Imunitatea familiei la intrarea in comunitate

Cand spunem imunitate ne gandim in primul rand la sanatatea fizica, la rezistenta organismului de a se apara de raceli, gripe si alte afectiuni.

Vrem sa crestem imunitatea si automat incepem sa ne interesam de tot felul de pastilute, siropele, medicamente sau vaccinuri.  Nimic rau, daca totul este facut sub supragherea si la recomandarea medicului. Insa nu trebuie sa ne asteptam la rezultate spectaculoase si de moment.

Imunitatea este “ceva” ce se dezvolta in timp, si tine atat de sanatatea fizica dar si de cea psihica, de linistea sufleteasca si de mediul in care traim.

Am sa va prezint mai jos cateva dintre informatiile pe care le-am retinut la evenimentul “Maratonul de sanatate: Imunitatea familiei la intrarea in colectivitate“, organizat de Secom® in parteneriat cu Parenting Academy.

Invitati au fost dna doctor Valeria Herdea, medic primar, medicina de familie – profil pediatrie și președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică și  Oana Moraru, consultant, trainer și mentor educational, ce au discutat despre subiecte de interes pe tema sănătății întregii familii și a provocărilor psihologice și sociale inerente la intrarea în colectivitate.

Evenimentul a fost moderat de Ioana Chicet-Macoveiciuc.

Am ascultat-o cu sufletul la gura pe dna dr Valeria Herdea cum ne povestea despre faptul ca 90% dintre afectiuni sunt boli ale sufletului si doar 10% sunt boli organice.

Am aflat ca stomacul este supranumit al doilea creier sau creierul intestinal si ca toate emotiile din cap au un corespondent in stomac. Orice afectiune fizica, orice simptom ar trebui “cautat” mai profund si aflat care este de fapt cauza.

Am aflat despre “Sindromul femeii neiubite”, care este neglijata de sot, in sensul ca acesta nu vorbeste cu ea lucruri intime, nu o intreaba chestii si nici macar nu are rabdare sa asculte tot ce o framanta. Chiar daca este un sot bun, atent, corect si care are grija de ea, neglijarea nevoilor sufletesti poate conduce la cele mai temute afectiuni.

Am aflat si despre “Sindromul barbatului neiubit”, care incepe sa-si faca simtita prezenta in special atunci cand apare un copil in familie. Sotul este automat trecut in planul doi in prioritatile sotiei, care se concentreaza aproape exclusiv pe copil, asa ca nemultumirile si chiar gelozia tatalui pe copil incepe sa apara incet incet. Daca se naste si al doilea copil iar mama este efectiv coplesita de cresterea si ingrijirea micutilor, tatal chiar nu mai are nicio sansa sa fie in centrul atentiei asa cum era odata. Acest scenariu dureaza cativa ani, timp destul pentru ca afectiuni ce tin de scaderea imunitatii sa afecteze un organism care de alfel pare si este sanatos.

Dar sa vorbim si de imunitatea celor mici. Emotiile, stresul, presiunea pusa pe ei de parinti, profesori, societate, se pot manifesta in feluri diverse de la copil la copil. O cearta in familie sau o situatie dramatica, pot genera intr-o boala care desi tratata cu medicamente, s-ar putea sa lase urme in suflet si sa recidiveze cu simptome fizice.

Si pentru ca a venit vorba despre simptome fizice, dna dr ne-a prezentat foarte pe scurt un mic ghid ca sa invatam sa facem diferenta dintre raceala si gripa. Culmea este ca si unii doctori fac confuzie intre simptome asa ca e de preferat sa stim si noi despre ce este vorba.

In a doua parte a evenimentului, Oana Moraru ne-a vorbit despre adaptarea copiilor la gradinita si scoala, despre cum alegem educatoarea “ideala”. Am aflat care sunt activitatile adecvate pe varste si am stabilit o data pentru pentru totdeauna (sper), ca plansele colorate, machetele decupate si tot “portofoliul” copiilor de gradinita, nu trebuie sa fie perfect.

Fara presiuni inutile, fara asteptari deplasate, fara amenintari si teme pentru acasa. Copiiii trebuie sa se dezvolte fericiti, sa le placa ceea ce fac si sa invete prin joaca.

Imunitatea pleaca in primul rand de la parinti, care sunt responsabili sa le asigure copiilor un mediu favorabil, in care sa creasca sanatosi fizic si psihic, sa fie inconjurati de iubire si grija, sa fie sustinuti si incurajati in tot ceea ce fac.

Evenimentul a fost organizat de Secom®, in cadrul campaniei de informare  Maratonul de Sănătate SECOM, ce isi propune sa aduca fata in fata specialisti din domeniul medical si educational si persoane interesate de un stil de viata sanatos, intr-un maraton de dialoguri deschise.

Proiectul are drept scop promovarea unei atitudini responsabile fata de propriul organism si cultivarea unui comportament preventiv.

Secom®  sustine imunitatea si prin campania  Imunitate pentru fiecare in parte. In familie totul se imparte, mai putin imunitatea!. Astfel, pana in data de 31 octombrie o gama foarte larga de produse pentru imunitate beneficiaza de un discount de 10%.

Si tot in cadrul campaniei, exista o tombola cu premii atractive: 3 premii x 5.000 lei in produse Secom® pentru sanatatea intregii familii!

Mai multe detalii pe site-ul oficial Secom®.

Pentru ca suntem in sezonul rece, va spun doar ca este indicat sa administram vitamina D, atat copiilor dar si noua, adultilor. In functie de recomandarea doctorului, dozele de Vitamina D3 de 500UI sau chiar 2000UI (pentru adulti), se administreaza in toate lunile calendaristice ce contin litera “r” in denumire (septembrie, octombrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie). Este o regula foarte simpla de tinut mine, ce ne asigura o componenta importanta a imunitatii.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *