“Pot sa fac asta… Sunt inteligenta”

 “Pot sa fac asta.. Sunt inteligenta” am auzit-o pe cea mica vorbind singura, in timp ce incerca sa repare o jucarie dezmembrata.  Am zambit stiind ca incurajarile pe care si le spune singura, o vor ajuta cu siguranta. Nu m-am inselat. In cateva minute a venit fericita spunandu-mi: “Am reusit, mami! Am reparat-o singura. Ti-am zis ca pot sa ma fac doctor de jucarii cand o sa fiu mare” :).

Ati incercat vreodata sa va incurajati singuri? Ati incercat sa folositi afirmatii pentru a crea o atitudine pozitiva sau pentru a atinge un anumit scop? Sper ca da pentru ca este cel mai simplu si de efect ajutor pe care putem sa-l facem pentru noi.

 Astazi o sa va spun cum am incercat (si chiar am reusit) sa le prezint celor mici aceasta metoda si cum exersam impreuna gandirea pozitiva.

<a href='https://www.freepik.com/photos/girl'>Girl photo created by ArthurHidden - www.freepik.com</a>

Conecteaza-te cu Facebook ca sa citesti tot articolul. Click pe butonul de mai jos:

Modul in care vorbim cu noi insine are un efect incontestabil asupra atiudinilor si rezultatelor din viata noastra. Ce credem, aia se intampla. Gandurile, cuvintele si credintele sunt instrumente puternice care ne ajutam sa cream realitatea din jurul  nostru. Daca adaugam emotie gandurilor noastre acestea se vor manifesta in realitatea fizica foarte repede. Aceste lucruri sunt valabile atat pentru noi, adultii, care deja avem gandirea intoxicata de ganduri negative si pesimiste, dar mai ales pentru copii pentru ca ei sunt inca puri si increzatori. Gandirea lor este (s-au ar trebui sa fie) curate, fara prejudecati sau limitari.

 Afirmatiile, sunt propozitii pozitive despre cine suntem si ce putem deveni. Ele ne ajuta sa ne concentram pe ceea ce ne dorim.

 Cand copiii nostri sunt suparati sau deprimati le putem schimba starea folosind afirmatii pozitive facandu-I sa se gandeasca mai degraba la ceea ce-si doresc. Schimbarea gandurilor si a intregii stari generale ii va face sa fie mai productivi sis a priveasca cu alti ochi evenimentele din jurul lor.

 Asa cum spuneam, e important nu doar sa facem exercitii cu cei mici dar mai ales sa ii invatam sa se ajute singuri. Sa invete cum sa isi consolideze aceste ganduri pozitive care le redau increderea in sine si care ii ajuta sa creeze experiente fericite.

 Cum se fac afirmatiile

  1. Intotdeauna afirmatiile se fac la modul pozitiv. In loc de “Nu sunt prost” spunem “sunt destept”. Facand afirmatiile in acest mod ne focusam pe ceea ce vrem in loc sa subliniem ceea ce nu vrem.
  2. Cand facem afirmatii, le spunem ca si cum ce ne dorim deja exista. In loc sa spunem ca “o sa alerg repede” spunem “alerg repede”. Cand facem afirmatii la timpul prezent, deja incepem sa cream o convingere care va influenta modul in care actionam. Daca ne referim la timpul viitor, s-ar putea ca niciodata sa nu atingem ceea ce ne dorim. Pentru ca desi ne dorim, credinta noastra va fi ca la un moment dat o sa se intample ce ne dorim, doar ca nu acum.
  3. Putem face afirmatiile cu atat mai puternice atunci cand contin referiri la persoana noastra. “Eu sunt”, “Eu fac”, “Eu stiu”. Incurajati-i pe copii sa faca afirmatii la persoana intai si ajutati-i sa se obisnuiasca cu acest lucru. Pentru inceput spuneti-le sa repete dupa voi afirmatii de genul “sunt creativ”, “Sunt generos” etc.
  4. Formulati afirmatiile astfel incat sa fie scurte, simple si clare. Cu cat mai scurte cu atat mai bine. Sunt mai usor de retinut si repetat.
  5. Rememorati emotiile pozitive. Cand faceti afirmatia, imaginati-va o poveste, un scenariu care sa transforme cuvintele in imagini si in emotii care va fac sa va simtiti speciali.

 Cum dam greutate afirmatiilor:

Afirmatiile trebuiesc personalizate pentru fiecare copil in functie de varsta, de vocabular si de nevoile lui. Urmatoarele exemple va vor ajuta sa creati afirmatii care sa se muleze pe personalitatea si nevoile copiilor vostri:

Incredere in sine: Sunt special, sunt puternic, sunt frumos, sunt bun la …, citesc bine, invat repede, sunt creativ, intotdeauna fac tot ce pot la momentul respective, pot sa fac orice imi doresc sa fac, pot sa o fac, am incredere in mine, visele mele devin realitate, merit tot ce e mai bun.

Spiritual: Sunt binecuvantat, sunt iertator, sunt empatic, sunt perfect asa cum sunt, sunt increzator, sunt recunoscator, totul se intamplapentru binele meu, imi place de mine.

Emotional: Sunt iubit, sunt calm si relaxat, imi iubesc viata, eu decid cum ma simt, sunt fericit.

Social: Sunt prietenos, sunt prietenul meu cel mai bun, sunt bun cu ceilalti, sunt un bun ascultator, imi fac usor prieteni, sunt o persoana placuta si cautata.

Sanatate: Sunt sanatos, sunt puternic, sunt in forma buna, imi iubesc corpul, mananc sanatos, imi place sa fac sport, am grija de mine.

Daca vi se par utile ideile de mai sus, atunci va propun sa mergeti si mai departe. Faceti-le biletele cu afirmatiile care credeti ca li se potrivesc si puneti-le in locuri in care le pot gasi. In penar, in cutia de pranz, prin buzunare, sub perna etc. Am facut si un template cu aceste biletele (separat pentru fete si pentru baieti). Tot ce aveti de facut este sa-l printati, sa decupati biletele si sa le ascundeti prin casa. Sper sa va placa :).

 

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *