Punct de vedere USLIP IAȘI: Nu există nicio posibilitate de a asigura protecția elevilor și a personalului angajat în unitățile de învățământ
În urma consultării cu o parte a liderilor noștri din școli, a analizelor realizate, ținând cont de infrastructura existentă la nivelul unităților de învățământ din județul Iași vă prezentăm următoarele propuneri și constatări:
1. Nu există nicio posibilitate de a asigura protecția elevilor și a personalului angajat în unitățile de învățământ. Supraaglomerarea spațiilor școlare existente coroborate cu precaritatea infrastructurii școlare, a transportului deficitar între și în interiorul localităților rurale și urbane, ne îndreptățesc să recomandăm derularea la nivelul județului Iași a cursurilor exclusiv online, cel puțin în primele două luni.
2. În consultările pe care le-am avut luni, 31.08.2020, cu Primarul Iașiului, domnul Mihai Chirica ni s-a transmis că cele 1250 de sisteme audio-video care vor dota sălile de clasă, vor sosi la începutul lunii noiembrie. În acest fel apreciem că ne aflăm în imposibilitatea desfășurării unui program hibrid inclusiv în municipiul Iași, prin predarea tradițională și transmiterea în paralel, online a lecțiilor, cel puțin pentru următoarele două luni.
3. Avertizăm că nu există garanții financiare pentru a fi derulate cursuri în școli în două schimburi, prin împărțirea numărului de elevi în două sau trei grupe. Acolo unde totuși vor fi unități de învățământ sau colegi care vor dori să suplimenteze numărul de norme, respectiv ore, vor trebui să aibă în vedere încheierea unor acte adiționale la contractul individual de muncă. Facem observația că doar la nivelul Municipiului Iași s-a cerut suplimentarea cu aproximativ 1.100 de norme de către unitățile de învățământ.
4. Precizăm că nu există soluții în ceea ce privește distanțarea copiilor de la grădinițe. Riscul de infectare în aceste incinte considerăm că este extrem de ridicat.
5. Decizia suverana privind maniera de lucru revine însă fiecărei unități de învățământ. Hotărârea va trebui adoptată de către fiecare colectiv în cadrul consiliilor profesorale. Este indicat ca soluțiile adoptate să fie luate în parteneriat cu asociațiile de părinți și elevi.
În acest context pandemic, dreptul la sănătate trebuie să primeze în fața oricărei alte rațiuni. Prin urmare, avem convingerea că începutul școlii trebuie să fie unul extrem de precaut în speranța evitării unor infecții generalizate la nivelul întregii comunități școlare.
Președinte USLIP IAȘI
Prof. Laviniu Lăcustă
31.08.2020
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Beatrice exact,aici aveți foarte mare dreptate,eu sunt unul dintre elevi care întâmină aceste probleme.
Eu pentru a avea semnal trebuie să stau în mijlocul strazi,iar din câte știu eu antenele din zona in care locuiesc sufera lucrari de vreo 6 ani
Felicitări! Scoala on-line este cea mai bună decizie în acest moment! Sănătatea tuturor este pe primul loc ! Mulțumim!
Voi invata in doua schimburi cu doua clase diferite (simultan). In primul schimb 12 elevi (cam asta este capacitatea clasei) , in al doilea schimb 7 (sau invers… nu asta conteaza).
Nu am pretentia sa ma plateasca ministerul dublu, dar ar putea sa ma motiveze cu doua ore pe zi la plata cu ora.
Sporul de simultan este neglijabil pentru atata munca!!
Practic, planificarea materiei, semnarea condicii, pregatirea lectiilor, conceperea testelor, a fiselor, predarea etc nu le fac pentru 7 sau 12 elevi, le fac pentru o clasa. Munca este dubla!
Eu asta astept de la sindicat- sa obtina drepturi pentru acest gen de situatii! 😒
Total aiuristic! La Gradinitile private care au activat toata vara nu s.a mai intamplat nimic. La “ciorchinii” de adolescenți și preadolescenti nu s.a mai intamplat nimic. Dar , vai, se va întâmpla la scoala! Păi dacă asa exemplare avem la nivel înalt, trebuie sa ii dam in cap de tot săracului învățământ? Tare mi.as retrage banii aia cu care va plătesc!
Copii / profesorii se pot îmbolnavi doar la şcoală? 🤔 Dar sunt în siguranță deplină la mare, la ştrand, la chefuri, la diferite evenimente, în malluri, în magazine, etc? 🤔
55% dintre părinți vor ca elevii să vină fizic la școală, 14% vor învățământ online, restul vor un sistem hibrid! Datele sunt reale comunicate de TVR în seara asta!
Nu ati facut nimic pentru pregătirea noului an. Cei care suferă sunt copiii. E usor sa stai acasa dar copiii nu inteleg nimic din lecțiile online. Halal educatie.
Mie.mi se pare corecta poziția si de bun simt! Suntem.pe locul.1 in tara la nr de cazuri ! Am depasit un oras cu 2 mil de oameni, Bucurestiul! Suntem de cateva săpt pe locul.2!Cei care cred altfel nu au un minim bun simt ca sa nu mai zic cunoașterea stărilor de fapt din acele alte tari pe care le tot invoca! Nimeni.nu vrea sa nu faca scoala fizic , dar anul acesta este special si nu vrem.sa ne convingem.pe pielea noastra ca asa e ! E mai.bine sa ne ferim cat putem!
O opinie care nu ajuta învățământul….să urmărim declarația premierului bulgar, intelept!
Eu nu vreau sa imi trimit copilul la scoala in situatia asta… cred ca cel mai bine ar fi ca fiecare parinte sa ia decizia avand in vedere ca nu imi asigura nici profesorii, nici scoala , nici inspectoratul ingrijirea sa daca se imbolnaveste …
Copii din mediu rural si cei ce provin din familii nevoiasi au sa rămână fara educatie iar ciclu primar (cls1-2insecial)nu vad cum ar decurge fara unul din parinti….
Autoritățile locale nu au fost și nu vor fi niciodată pregătite pentru învățământul românesc. Eu întreb ce vor face acei părinți care au 2-3 copii cu școala on-line. De unde telefoane sau tablete pentru fiecare și eventual și camere separate în cazul în care au cursuri în același timp. Dar se pare că este mai bine să se facă totul pe banii părinților. Eu sunt pentru cursuri la şcoala, acest virus nu v-a dispărea prea curând. Dacă vor sta în casă unde se va imuniza fiecare.
Ce facem cu copiii de la clasa 0?Nu cred ca eu, ca părinte nu pot sa ma transform în învățător…
Buna ziua, Vreau sa stiu daca profesorii au fost intrebati in ceea ce priveste modalitati privind inceperea scolii? In baza legii privind protectia datelor cu caracter personal si a contractelor de munca , vreau sa stiu daca scoala are dreptul sa inregistreze orele fara acordul profesorilor? Cine va proteja profesorii in cazul in care acestia vor fi inregistrati de catre elevi sau parinti? Eu personal toata viata m-am pregatit pentru meseria de profesor, nu cea de vedeta TV
Sa dea drumul la copii sa meargă la școli .fără MASTI si la PROFESORI. Numai în românia asta tâmpită ca și cei care conduc tara sunt idioți și tampiti. În alte țări merg copii la școli și nu au măști.