Pot fi copiii afectati de stres?

Traim cu credinta ca a fi copil este cel mai usor lucru de pe lume. Fara griji, fara responsabilitati, mami si tati au grija de tine, tu nu trebuie decat sa mananci, sa dormi si sa te joci. Cand mai cresti e adevarat, mai ai de facut o lectie sau de invatat ceva, dar totusi, de unde atata stres la copii?

Adevarul este ca e tare greu sa fii copil. Nu e nevoie decat de o discutie sincera si apropiata cu un copil pentru a afla cate probleme are. Diferenta este ca noua poate ni se par prostii insa pentru copil pot fi chestiuni de viata si de moarte. Si pentru ca este prea mic ca sa stie cum sa se descurce cu toate aceste situatii, incepe sa simta stresul si sa fie afectat de el.

copiii si stresul

foto

Cand un copil este stresat, organismul incepe sa dea semne de boala. In cazul in care nu-i e bine la scoala, de exemplu, poate sa aiba dureri de stomac, anxietate sau probleme cu somnul.

E important ca situatiile de acest gen sa nu devina cronice. E nevoie de toata toata increderea noastra pentru a-l incuraja sa vorbeasca despre asta. Depinde doar de noi sa-i ascultam cu atentie si liniste fricile si frustrarile. Probleme pot fi din cele mai diverse.

Copiii din ziua de azi se confrunta cu mai multe probleme decat am intampinat noi la aceeasi varsta. Traim intr-o lume usor frenetica in care copiii suporta o presiune imensa pentru a reusi iar asta ii poate coplesi. In societatea noastra exista copii care nu nu atu pauza si timp pentru a se odihni. Sunt implicati in foarte multe activitati, au mult de invatat si de multe ori nu ei isi doresc toate astea. Exista copii carenu vor sa faca pian insa parintii insista. Sau fetite care nu vor la balet insa parintilor le place cum arata ca niste papusi in rochitele de spectacol. Sau baieti care nu vor sa  faca fotbal insa parintii vor sa-i faca barbati (nu ma intrebati de unde ideea asta ca nu stiu sa va spun, doar am auzit-o si eu la randul meu).

Aveti grija ca cei mici sa manance alimente de calitate, sa nu se joace prea mult la calculator sau pe telefon, sa nu se uite exagerat la televizor si sa doarma suficient.

Daca exista situatii in familii care l-au facut pe copil sa treaca printr-un soc emotional major, de exemplu divors sau deces, cu atat mai mult va fi nevoie de sprijinul vostru sau chiar al unui specialist.

Ramaneti aproape de cei mici si acordati-le incredere atunci cand vorbiti cu ei. Ascultati-i si nu interpretati ceea ce va spun. De multe ori nu doar ca stiu care este problema care ii deranjeaza dar stiu cu exactitate si care este solutia.

 

 

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *