Crestin ortodocsii sarbatoresc pe 25 martie Buna Vestire

Crestin ortodocsii sarbatoresc pe 25 martie Buna Vestire, ziua in care arhanghelul Gabriel i-a spus fecioarei Maria ca urmeaza sa fie mama lui Iisus Hristos.

☑️In unele zone, oamenii numara de cate ori a cantat cucul pentru a afla cati ani mai au de trait.
☑️Fetele si baietii care vor sa afle daca se vor casatori in acest an trebuie sa ii cante cucului: “Cucule, voinicule/Cati ani imi vei da/Pana m-oi insura (marita)? “. Daca pasarea va canta, inseamna ca nu se vor casatori in acel an. Daca pasarea o sa taca, in acel an se vor insura/marita.
☑️In unele zone, craca pe care a cantat cucul se pune in scaldatoarea fetelor pentru a fi petite de flacai.
☑️Potrivit traditiei, in aceasta zi nu ai voie sa te certi cu nimeni. Altfel, vei avea parte de necazuri tot anul.
☑️Tot de Buna Vestire se pun paine si sare pe pragul casei ca hrana pentru ingeri.
☑️De Buna Vestire se mananca peste, pentru ca omul sa se simta intreg anul ca pestele in apa si pentru ca este mancarea lui Iisus Hristos. In strabuni se spunea ca pescarii nu trebuie sa arunce mamaliga in apa in aceasta zi pentru a nu muri pestii.
☑️In Bucovina, gospodinele nu pun oua la closca in aceasta zi, deoarece se crede ca puii ar putea iesi cu doua capete si patru picioare. In Maramures, femeile aduna din casa si curte lucrurile de care nu mai au nevoie si le dau foc, ritual cunoscut drept Noaptea focurilor.
☑️Din batrani se spune ca nu trebuie sa te prinda pe stomacul gol cantatul cucului – “Cucu-n spate mi-a cantat/Si moartea m-a sagetat!”. De asemenea, trebuie sa fii foarte bine hranit de Buna Vestire, pentru ca nu ai voie sa simti deloc senzatia de foame si nu trebuie sa iesi din casa pe stomacul gol.
☑️Gospodarii mai cred ca, daca in aceasta zi vor ameninta pomii cu toporul, acestia sigur vor rodi.
☑️Ziua de Buna Vestire poate fi interpretata si ca o prognoza meteorologica, pentru ca asa cum va fi pe 25 martie, asa va fi si de Paste.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *