Olanda: Emisiune pentru copii în care apar adulți complet dezbrăcați, difuzată la televiziunea națională

O emisiune TV pentru copii cu adulți complet goi care răspund la întrebări despre corpul uman a stârnit furie în Olanda. Programul numit „Pur și simplu gol”, care urmează să fie televizat de radiodifuzorul public NOS, va arăta un grup de adulți dezbrăcându-se în fața unui public de copii.

Băieții și fetele, cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani, au fost invitați să pună întrebări pe diferite  subiecte, cum ar fi cât de încrezători se simțeau adulții în propriul lor corp. Producătorii serialului spun că a fost „produs foarte atent” și este destinat educării copiilor despre corpul uman și că nu există întrebări despre sex. Publicul, însă, l-a considerat „dezgustător”, iar liderul partidului de dreapta FvD, Thierry Baudet, a spus că „este aproape de a promova pedofilia”.

Deputatul de stânga Tunahan Kuzu a numit programul „ridicol” și a încurajat părinții să reclame emisiunea respectivă. Partidul conservator SGP a pus, de asemenea, întrebări în parlament cu privire la motivele pentru care programul continuă, în ciuda reacției neplăcute a publicului.

Toate aceste declarații vin după o avanpremieră a seriei difuzate, care a arătat reacțiile variate ale copiilor și câteva dintre întrebările pe care le-au pus adulților.

Unul dintre copii a spus: „Acesta nu este un spectacol pe care trebuie să-l văd”.

În timp ce altul îi spunea prezentatorului: „Este bine să știi că și alții se îngrijorează de aceleași lucruri.”

Prezentatorul TV Edson da Graça a declarat pentru NOS: „Scopul este de a-i învăța pe copii că fiecare corp este diferit și că nu toate corpurile sunt perfecte”.

Elsbeth Reitzema de la fundația pentru sănătate sexuală Rutgers, care a colaborat cu NOS pentru a produce seria, a spus că fluxul constant de imagini semi-pornografice pe care copiii le văd zilnic la televizor și online le-a oferit o imagine distorsionată a corpului uman.

„Cei care văd corpurile goale obișnuite au mai des o imagine corporală mai pozitivă”, a spus ea.

Radiodifuzorul public a declarat într-o declarație: „Copiii știau exact ce urma să se întâmple și ar putea spune cum se simt în timpul programului în orice moment. … Ne așteptam la un pic de râs. Nu toată lumea consideră că acest lucru este pentru copii și asta este OK. Depinde de părinți să decidă dacă copiii lor pot urmări sau nu programul”.

Seria se bazează pe emisiunea TV pentru copii daneză Ultra smider tøjet (Ultra strips down), care este acum la al doilea sezon. A fost popular în Danemarca, deși nu fără critici, unde mulți cred că toți copiii ar trebui să fie expuși la realitățile vieții – așa-numitul „parenting nordic”.

„În general, părinții danezi favorizează expunerea copiilor, mai degrabă decât protejarea lor”, a declarat Sofie Münster, un expert în materie de părinți pentru New York Times în octombrie.

Un exemplu deosebit de celebru este modul în care copiii au primit scaune pe primul rând pentru a observa cum o girafă a fost eutanasiată, disecată și apoi dată ca hrană leilor la Grădina Zoologică din Copenhaga în 2014.

„Așa ne educăm copiii”, a spus Münster. „Le arătăm realitatea așa cum este.”

Pe de altă parte, Partidul Popular Danez conservator a argumentat împotriva spectacolului.

Președintele partidului, Peter Skaarup, a declarat în septembrie că este „complet greșit și mult prea extrem”. El a adăugat: „Nu ar trebui să lăsăm doar copiii să fie copii?

„Îl corupe pe copiii noștri, care la acea vârstă au deja multe lucruri care trec prin minte. Nu mai este nevoie  și de altele pe deasupra”, a încheiat Skaarup.

Sursa: Daily Mail.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *