Un amestec al simturilor

Walt Disney a fost un mare iubitor al muzicii clasice. El sustinea ca atunci cand asculta mari compozitori, in mintea sa se conturau figurile personajelor de desene animate. In incercarea sa de a impartasi aceasta experienta, Disney a creat Fantasia, un film animat in care muzica clasica prinde viata intr-o fantasmagorie de forme, viziuni si culori.

sursa foto

Disney a crezut cu tarie ca mesajul muzical se va trasmite mai bine printr-un amestec al simturilor: “Sunt lucruri in aceasta muzica pe care marele public nu le va intelege pana nu le va vedea reprezentate pe ecran prin intermediul obiectelor” spunea el. “De-abia atunci vor simti cat de profunda este aceasta muzica”.

Se pare ca acest amestec al simturilor – numit sinestezie – poate fi o functie normala a mintii, dar de obicei este  suprimata de majoritatea oamenilor. Multi specialisti cred astazi ca Disney trebuie sa fi fost cel putin sinestezic.

Exista neurologi, printre care si Richard Cytowic care au studiat ani de zile sinestezicii, oamenii care s-au nascut cu acest dar. Concluzia lor, in urma studiilor efectuate, a fost ca acest amestec de simturi trebuie sa aiba loc in portiunea instictiva a creierului, care da nastere instinctelor primare precum foamea, emotia si dorinta sexuala, portiune numita cortex marginal. La oamenii non-sinestezici, cortexul actioneaza ca un baraj, suprimand sinestezia si tinand-o bine ascunsa in acea parte marginala. De aceea, la nivel constient, majoritatea oamenilor au senzatia unor granite perfecte intre simturi.

Stiti de ce se pune muzica in restaurante? Pentru ca schimba gustul mancarii. Daca alegi muzica potrivita totul are gust bun. Si chiar daca patronii restaurantelor nu cunosc in totalitate motivul stiintific, ei totusi stiu acest lucru intuitiv.

Acesta este doar un exemplu despre cum perceptiile din subconstient ne imbogatesc si ne stimuleaza vietile intr-un mod necunoscut.

 

 

Ana Maria Mitrus

Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published.