Războiul mărțișoarelor: Elevii nu vor mai putea duce la școală mărțișoare și flori de 1 și 8 martie

UPDATE: 25.02.2021

Recomandarea ministerului Sănătății: „Să se renunțe la mărțișoare în școli de 1 martie”

Secretarul de stat din ministerul Sănătății Andreea Moldovan a declarat, pentru Europa Liberă, că recomandă să se renunțe la împărțirea de mărțișoare în școli în acest an din cauza pandemiei.

Poziția sa e formulată la câteva ore după ce ministrul Educației a anunțat că nu a interzis împărțirea de flori și mărțișoare în școli cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie.

Oficialii Ministerului Sănătății și cei ai ministerului Educației au așadar viziuni diferite despre cum ar trebui să se pună în practică ordinul comun referitor la măsurile de organizare în cadrul școlilor pentru siguranță epidemiologică. Emis pe 5 februarie, înainte ca elevii să se reîntoarcă fizic în clase, ordinul este interpretat diferit de reprezentanții Guvernului.

Sunt mărțișoarele astfel de obiecte sau nu? În decursul a doar două zile, oficialii ministerului Educației s-au contrazis, iar ministerul Sănătății are o recomandare fermă.

„Este pandemie și avem alte reguli, am avut și un Crăciun în pandemie și sărbători de Paște în pandemie, pandemie este și de 1 Martie. Recomandăm prudență și responsabilitate pentru că încă suntem în pandemie. Orice obiect interschimbabil, așa cum scrie și în ordinul comun al ministerului Educației și al ministerului Sănătății, poate să constituie un vector de transmitere al infecției. Preferabil este să transmită mărțișoare virtuale sau să renunțe anul acesta la acest obicei. Nu recomandăm mărțișoarele de 1 Martie în școli”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, pentru Europa Liberă.

 

UPDATE: 24.02.2021

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu intervine în discuțiile referitoare la oferirea de mărțisoare și flori de către elevi.

“Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol în obiect personal. O floare nu este un obiect personal”, cum sunt cele prevăzute în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății privind școlile, a spus miercuri, la Antena 3, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, referindu-se la tradiția oferirii de mărțișoare și flori de 1 și 8 Martie. Întrebat ce va spune dacă ministrul Sănătății va avea altă opinie, el a arătat că școlile sunt supuse Ministerului Educației, care nu a transmis și nu va transmite interdicții în acest sens.

“Ordinul de ministru comun, educație-sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal. Așadar, Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal.”

Întrebat dacă Mininisterul Sănătății ar avea alt punct de vedere, el a spus: “Deocamdată, școlile sunt în subordinea Ministerului Educației. Iar Ministerul Educației nu a transmis nicio interdicție în acest sens. Nici măcar cu titlu de recomandare. Nici nu va transmite. E un punct de vedere oficial.”

Postarea initiala

Interdicția care privește „schimbul de obiecte personale” este prevăzută în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății și nu prevede excepții. Decizia a fost confirmată pentru Europa Liberă de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care susține că se pot oferi felicitări și mărțișoare virtuale”.

Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor.

Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion.

 

 

Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” a explicat pentru Europa Liberă de ce este important ca ordinul comun să fie respectat de părinți și elevi.

Trebuie să încercăm în această perioadă să reducem interacțiunile celor mici. E vorba de obiectul în sine, florile, mărțișoarele, când le dăm dintr-o mână în alta. În alt doilea rând, interacțiunile ar fi mai importante. Trebuie să ne apropiem de persoana de lângă noi, nu se păstrează distanțarea. În al treilea rând, în situații de acest gen apar aglomerări. De obicei, se duc și la profesoara de alături, se duc și la directoare, apare un mediu în care se pot transmite mai ușor virusul la nivel de aerosoli. Pentru a se reduce riscul și pentru ca lucrurile să fie organizate, s-a mers pe acest ordin”, a afirmat doctorul Marinescu.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *