scuzați limbajul dar nu zice nimeni sa nu postezi poze cu copilul dar mie nu mi-ar placea sa dau peste ani de o poza cu mine dezbrăcată pe internet. Se pot trimite și în privat poze. Nu e normal să știe cineva unde se afla copilul tau zilnic. Sau să ii știe rutina zilnică..
Eu am intotdeauna grija cand postez, aleg doar poze decente pe care as avea curajul sa le printez si sa le pun in rama pe perete. Daca fotografiile nu trec testul acesta, atunci mai bine renunt.
Copiii nu trebuie sa apar prea des in postarile de pe facebook, cu atat mai mult dezbracati!