Premiera in Romania: Un caz de bullying intre elevi ajunge in instanta

Doi parinti din Cluj au fost gasiti vinovati pentru comportamentul agresiv al copilului lor si obligati sa plateasca daune materiale reclamantilor.

bulling cluj

foto

Iata ca problemele de violenta fizica si emotionala dintre elevi au depasit granitele claselor si ale scolilor si s-au mutat in instanta.

Pe de o parte e trist ce se intampla,

Niciunul dintre  adultii implicati (parinti, invatatoare, psiholog) dar nici insitutiile responsabile prin reprezentantii lor (directorul scolii, inspector scolar, etc), nu au reusit sa corecteze comportamentul unui copil de 6 ani.

Pentru ca despre asta e vorba, un copil de 6 ani, cu un comportament violent fata de colegii lui si care folosea un limbaj injurios chiar si la adresa invatatoarei, a fost cauza pentru care s-a intamplat aceasta premiera in Romania. Parintii copilului respectiv au fost dati in judecata de ceilalti parinti care aveau copiii in aceasi clasa.

Actiunea in instanta pornita de restul parinitilor din clasa arata ca elevul acuzat are un comportament deosebit de violent, atat verbal cat si fizic, atat in timplul orelor dar si in afara acestora.

Colegii elevului violent erau chiar batuti,  unii ajungand sa-si scoata certificat medico-legal. Invatatoarea a fost si ea tinta atacurilor, alaturi de profesorii de engleza si sport, care nu-si puteau desfasura orele. Totul a culminat cu izbirea unui coleg cu capul de soba, ”atestată cu certificatul medico-legal nr. ….din ….2016 emis de IML …., produsă de elevul ….., prin izbirea lui …. cu capul de soba de teracotă din sala de clasă, agresiune desfăşurată în prezenţa tuturor elevilor grupei ….., a psihopedagogului şcolii şi a numitei ….., (f.) memoriul părintelui …. din …. privind vătămarea corporală a fiului …., atestată cu certificatul medico-legal nr. ….din ….2016 emis de IML …., fiind acordate 14-16 zile de îngrijiri medicale ce au necesitat intervenţie chirurgicală şi spitalizare”, precizeaza Judecatoria Cluj-Napoca. (sursa)

Alaturi de parintii copilului bataus, au fost dati in judecata si reprezentantii scolii, ai Inspectoratului Scolar Judetean si ai Directiei de Protectie a Copilului.

 ”Aţi dovedit un profund şi real comportament iresponsabil, neasumat, ignorant, lipsit de competenţă, etică şi deontologie, lipsă de reacţie, sprijin şi implicare, lipsa unor măsuri coerente, transparente, comunicate învăţătoarei sau comitetului de părinţi, tratarea cu superficialitate şi indiferenţă a tuturor sesizărilor formulate de învăţătoarea …..şi a părinţilor, omisiunea de a informa instituţiile publice abilitate în materie privind actele de violenţa, neluarea niciunei decizii la nivelul Comisiei de violenţă, neparcurgerea procedurii generale de intervenţie în situaţiile de violenţă prevăzuta în Anexa nr, 3 din OMEN nr. 5115/2014, lipsa oricărui temei de drept al accesului îngăduit unui terţ în cadrul ….. – fictivul psiholog neacreditat ….., neconsultarea şi neinformarea părinţilor elevilor grupei ….. cu privire la prezenţa unor persoane sţrăine la activităţile derulate la grupa şi monitorizarea din afară a acestora”.

Pe de alta parte,

Este o premiera asteptata de multi copii, parinti si chiar cadre didactice, care s-au lovit de comportamente violente ale copiilor in scoli, si care nu au stiut cum sa reactioneze pana acum. Va spuneam intr-un articol anterior despre o situatie similiara prin care am trecut si noi in timpul gradinitei, cand pur si simplu nu s-a stiut cum sa se actioneze pe cai oficiale.

Ce mi-a placut mie cel mai mult in toata povestea de care v-am spus astazi (cu ghilimele de rigoare, evident) este modul in care a promis conducerea scolii ca va rezolva problema: va muta copilul in alta clasa. Nimic din toate astea nu s-au intamplat, insa intreaga abordare a cazului arata incompetenta institutiilor implicate in a gestiona situatii de acest gen.

In plus, Seful Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, Valentin Cuibus, a declarat ca problema nu a putut fi rezolvata pentru ca parintii copilului s-au opus mutarii acestuia la alta scoala.

Părinții nu au vrut să îl mute, iar conform legii, dacă părinții copilului nu vor, nu se poate face nimic. Acest lucru a fost specificat și în decizia instantei, care nu a dispus mutarea copilului”, a precizat Cuibus. (sursa)

Ce parere aveti de intreaga situatie? Ati trecut si voi prin experiente similare? Ce solutii ati gasit?

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

? Sharing is Caring! ? : Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe Facebook (click aici).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *