Masca trebuie sa ramana OBLIGATORIE la orele de Sport! Anunt de la Ministerul Sanatatii

Elevii vor trebui să poarte în continuare mască la orele de sport în sală. Ministerul Sănătății a trimis o adresă ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în care susține ferm că la orele de educație fizică în sală trebuie ca elevii să poarte acest accesoriu.

În răspunsul oficial formulat la solicitările ministrului Educației, secretarul de stat din Sănătate Andreea Moldovan a transmis că se menține restricțiile și că “NU se pot face ore de sport în sală fără mască, fără risc de infectare”, fără a face referire expresă însă la educația fizică în aer liber.  

Foto

Ministerul Sanatatii a facut precizari oficiale cu privire la purtarea mastii la orele de sport:
“Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari cu privire la propunerile de completare a Ordinului ministrului Educatiei si ministrului Sanatatii nr. 3.235/93/4.2.2021 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica referitoare la purtarea mastilor de protectie in timpul activitatilor sportive:
(1) Ministerul Sanatatii sustine ferm purtarea mastii in timpul activitatilor sportive care se desfasoara in interior. Activitatile sportive in aer liber se pot desfasura fara purtarea mastii de protectie, cu respectarea distantei fizice recomandate intre elevi.
(2) Datele care stau la baza deciziilor Ministerului Sanatatii:
*incidenta in crestere a cazurilor de la reluarea cursurilor in format fizic;
*cresterea cazurilor pozitive COVID-19 in randul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasa si a numarului claselor/grupelor suspendate, conform datelor oficiale; astfel, in perioada 23 februarie – 1 martie 2021, in sistemul national de invatamant preuniversitar s-au inregistrat:
– 405 infectari in randul elevilor pana la data de 1 martie 2021;
– 418 infectari in randul personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic pana la data de 1 martie 2021;
– 494 de clase/grupe au suspendat activitatea in perioada 23 februarie – 1 martie 2021;
*numarul in crestere de infectari cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetica B.1.1.7, precum si repartitia lor geografica extinsa pe tot teritoriul Romaniei, cu rata de transmitere si contagiozitate crescuta la copii.
De asemenea, trebuie subliniate urmatoarele aspecte:
– in timpul efortului fizic creste mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoana receptiva, implicit riscul de transmitere;
– masura relaxarii purtarii mastilor in timpul orelor de sport ar zadarnici efortul sustinut de a purta masca in timpul tuturor celorlalte activitati scolare;
– mai multe tari au luat decizia sistarii complet a activitatilor sportive.

Decizia contrazice recomandările Organizației Mondiale a Sănătății care precizează că în timpul exercițiilor fizice nu ar trebui purtată masca de protecție. Acest răspuns vine ca urmare a solicitărilor făcute atât de minister, cât și de Federația Asociaților de Părinți și de sindicatele din învățământ ca la orele de sport elevii să fie obligați să poarte mască.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că va continua, pe baza solicitărilor primite, demersurile în acest sens.

“Îmi place să cred că pune cineva această creștere (nr. ratei de infectare) pe seama orelor de sport sau a școlii în general”, a spus ministrul.

“Da, este o cerinta a celor din domeniul sanatatii sa se desfasoare cu masca”, a afirmat si ministrul Educatiei, la Realitatea Plus, intrebat fiind cum se vor desfasura orele de educatie fizica.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *