Pragul 6 la mie pentru închiderea şcolilor ar putea fi eliminat

Pragul de infectări de 6 la mia de locuitori până la care şcolile puteau funcţiona fizic ar putea fi eliminat, a transmis azi Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că până vineri trebuie luată o decizie şi că interesul copiilor este să nu se întrerupă activitatea fizică în unităţile de învăţământ.
Cîmpeanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că vor avea loc discuţii cu cei care trebuie să se pronunţe privitor la menţinerea deschisă a şcolilor.

“Vom avea, pe parcursul zilei de astăzi, discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe. Sunt convins că vor cauta acel numitor comun din perspectiva copilului. Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași sau dacă vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise, până la apariția unui număr de cazuri. Cele mai multe state din Europa aplică regula «Școlile se închid ultimele și se deschid primele», a declarat Sorin Cîmpeanu.

Va trebui să ne obișnuim cu altfel de condiții, să punem în balanță mereu raportul risc gestionabil versus beneficii, sau pe de altă parte pierderi, să luăm cele mai bune decizii privind vaccinarea.

”Vom avea azi discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru, este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun privind modul de funcționare a școlilor. Acum, regula e clară, în localitățile unde rată de infectare este peste 6 la mie la nivelul zilei de vineri, școlile ar urmă să treacă în online.”

Primim foarte multe cereri în acest sens. Sunt convins că cei îndreptățiți să se pronunțe vor găsi interesul comun.

În acest moment, la o incidență a cazurilor Covid de până la 6 la mie, toate creșele, grădinițele și școlile își desfășoară activitatea cu prezență fizică. Peste acest prag, rămân deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, urmând să treacă la cursuri online, cu excepția învățământului special. Grădinițele se închid la intrarea localității în carantină, iar decizia în acest sens este luată de autoritățile locale.

Direcția de Sănătate Publică București va propune ca școlile din capitală în care nu sunt cazuri de Covid să nu se mai închidă, chiar dacă incidența cazurilor noi de covid urmează să depășească pragul de 6 în următoarele zile.

Medicul Angelica Chirică de la DSP a explicat la Parlament, că în capitală, de la începutul anului școlar, 1088 de copii au fost depistați pozitiv din peste 100.000.
Totuși, potrivit Inspectoratului Școlar București, peste jumătate dintre clasele din București sunt închise fizic, din cauza covid. Elevii învață deja online.

Oricum, cazurile pozitive în școli nu sunt așa de mult, sunt 1088 de copii pozitivi de la începutul anului școlar, până acum, 154 de membri ai personalului de diferite tipuri, din 0 sută și ceva de mii de copii.

Au și testat, sunt 2565 de copii testați și avem 73 de pozitivi. Într-adevăr, și noi suntem pentru școli deschise, doar că nu ține de Direcția de Sănătate Publică“, a explicat Angelica Chirică.

Reprezentanta DSP a făcut această declarație după ce deputatul PSD Alexandru Rafila a ridicat problema regulii fixate de Guvern potrivit căreia toate școlile se închid în localitățile în care există peste 6 cazuri la fiecare o mie de locuitori:

La un caz în școală, două cazuri și închidem școala, nu prea e în regulă.

De unde e cifra asta 6, dumneavostră știți de unde e cifra 6?

Este o chestie de convenție, cum e 6, poate să fie și 8, eu vă spun că această cifră 6 nu există ca referință într-un document internațional care să spună, peste 6  luăm măsura cutare. E o chestie de convenție și atunci, când eu am școli în care nu am cazuri, de ce să le închid?“, a declarat Rafila.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *