Ce masuri (nu) s-au luat in cazul directoarei psihopate. Cum se procedeaza intr-o tara civilizata.

Urmaresc cu mult interes toate noutatile legate de cazul intamplat la gradinita din Cotroceni, unde directoarea a batut copiii fara sa-i pese ca e filmata. Va spuneam in articolul anterior ca trebuie sa fii prost sa procedezi in felul acesta, dar ca de fapt e vorba de mult mai mult: e vorba de nepasare si de siguranta ca nimic nu i se poate intampla.

Au trecut 4 (patru) zile de la incident si autoritatile dau din colt in colt, pasandu-si responsabilitatea de la una la alta si ridicand neputincios din umeri:

Fiind instituţie privată, Ministerul Educaţiei arată că nu are pârghiile necesare pentru a demara un control şi pentru a lua măsuri. „Această unitate este neoficială, funcţionează ca centru de zi şi nu trebuia să aibă activităţi educaţionale, este o firmă care desfăşoară alt tip de activitate. Problema este că funcţionează sub denumirea de grădiniţă, care induce în eroare părinţii. Însă, nefiind acreditată sau autorizată de Ministerul Educaţiei, nu putem să o închidem, nu avem pârghiile legale pentru a face acest lucru. Din punctul nostru de vedere, Poliţia trebuie să o închidă”, au declarat oficiali din Ministerul Educaţiei.

Acestia sunt însă contrazisi de Poliţie, care precizează că nu are datoria de a verifica astfel de instituţii fantomă. Nici Protecţia Copilului nu poate face mare lucru în acest caz. Asta tot din pricina faptului că unitatea de învăţământ nu are aviz de la Ministerul Educaţiei.

Psihologii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială din Sectorul 5 au fost, totuşi, săptămâna trecută în control. La final au facut si o scurta declaratie, prin care, cumva, ii mai spala pacatele directoarei psihopate: „Se pare însă că nu toţi copiii erau supuşi acelui regim. Aveau parte de el doar cei mai năzdrăvani. Nefiind în subordinea noastră, nu putem lua măsuri.” – director adjunct Ionel Brai.

Cine ar mai putea să închidă sau să amendeze o astfel de instituţie? Pe lista instituţiilor nominalizate de o directoare a unei grădiniţe de stat tronează, pe lângă Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţia de Sănătate Publică. Doar ca, ce ne spun unii dintre ei?

Controale putem face doar din punct de vedere igienico-sanitar. Dar nu avem cum să pătrundem acolo dacă ei funcţionau ilegal. Mai mult, ca să închizi o asemenea unitate trebuie să fie focar de infecţie acolo, ca în cazul bebeluşilor din Argeş” – oficiali din Ministerul Sănătăţii.

Una peste alta, nimeni nu intervine. Aparent gradinita ilegala functioneaza in continuare, iar oficialitatile subliniaza faptul ca:

Multe poartă denumirea de grădiniţă şi se crează confuzii. Analizăm în acest moment care sunt modificările pe care le-am putea aduce legislaţiei în aşa fel încât astfel de tragedii să nu se mai producă. În prezent, nu ai cum să le interzici” – oficiali din Ministerul Educaţiei.

sursa

Ca o paralela, sa vedem cum s-a procedat saptamana trecuta, intr-o tara civilizata, intr-o situatie similara:

gradinita cotroceni

In Georgia, Statele Unite ale Americii, o profesoara a fost la randul ei filmata in timp ce impinge cu forta un copil, facandu-l practic sa zboare printr-o usa deschisa. Desi profesoara (in varsta de 71 de ani) lucra de 20 de ani in institutia de invatamant respectiva, asta nu a oprit politia sa emita un mandat de arestare pe numele ei, cu acuzatia de “second degree cruelty to a child”.

Procedura a fost foarte simpla si eficienta: mama baiatului a depus o plangere la conducerea scolii, conducerea scolii a sesizat “Division of Family and Children Services” (un fel de protectia copilului) iar aceasta la randul ei a sesizat politia care a emis mandat de arestare. Just like that!

Oare cand si copiii nostri vor fi protejati de autoritati impotriva agresiunilor fizice, indiferent de locatia, institutia sau conditiile in care au loc?

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Comenteaza cu contul de FB

9 thoughts on “Ce masuri (nu) s-au luat in cazul directoarei psihopate. Cum se procedeaza intr-o tara civilizata.

 1. Ce ma doare cel mai tare in momentul asta ( dupa ce am trecut prin n sentimente vazand clipul ) este ca nu am vazut/aflat opinia parintilor!!!!! Iertati- ma , daca erau copiii mei in joc, o calcam in picioare, nu alta!!!

  1. Stiu ca asta e prima reactie, dar nu cred ca e cea mai potrivita. Pe urma intri tu la vatamare corporala si asta nu foloseste nimanui. Mult mai buna e varianta cu politia care daca isi face treaba cum trebuie poata sa duca la o condamnare.
   Cat despre parinti… sa-ti duci copilul in continuare intr-un loc de unde vine complet schimbat, si speriat, si infricosat… Ma tot intreb de ce?, mai ales ca plateau pentru asta. Puteau sa se duca oricand in alta parte, fara grija zilei de maine. 🙁

 2. DGASPC poate sa sesizeze politia, in urma evaluarilor facute. Parintii de asemeni pot sesiza politia. Din cate stiu directoarea este cercetata de politie.
  Referitor la verificarea acestei institutii cei mai in masura cred ca ar fi AJPIS-ul *Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala). Daca este acreditata ca Centrul de Zi(cum fac multe gradinite private…) ei au dat acreditarea.

  1. E interesant ce spui si ma intreb de ce nimeni din cei mentionati in articol (reprezentati ai Ministerului Educatiei, ai Ministerul Sanatatii, ai Politiei, DGASPC & CO) nu stiu acest lucru? Sau poate nu ii intereseaza atat timp cat nu e responsabilitatea lor?

 3. Daca un parinte ar fi maturat cu ea pe jos,imediat ar fi aparut un organ cu competente legale sa sanctioneze parintele si chiar sa raspunda legal pt vatamarea fizica si morala a distinsei d-ne director.Cat de idioti putem fi incat sa avem asemenea legi aberante?

  1. Exact, daca esti in legitima aparare poti oricand sa fii acuzat de vatamare, dar cand altul te ataca pe tine sau pe copiii tai… ce sa vezi… “nu tine de competenta noastra”. 🙁

 4. politia nu a facut nimic in acest caz, dimpotriva, cazul a fost musamalizat. s-a acoperit rahatul. Individa asa zisa directoare Neagu Ana Ioana era fata de politist .http://www.cancan.ro/directoarea-batausa-scapa-nepedepsita-au-disparut-filmarile-din-dosarul-gradinita-groazei-15421919 . Poate are impresia ca lumea uita ..cainii latra caravana trece :)) mai vrea sa-si mai deschida alta gradinita pariticulara in cartierul Floresca deci atentie la acest mostru cu fata umana !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *