Scrisoarea unui parinte catre scoala unde invata copilului sau

Va las aici corespondenta mea recenta cu scoala, o transform astfel intr-un fel de scrisoare deschisa, poate unele idei va ajuta:
Buna seara,

Am inteles ca se doreste amanarea inceperii cu doua saptamani.

Parerea mea este ca este mai bine sa incepeti acum pe 14 si sa puneti pauza dupa 1-2-3 zile sau sa treceti la un mod hibrid (daca doriti) si sa va explic de ce (si stiti ca eu nu sunt cu mituri de pe facebook):

– majoritatea copiilor/oamenilor inca nu sunt bolnavi cat o sa fie in octombrie. Pentru ca fratii nu sunt inca la gradinita, parintii au fost in vacanta nu la servici etc.

– vremea este inca cu temperaturi destul de pozitive, soare din belsug pentru vitamina D, inca nu avem racelile de sezon

– cel mai bine este ca sa super-organizati distributia manualelor si toata birocratia si papetaria sa fie facute rapid in primele 1-2 zile acum pe 14, sa isi cunoasca dirigintii profesorii, etc, etc.

– scoateti usile principale de la toalete, sa ramana doar cele de la cabine. Ca sa nu mai puna mana toti pe aceeasi clanta. Ori un elev, ori profesorul sa ii supravegheze prin rotatie pe toti care ies din baie sa se spele pe maini etc.

– lasati usile principale deschise in permanenta cat este program, pentru ca la fel clantele sunt marea problema, pentru ca daca tuseste un infectat si pune mana pe clanta, imbolnaveste pe toti cei ce pun mana pe clanta aia ulterior.

– la fel ar trebui si cu usile de la clase. In pauze sa stea in permanenta deschise, sa nu se puna mana pe clanta continuu.

– ar fi recomandat sa vina fiecare copil cu markerele lui pentru tabla, sa nu scrie toti cu acelasi marker.

– reducerea lucrarilor de control si al schimburilor de hartii intre elev-profesor la minim. Pentru ca daca una din foi e infectata, infecteaza si altele si profesorul, apoi copilul/parintele acasa.

– dezinfectarea constanta pe maini duce la probleme de piele dermatologice.

– profesorii trebuie sa fie protejati. Am prieten patron din Targoviste, a facut covid acum 4 luni, a ajuns la ATI, inca are probleme de respiratie. Om care si-a permis orice tratament/conditii/etc.

– explicati parintilor din start ca orice masca este ok, chiar si cea confectionata ce poate fi respalata, sa nu se arunce o gramada de bani aiurea pe masti de unica folosinta.

– daca luati tehnologie, luati-o practic, sa tina 1-2 ani si cu o strategie. Nu heirupisme cu tablete.

– explicati parintilor sa tina copilul mai izolat pe cat posibil acasa si mai separat de rude, mai ales daca incepe si tuseste etc.
– ca sa reducem maxim problema, trebuiau usile de la clase/bai automatizate cu senzor. Pentru ca acolo este vectorul principal de transmitere

– si ca sa reducem si mai maxim problema, trebuiau puse de ventilatie ce scot aerul din clase si baga aer curat de afara.

Mituri:

– distantarea: noi am fost vara asta in trei cantonamente, cu copiii care sunt foarte respectuosi, ascultatori etc. Distantarea a durat maxim 2-3 ore, dupa care a fost ca si cand nu era niciun covid ca acum un an.

– mastile. La fel, le-au purtat maxim 1-2 ore, dupa care n-am mai vazut niciun copil cu masca, cu toate ca le aveau in bagaje si era obligatorie in hotel.

– spalatul pe maini: vise!

– plexiglass-ul. L-am vazut in Bucuresti. Daca primul copil vede cat de cat, urmatorii nu mai vad nimic la tabla prin mai multe randuri de plexi ai colegilor din fata. La fel daca bate soarele in plexi, reflexii, nu se mai vede nimic etc.

– tusit/stranutat: la fel vise. Copilul e copil.

– streaming-ul din clasa pentru varianta online: este complicat si trebuie sa ai doua camere: una pentru fiecare tabla si una pentru profesor/generala. Nu mai spun ca trebuie sa fie rezolutie acceptabila sa se vada scrisul. Nu mai zic ca pe telefoane nu se vede.

– daca sunt camere multiple, trebuie software specializat si complicat si multa bataie de cap

– pentru streaming fullhd aveti nevoie de aproximativ 5mb/s banda internet foarte stabila pentru fiecare clasa. Pentru asta va trebuie BGP si multihoming(minim 2 provideri), IP-uri proprii pentru intregul liceu. Mega-bataie de cap.

– microfoanele de la laptopuri/tablete cu care profesorii ar putea face streaming, nu se mai aud daca profesorul pleaca din fata tabletei/laptopului la tabla sau prin clasa. Lucru pe care dobitocii de la MEC nu il inteleg…

– parintii o sa aiba grija sa nu trimita copilul bolnav la scoala: vise!

– marea parte a parintilor din pacate cred ca virusul e o minciuna si ca nu chiar asa rau, am vorbit cu sute vara asta. (eu sper pentru ei ca asa e)

Indiferent cat s-a trimis catre MEC/MS si s-a facut lobby pe alte canale diverse propuneri si lucruri ce se puteau face in timp pentru a reduce din impact, nu s-a facut ABSOLUT, dar ABSOLUT nimic. Si din februarie!

Tabletele nu o sa vina, pentru ca nu exista niciun distribuitor sa aiba sute de mii de tablete in depozit. Accesare de fonduri europene si alte basme, sa fim seriosi… As vrea sa vad si eu cine o sa faca asta. La fel s-a explicat unui consilier din MEC si in FNAP ca tabletele au fost o alegere proasta pentru ca cei mici o sa le scape pe jos, sau o sa se strice bateria de la atata incarcare/descarcare, putin probabil sa apuce sfarsitul anului o buna parte din tablete, dar am vorbit cu peretii. Trebuiau luate laptop-uri, ce pot fi reparate. Deci recomandati parintilor sa ia desktopuri sau laptopuri copiilor din start.

Banii trebuie sa vina de la administratia locala cu care am inteles ca ati avut azi sedinta. Parintii nu o sa inteleaga asta, si nu are cine sa le explice, ei cred ca MEC-ul trebuie sa faca si sa dreaga.
Parerea mea e ca AP (si parintii si restul) trebuiau sa puna presiune pe primarie/consiliul local din februarie, mai ales ca era an electoral. Si mai ales sa informeze parintii. Informatiile de la AP catre parinti au fost pe atat de inutile cu tembelisme gen “spalati-va pe maini”, cu atat lipsa si delasare stiti dvs. la ce ma refer.

Previziunea mea: daca virusul e contagios cum se spune, ar trebui sa ii vedem efectele prin noiembrie/decembrie, pentru ca totusi are nevoie de timp sa se imprastie, lucru care multi din pacate nu il iau in calcul cand fac previziuni. Moment in care o sa inceapa un haos in multe scoli. Eu am propus FNAP/MEC sa ia in calcul sa inghete anul scolar si sa se repete la anul din nou daca lucrurile derapeaza, desigur cu conditia sa isi ia in calcul ca o sa aiba clase in plus la anul si sa ia masuri practice de acum. (vise!)

Tragand linie, daca virusul e chiar pe bune, nu exista nicio solutie, pe MEC/MS i-a durut in cot si au aruncat pisica, nu va bazati ca o sa faca ceva, pentru ca la ce au facut in ultimele sase luni (adica nimic) e clar ca sunt o gasca de incompetenti. Nu as vrea sa fiu in pielea dvs.

Dico Emil

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *