Trusa de urgenta pentru vacanta
Trusa mea de urgenta contine atat medicamente alopate cat si homeopate si functioneaza perfect.
Tocmai ne-am intors din prima calatorie din aceasta vacanta si sunt foarte fericita ca totul a decurs fara probleme majore. Exceptand niste dureri minore de cap si putin deranj la burtica, nimic nu ne-a stricat concediul.
Insa am vazut in jurul meu foarte multi copii bolnavi, parca mai rau ca niciodata iar simptomele erau din cele mai diverse: febra, insolatie, muci, dureri de burta, diaree, dureri de urechi, ciupituri de insecte, arsuri solare etc. Am trecut si noi prin toate de-a lungul timpului insa am invatat cum sa le evit pe majoritatea iar pe restul cum sa le recunosc si sa le rezolv inca de la cele mai mici semne.
Sigur ca primul pas este preventia iar pentru asta e nevoie de respectarea regulilor de baza pentru un stil de viata sanatos, insa uneori se mai intampla si neplaceri asa ca e nevoie sa intervenim cu medicamente pentru a sustine organismul in lupta cu aceste afectiuni.
Medicamente alopate
Am sa incep cu acestea deoarece sunt mult mai cunoscute asa ca nu o sa insist prea mult la fiecare.
- Antitermice: Nurofen si Paracetamol. Sunt medicamentele pe care le-am folosit cel mai des in istoria mea de parinte. Desi exista o intreaga teorie despre febra, dupa ce ai trecut prin cateva episoade grave stii ca atunci cand vine vorba de copii, in special cand esti departe de casa, nu risti nimic. La cel mai mic semn ca febra va atinge un nivel ingrijorator, administrez antitermice. Dupa varsta de 6 ani, am renuntat la siropele (care contin foarte multe E-uri si zahar) si am trecut la pastile. Sunt mult mai eficiente (si sanatoase daca imi permiteti sa fac o gluma 😀 ) insa e nevoie de mare grija la administrarea lor.
- Antivomitive: Metroclopramid. Inca de cand erau fetele mici am folosit acest medicament sub forma de picaturi. Intre timp stiu ca a fost un scandal legat de el si de efectele adverse, a si fost retras de pe piata in anumite tari asa ca sunt foarte precauta cu el. Apelez doar in caz de urgenta majora si doar pentru ca nu am avut niciun efect advers in trecut si stiu ca are rezultate rapide.
- Dureri de burta: Nospa. Un medicament cu care m-am imprietenit inca de cand eram gravida si care da rezultate atunci cand vine vorba de dureri in general. Numele spune tot (No spasme) asa ca il folosesc in special atunci cand vorbim despre crampe si dureri acute de burtica dar si pentru dureri deranjante de cap.
- Dureri de urechi: Otipax. Sunt picaturile de urechi cu care am inlocuit Otocalm-ul care nu se mai gaseste pe piata. Pentru ca am un istoric de durata cu otitele, apelez la aceste picaturi la primele semne de durere. Mult timp le-am folosit doar dupa ce au aparut durerile, insa anul acesta am avut o revelatie si le-am folosit inainte. Pentru ca a inceput sezonul de inot iar apa in urechi este echivalentul otitei in cazul nostru, pun cate o picatura, doua in fiecare ureche inainte sa aiba loc saritura in apa. In concediu am pus picaturi doar in prima zi si am fost in regula timp de o saptamana. Ideea ca picaturile raman in ureche si au efect pe o durata mai indelungata, nu e nevoie in niciun caz de administrare inainte de fiecare baie.
- Dureri de picioare, spate, ceafa, entorse sau luxatii. Folosesc unguente precum Voltaren, Fastum gel sau Diclofenac.
- Lovituri, vanatai, contuzii: Lioton gel este la mare cautare. Am aflat de el cand am nascut prima data si dupa 2 saptamani la terapie intensiva, cea mica era toata vanata din cauza perfuziilor. I-am dat cu Lioton gel si tesuturile s-au refacut mult mai repede.
Medicamente homeopate
Ca scurta recapitulare, va reamintesc ca homeopatia este o metodă complementara de terapie, o alternativa la tratamentul clasic, alopatic, recunoscuta ca atare de Organizatia Mondială a Sanatatii (OMS) şi practicata în multe tari ale lumii.
Toate medicamentele homeopate sunt facute din elemente naturale (plante, animale, minerale, etc) si ca regula generala au efect invers fata de substanta din care sunt produse, contracarand efectele pe care le-ar avea aceasta pe un organism sanatos. Cel mai simplu exemplu este Matraguna, care este o planta otravitoare ce are anumite efecte atunci cand este inghitita. Beladonna in schimb, medicamentul homeopat facut din Matraguna, va ameliora exact simptomele pe care le vedem in cazul otravirii cu Matraguna.
Un alt exemplu este Apis Mellifica, un remediu facut din venin de albina, indicat in cazul edemelor umflate, rosii, dureroase, al intepaturilor de insecte, adica exact cam ce vedem si simtim atunci cand ne inteapa o albina.
Arsenicum Album este un remediu facut din arsenic, o substanta otravitoare, si este recomandat pentru simptome similare cu cele care apar in cazul otravirii cu aceasta substanta.
Toate medicamentele homeopate contin doar urme minime din substanta initiala, astfel incat nu exista absolut niciun risc de ingerare al acesteia. De fapt, tot contestatarii homeopatiei pe asta se si bazeaza: la analiza de laborator a medicamentelor homeopate nu se gaseste decat zahar si niciun fel de urma din substanta initiala care este diluata la o proportie aproximativ similara cu o picatura de apa aruncata in Marea Neagra.
Principiul homeopatiei insa depaseste sfera materiala in care ne incapatanam sa ne blocam (in special cand vine vorba de stiinta) si ajunge undeva mai sus, la nivel energetic, iar aici cercetarile stiintifice nu prea exista (sau nu sunt accesibile publicului larg).
Ca sa fac asa, o comparatie, e ca si cum cineva ar lua un CD cu muzica, l-ar duce la laborator si la analiza nu ar gasi decat plastic, nici urma de cantaret 😀 .
Din acest motiv, medicamentele homeopate sunt singurele care pot fi folosite in sarcina, in timpul alaptarii sau la nou nascuti, fara efecte adverse.
Revenind, mai jos sunt medicamentele homeopate la care apelez intotdeauna in primul rand. Medicamentele alopate sunt introduse doar daca e vorba de simptome foarte agresive, daca sunt situatii de urgenta in care trebuie actionat imediat si daca starea copilului este foarte deteriorata.
1. Antitermice: Beladonna. Este un remediu facut din Matraguna, fara efecte nocive sau adverse.
2. Dureri de cap, insolatie: Beladonna si Arnica. Arnica este regina neincoronata a homeopatiei, este folosita in extrem de multe situatii iar durerile de orice natura sunt incluse in spectrul ei de actiune.
3. Ciupituri de insecte: Apis Mellifica. Asa cum spuneam, un remediu facut din veninul de albina, se foloseste in cazul ciupiturilor sau ale inflamatiilor si loviturilor ce au un aspect similar cu o intepatura de albina (de exemplu un furuncul rosu, care pulseaza si doare).
4. Dureri de burta: China officinalis. Un remediu facut din Arborele de chinina, care administrat unui om sanatos, repetat, va avea efecte similare malariei. Medicamentul insa trateaza toate simptomele similare cu cele ale malariei. Astfel, e indicat atunci apar dureri de burta, diaree acuta insotita de deshidratare. Eu folosesc acest medicament oricand aud “Mami, ma doare burta, imi vine sa vomit, mi-e greata, am diaree” sau cand exista suspiciunea ca fetele au consumat o mancare alterata sau daca exista suspiciuni de infectii digestive in jurul nostru.
5. Stari de voma: Nux vomica. Un remediu pe care nu l-am folosit niciodata singur ci doar ca ajutor atunci cand China nu facea fata. Este folosit pentru stari de voma si greata.
6. Luxatii, entorse, dureri musculare: Arnica Montana. Un medicament folosit incepand cu afectiuni minore, gen febra musculara, continuand cu entorse, luxatii si mergand pana la interventii chirurgicale. Are un efect minunat asupra organismului, ajutandu-l sa se refaca foarte repede.
7. Stari de agitatie, insomnii: Ignatia Amara, este un medicament facut din seminte de Strychnos Ignatia, o plata din Filipine. Semintele contin foarte multa stricnina, insa medicamentul este absolut inofensiv. Stricnina este un element toxic ce afecteaza sistemul nervos iar medicamentul final are ca efect tocmai relaxarea acestuia.
8. Tuse: Drosera. Este singurul medicament pe care-l folosesc atunci cand vine vorba de tuse de orice fel. Am avut rezultate miraculoase intr-o iarna cand bantuia un virus foarte agresiv si cand am tusit cateva zile la rand in continuu. Pur si simplu nu mai puteam sa respir, sa ma hranesc si sa dorm, iar toata lumea imi spunea ca am pneumonie, sa merg neaparat la doctor. Am fost la doctorul meu homeopat care m-a consultat si mi-a recomandat acest remediu. Dupa cateva ore deja ma linistisem si in 3 zile eram ca noua. Remediul este facut din Drosera, o planta carnivora care produce o secretie lipicioasa cu care prinde insectele. Forta plantei se transmite si medicamentului care e bun in special cand tusea a fost uscata cu atibiotice si alte medicamente.
Va reamintesc ca acest articol este unul informativ si se bazeaza pe experienta mea personala. In niciun caz nu tine loc de consult medicat. Nu va tratati copiii dupa sfaturi de pe internet. Daca aveti copilul bolnav, mergeti cu el la doctor pentru consult de specialitate.
Va doresc multa sanatate si daca aveti nevoie de o recomandare pentru o anumita afectiune, astept mesajele voastre in comentarii sau pe email.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Reproducerea oricarui material scris sau ilustrativ din aceste articole este categoric interzisa in lipsa consimtamantului prealabil in scris al proprietarului blogului, Ana Maria Mitrus.