Cum sa comunicam cu bebelusii prin semne

Asa cum probabil stiti, limbajul nonverbal este primul limbaj pe care il invatam si cu ajutorul caruia comunicam chiar inainte de a invata sa vorbim. Si in viata de adult llimbajul nonverbal ramane la fel de important el reprezentand, conform specialistilor, peste 65% din comunicarea dintre oameni.

Poate vi s-a intamplat sa mergeti intr-o tara straina unde sa nu cunoasteti limba si totusi sa va intelegeti perfect cu localnicii atunci cand ati  intrebat de o adresa sau cand ati vrut sa cumparati ceva dintr-un magazin. Exista gesturi foarte simple si universale care semnifica acelasi lucru indiferent de limba pe care o vorbim.

“La stanga”, “la dreapta”, “stai pe loc”, “vino incoace”, “mi-e foame”, “mi-e sete”, “nu stiu”, “Da”, “Nu”, “vorbim la telefon”, “vreau la baie”, “ma doare”, “sunt suparata” – sunt doar o parte din gesturile la care ma refeream. Si nu trebuie sa ai cursuri de specialitate in spate ca sa intuiesti cum poti fi reprezentate prin limbaj nonverbal cele de mai sus.

Acum, imaginati-va ca il puteti invata pe bebelusul vostru cateva gesturi simple astfel incat sa poata sa va transmita ceea ce isi doreste. Stim cu totii ca bebelusii sunt cele mai dragalase fiinte din lume, asta pana incep sa planga 🙂 . Si pe masura ce plang iar noi nu stim care este motivul, lucrurile devin din ce in ce mai agitate iar plansul din ce in ce mai nervos. Din acest motiv, cu cat identificam mai rapid care este nevoia urgenta a bebelusui nostru, cu atat mai bine pentru toata lumea.

Sper ca ati remarcat faptul ca m-am referit la plansul bebelusilor ca fiind legat de o “nevoie”. Credinta mea este ca bebelusii sunt prin excelenta fericiti. Iar atunci cand sunt suparati sau cand incep sa planga este pentru ca au o nevoie pe care nu si-o pot indeplini singuri. Fiind in totalitate dependenti de noi, ne transmit ca au o nevoie iar mai departe depinde doar de noi sa descifram mesajul transmis astfel incat starea de bine sa fie restabilita in cel mai scurt timp.

Dar cum ar fi sa nu mai fie nevoie de planset, de stare de nervozitate din partea celor mici? Cum ar fi daca i-am invata sa ne spuna daca le e foame, sete, daca au pampersul plin, daca le e somn sau daca ii doare ceva? Daca le frig, daca vor sa doarma sau sa faca o baie?

Credeti-ma e mult mai simplu decat pare. Totul tine de exercitiu iar cand deja o sa va intre in obisnuinta ca atunci cand vorbiti sa asociati si miscarea stabilita deja, veti avea o legatura nonverbala putenrica cu bebelusul vostru.

Iar partea cea mai frumoasa este ca dupa ce bebelusii vor creste acest tip de comunicare va va permite sa le transmiteti mesaje la departare. In primul rand stabiliti ca regula generala ca cei mici se pot indeparta la o distanta considerabila (dar care sa fie sigura inainte de orice) cu conditia sa pastreze contactul vizual cu voi. Daca se joaca sau se dau in leagan, atunci macar sa verifice la perioade scurte de timp daca vreti sa le transmiteti ceva. In felul acesta cei mici isi vor castiga independenta intr-un mod sigur si linistit atat pentru ei dar si pentru noi.

Si va spun asta in cunostinta de cauza, anul acesta am bifat o premiera la mare. Fetele au intrat in apa singure iar eu am ramas sa le supraveghez de pe sezlog. Intotdeauna cand se indepartau prea mult le faceam semn sa se intoarca spre mal, daca voiam sa vina la mine sa le spun ceva le faceam semnul corespunzator iar daca faceau vreo boacana (gen aruncat cu nisip) le certam cat de bine puteam cu degetul aratator miscat amentintator 🙂 .

Va las in continuare cateva dintre semnele pe care le-am descoperit eu cu mult timp in urma si va incurajez sa cautati si altele si binenteles sa exersati acest limbaj nonverbal alaturi de copiii vostri. Rezultatele nu vor intarzia sa apara si veti vedea ca de multe ori, atunci cand comunicam, cuvintele sunt de prisos.

Ca sa fiti la curent in timp real cu toate noutatile de pe Meseriadeparinte.ro nu uitati sa va inscrieti la Newsletter.

limbaj nonverbal copii

foto

baby sign 1

foto

baby sign 2

foto

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *