De ce mint copiii si cum putem afla daca ne mint si pe noi

Intotdeauna mi-am dorit sa am o relatie deschisa cu copiii mei, bazata pe incredere si respect reciproc. Eu zic am reusit pana acum si sunt foarte multumita de tot ce am construit alaturi de Cristi de cand suntem parinti.

As putea sa bag mana in foc ca fetele mele nu mint insa exista un foarte mic detaliu care ma opreste sa ma hazardez in a face aceasta afirmatie.

Stiti de ce am unele indoieli? Pentru ca asa cum v-am spun in multe articole, ii cunosc foarte bine pe prietenii si colegii fetelor. Si stiu ca multi dintre ei mint si au comportamente pe care eu nu mi-as dori sa le vad la mine in casa.

In acelasi timp ii cunosc pe multi dintre parinti acestor copii, iar acesti parinti, la fel ca si mine, ar putea sa bage mana in foc pentru copiii lor.

Adica au o parere buna despre cum s-au descurcat ca parinti, stiu ca le-au oferit copiilor o educatie potrivita si sustin cu tarie ca ai lor copii nu mint.

Intelegeti paradoxul? Acesti parinti fac exact ceea ce fac si eu. Doar ca ei se inseala amarnic si mi se pare de bun simt sa ma intreb daca nu sunt si eu in aceeasi oala. Oare si eu ma insel? Oare ma mint singura doar pentru ca imi iubesc fetele si nu as putea in veci sa cred ceva rau despre ele?

de ce mint copiii

foto

Cand invata copiii sa minta?

Cei mai multi dintre ei invata inca din copilaria mica, in mediul familial si am putea spune fara teama ca vom gresi ca parintii (sau cei care ii ingrijesc) sunt profesorii lor in ale miciuniunii.

De ce mint copiii?

Cel mai mare adevar legat de educatia copiilor este ca acestia incep sa minta atunci cand sunt pedepsiti pentru ca spun adevarul. Incet, incet vor invata sa se apere spunand ceea ce vrea interlocutorul sa auda. Ce mai conteaza care este adevarul? Important este ca toata lumea as fie multumita.

Cum se antreneaza copiii mai mari in ale minciunii?

Odata ce copiii au inceput sa creasca si isi gaseasca singuri drumul in lume, este din ce in ce mai greu pentru noi sa ii protejam de influentele negative ale celor din jur si e aproape imposibil sa fim la curent cu toate actiunile lor. Copiii invata multe comportamente de la prieteni, din media si din online. Este cu adevarat imposibil  sa pastram controlul asupra informatiilor si ideilor cu care intra copiii in contact.

Cand aflam ca cei mai perfecti copii din lume (adica ai nostri) mint, in prima faza incercam sa negam informatia. Apoi incepem sa ne dezvinovatim, sa ne gandim ca noi am facut totul pentru a-i educa asa cum trebuie. Si pentru ca avem nevoie si de vinovati, ii vom gasi imedita: ei! Copiii, ei sunt de vina pentru ca mint. Noi nu avem nimic de-a face cu acest comportament pe care nu-l incurajam si nici nu-l acceptam

Urmeaza un alt adevar, foarte dureros: orice parinte ar trebui sa inteleaga si sa-si asume  responsabilitatea pentru un copil care minte.

Ce gandeste un copil care minte?

Vi s-a intamplat vreodata sa va opreasca politia si sa spuneti o minciunica pentru a scapa de amenda? Sau v-a sunat vreodata cineva sa va roage ceva si ati mintit ca sa scapati de o obligatie? Sunt sigura ca tuturor ni s-a intamplat sa “deformam putin adevarul” stiind ca asta nu e tocmai ok, dar incurajandu-ne singuri ca nu e un capat de tara. Nimeni nu are de suferit din micile noastre minciuni.

Cam la fel gandsc si cei mici. Ei stiu ca minciunile nu sunt foarte grave (cel putin la inceput) insa efectele sunt benefice. Vor scapa de o pedeapsa sau poate vor evita niste certuri in familie.

Odata cu varsta insa, pe masura ce numarul anilor creste si minciunile vor creste proportional. Si vor fi din ce in ce mai evoluate si grave.

Cum reactionam cand ii prindem pe copii cu minciuna?

In primul rand nu trebuie sa reactionam ca si cum ar fi sfarsitul pamantului. Mai ales daca e prima data si daca minciunica nu e foarte grava. Daca a mintit inseamna ca a avut un motiv si asta e important sa aflam. De ce a minti? Poate ii e frica? Poate nu a stiut ce altceva sa faca? In loc sa ii certam atat pentru greseala pe care au facut-o cat si pentru minciuna cu care au incercat sa o acopere, mai bine discutam cu ei si le explicam cat de rau este minti si cat de usor poti pierde increderea celor din jur atunci cand esti prins.

In al doilea rand, inca de mici ar trebui sa-i invatam sa fie responsabili si sa-i invatam ca orice fapta are consecinte. O minciuna nu te va scapa de consecintele faptelor tale ci din contra, le face mult mai grave. Daca ai spart un geam mai bine iti asumi asta si recunosti, decat sa minti si in final, cand se afla adevarul (pentru se afla intotdeauna, mai devreme sau mai tarziu) sa ai deja doua greseli cu consecintele aferente.

In al treilea rand, sa nu uitam niciodata: copiii invata ceea ce traiesc. Daca ne vad pe noi cum ne mintim vecinii ca nu putem sa iesim sa dam zapada pentru ca avem o problema cu spatele sau daca ne aud cum ne mintim la telefon seful ca suntem bolnavi si de-asta lipsim de la munca, atunci nu ar trebui sa ne miram ca la un moment dat vor incepe si ei sa faca acelasi lucru.

Daca la aratam in permanenta. prin propriile fapte, ce inseamna un om corect si de onoare atunci nu ar trebui sa ne facem griji ca vor minti.

De fapt acestea sunt si motivele pentru care imi dau seama ca pana la urma pot sa bag mana in foc ca fetele mele nu mint. Este vorba despre cum le-am crescut, despre exemplul pe care li l-am dat si despre faptul ca le-am repetat intr-una ca trebuie sa-si asume orice fapta. Mai bine sa vina la noi sa spuna ce s-a intamplat si sa cautam impreuna solutii, decat sa minta si se afunde si mai mult in problema.

Voi i-ati prins pe cei mici cu minciuna? Cum ati reactionat?

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

 

Comenteaza cu contul de FB

6 thoughts on “De ce mint copiii si cum putem afla daca ne mint si pe noi

  1. A mea are 2 anisori inca nu am probleme cu minciuna….dar pe viitor i-as spune sa nu minta ca Doamne Doamne ne pedepseste si nu-i frumos pentru o domnisoara sa spuna minciunele ca o sa-i creasca nasul ca la Pinochio 🙂

  2. Ii spun ca nu e frumos sa minta si sa spuna intotdeauna adevarul!copiii de obicei spun minciuni din cauza fricii

  3. Asa o sa procedam și noi cu bebe când va creste,ca nu e bine sa minți și ca cel mai bine e sa fi sincer și corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *