15 intrebari de la parinti inainte de inceperea scolii. Cine va raspunde la ele?

Consorțiul asociativ format din Asociația Pro Consumatori și Alianţa Părinţilor solicită ca semnatarii Ordinului pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19 să comunice în scris soluţiile pentru următoarele probleme:

1. Conform unui raport al Asociației Pro Consumatori, 80% dintre măștile care se vând în România sunt neconforme, deci inutile. Aţi pregătit și pus la dispoziţia școlilor lista tipurilor de măști conforme, din cele 10% de pe piaţă ? Cum vă veţi asigura că măștile folosite îndeplinesc cerinţele privind performanţele din standardul SR EN 14683 și nu sunt niște cârpe care irosesc banii familiilor?

2. Dacă dezinfecţia se va face în modul și la intervalele recomandate, cu substanţe care – de regulă – se pulverizează, elevii și profesorii vor fi obligaţi să desfășoare orele într-un mediu suprasaturat de aerosoli conţinând surfactanţi agresivi, ftalaţi, triclosan și multe alte substanţe chimice pe care n-ar trebui să le inhaleze (lucru care se va întamplă în ciuda purtării măștii). Ca urmare, starea de sănătate a copiilor care suferă de astm și alte afecţiuni non-covid ale căilor respiratorii se va agrava.

3. Cine va controla fiecare copil în parte (și cum anume) pentru a constata dacă masca s-a umezit, dacă a fost schimbată la timp, dacă este purtată corect, dacă n-a fost atinsă într-un mod care face utilizarea ei mai periculoasă decât lipsa ei?

4. Dacă o familie are doi copii școlari care trebuie să poarte cel puţin câte 2 maști pe zi (și respectă interdicţia privind refolosirea măștii), iar părinţii lor și-au pierdut locurile de muncă în timpul pandemiei, evident ei nu vor putea respecta cerinţele. Li se va interzice dreptul la educaţie?

5. „Când ies în pauză, elevii se vor dezinfecta pe mâini, când intră înapoi, la fel”(dr Nelu Tătaru). În perioada 17 aprilie 2020-14 august 2020 au fost notificate de țările membre ale Uniunii Europene, pe platforma Safety Gate, 6 mărci de dezinfectanți pentru mâini sub formă de gel, neconforme. În compoziția unora dintre ele s-a găsit metanol, până la un procent de 11,6%, substanță deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi. Altele conţin o cantitate insuficientă de etanol pentru a fi utilizate ca dezinfectanţi. Au trimis cele două ministere către școli aceste informaţii împreună cu lista produselor periculoase?

6. De cele mai multe ori emoțiile și sentimentele sunt comunicate nu prin cuvinte, ci prin expresiile faciale. Aproape instinctiv omul utilizează expresiile faciale ca pe un barometru pentru a aprecia sentimentele, motivațiile, dispoziția, gradul de disponibilitate al unei alte persoane.Imposibilitatea elevilor de a vedea expresia feţei interlocutorului (cadru didactic/coleg) provoacă sentimente de anxietate, nesiguranţă, alienare, neîncredere, instabilitate emoțională, cu consecinţe grave pe termen lung.

7. Hipoacuzicii nu vor putea vedea mișcarea buzelor.

8. Elevii care nu stau în primele bănci nu vor auzi sau nu vor înţelege ce spune profesorul.

9. Cum se va preda muzica cu masca pe faţă?

10. Unde-și pun elevii masca atunci când beau apă sau mănâncă?

11. Folosesc aceeași mască după ce iau gustarea?

12 Dacă un elev scapă masca pe jos și nu are alta de schimb:

                     – își pune pe faţă masca luată de pe jos;
                     – este trimis acasă și pierde restul orelor;
                     – sunt chemaţi părinţii să-i aducă altă mască;
                     – stă fără mască până la sfârșitul programului;
                     – alte soluţii ?

13. Desaturarea hemoglobinei prin lipsa oxigenării corecte cauzate de purtarea prelungită a măștii determină scăderea capacității de concentrare, amețeală, confuzie, tahicardie. Dacă unui elev sau unui profesor i se face rău, i se dă masca jos ca să respire? După ce-și revine trebuie să-și pună masca din nou?

14. Care sunt mijloacele concrete prin care profesorul cu masca pe faţă ar putea face orele atrăgătoare, antrenante, distractive, pentru a stimula plăcerea de a învăţa a copiilor?

15. Unele persoane manifestă reacții cutanate provocate de purtatul măștii: acnee, prurit facial, exantem, dermatită de contact. Printre substanțele raportate drept cauza unor dermatite de contact se numără substanțe ca: thiuram (prezent în elasticul cu care se fixează masca de urechi), dibromodicyanobutan (C6H6Br2N) (bromină-larg folosită în diverse ramuri ale industriei) sau chiar formaldehidă (care s-a găsit în componentele unui lot de măști N95). Persoanele care manifestă reacţii cutanate au voie să-și scoată masca, sau nu?

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *