Cum evaluam “scutecele” bebelusilor: scaune normale, diaree sau constipatie?
Schimbarea scutecului se numara printre cele mai importante provocari cu care trebuie sa se familiarizeze o proaspata mamica. Consistenta scaunelor este primul indiciu ca ceva s-ar putea sa nu fie in regula in stomacelul bebelusului, asa ca, la fiecare schimbare de scutec trebuie sa verificam ce “surprize” gasim. De obicei totul este in regula, insa daca apar modificari trebuie sa fim pregatite.
Astazi vom discuta putin despre diferitele moduri in care se prezinta “scutecul” si cum facem deosebirea intre un scaun normal si diaree sau constipatie.
Defecatia variaza foarte mult la un bebelus cu varsta si alimentatia, precum si de la un bebelus la altul. Capacitatea stomacului este mica la nou nascut iar hrana se deplaseaza rapid prin tubul digestiv. Aceasta inseamna ca, la sugarul mic, numarul de defecatii va fi mai mare. Tipic, la sfarsitul primei saptamani de viata, bebelusul are 3-5 scaune pe zi. Dar nu este nimic neobisnuit ca un sugar sa aiba 6-7 scaune pe zi, sau mai putin de 3.
Pe masura ce capacitatea stomacului creste si sistemul digestiv se maturizeaza, alimentele sunt prelucrate intr-un ritm mai lent, iar numarul defecatilor scade in cele din urma la una pe zi, sau chiar una la 2-3 zile. Bebelusii alaptati la san mai ales, pot sa nu aiba niciun scaun timp de cateva zile.
Scaunele normale
Nou-nascutul elimina de obicei primul scaun in primele 24 de ore din viata. Prin aceasta prima defecatie se excreta un material lipicios, cenusiu-verzui, care consta in deseuri acumulate in tubul digestiv inainte de nastere. Acest material se numeste meconiu iar eliminarea lui confirma functionarea tubului digestiv. In decurs de 2-3 zile, aceste scaune meconiale vor fi treptat inlocuite cu scaune brun-verzui, ce pot contine cateva cheaguri de lapte. Aceste scaune sunt denumite scaune tranzitionale.
Odata ce alimentatia este bine stabilita, scaunele cauta o culoare galben aurie si consistenta ca a smantanii. Acestea sunt tipicele scaune de lapte.
Diareea
Diareea este de obicei definita ca o crestere brusca a frecventei si o scadere a consistentei scaunelor. Este totusi greu de spus cu precizie cate scaune, si cu ce consistenta, constituie diareea. Sugarii si bebelusii hraniti la san au in mod normal scaune mai moi decat copiii mai mari si, respectiv, bebelusii hraniti cu biberonul.
Cu toate acestea, exista trei tipuri de modificari ale caracteristicilor scaunelor normale ale bebelusului care ne pot ajuta sa recunoastem diareea. Acestea sunt:
- O crestere brusca, vizibila, a numarului de scaune.
- O crestere vizibila a continutului lichid al scaunelor – adica scaune moi si apoase.
- O tenta verzuie a culorii scaunelor (care poate lipsi totusi, in cazurile usoare).
Evaluarea diareei
Cand bebelusul are diaree, primul lucru pe care il avem de facut este sa evaluam cat de grava este situatia si apoi sa observam daca mai exista si alte semne de suferinta.
- Diareea usoara: Frecventa scaunelor creste, fata de ceea ce reprezinta normalul. Ele sunt mai moi si mai lichide decat de obicei. Nu exista alte semne de boala sau de suferinta.
- Diareea insotita de alte simptome: Pe langa scaune mai frecvente si moi, se pot observa si alte semne de boala sau suferinta: febra, voma, letargie, dureri. Orice asociere a diareei cu alte simptome la un copil mai mic de 1 an, trebuie adusa la cunostina medicului. Asocierea diareei cu voma poate conduce foarte rapid la deshidratare.
- Diareea severa: Este reprezentata de mai mult de un episod pe ora, la orice varsta, si chiar un episod pe ora la un bebelus mai mic de 1 an. Diareea severa, asociata cu alte simptome, este un motiv suficient pentru a merge la doctor. Prezenta sangelui intr-un scaun diareic reprezinta de asemenea un motiv pentru a chema medicul.
Constipatia
Opusul diareei il reprezinta constipatia, care consta in scaune tari, rare si eliminate cu durere. Tot asa cum diagnosticul de diaree este bazat pe comparatia cu caracteristicile scaunelor normale ale bebelusului, constipatia este si ea o chestiune individuala.
Cel mai important lucru de remarcat este frecventa normala a scaunelor. Astfel, daca un copil are scaun zilnic, trecerea a trei zile fara un scaun poate fi cu siguranta considerata constipatie.
Ocazional, copilul isi poate provoca involuntar constipatia, prin retinerea scaunelor. Uneori cauza de fond este o fisura in zona anala. Chiar si o fisura mica poate fi dureroasa iar copilul are tendinta de a-si retine scaunele, amanand momentul defecatiei. In consecinta, materiile fecale din rect se usuca si se intaresc, fiind eliminate cu din ce in ce mai multa greutate. Curand, copilul va suferi de o constipatie auto-intretinuta.
Un alt tip de retentie a scaunului survine uneori in primele stadii ale invatatului la olita. In timpul acestui prim stadiu de independenta, cand copilul spune “nu” in stanga si dreapta, negatia lui se poate extinde si asupra toaletei. Ca raspuns la indemnurile noastre de a folosi olita, el va refuza cu totul. Acest tip de comportament a fost denumit “retinere psihologica a scanului” deoarece nu exista nicio cauza fizica a fenomenului.
Daca au trecut mai multe zile si copilul nu a avut scaun, dar are senzatia ca vrea sa mearga la toaleta, putem incerca mai multe remedii domestice. Uneori, chiar asezarea celui mic intr-o baie calda, relaxanta, poate avea succes. Daca aceasta nu ajuta, medicul ne poate sfatui despre folosirea unui supozitor cu glicerina, pentru a stimula miscarile intestinului gros.
Constipatia poate fi prevenita cel mai usor prin modificarea alimentatiei. La copiii alaptati, alimentatia mamei este cea care face diferenta. La copiii mai mari, cresterea cantitatii de fibre din alimentatie este probabil cea mai simpla masura. Fructele si legumele sunt si ele utile. Prunele, smochinele si curmalele, sunt recunoscute pentru eficacitate. Telina, salata verde, morcovii si legumele cu frunze furnizeaza si ele fibre, in special daca sunt mancate de mai multe ori pe zi. Toate aceste alimente sunt mai eficiente crude decat fierte.
Disclaimer: Acest articol este unul informativ si nu tine loc de recomandare medicala. Pentru orice probleme de sanatate mergeti la medic pentru un consult de specialitate.
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.