Este corect fata de ei sa-i numim “Rainbow babies”?

Un nou concept a devenit viral in ultimul timp, este vorba de asa zisii “Rainbow babies” / “Copiii curcubeu”, copiii care se nasc dupa ce parintii lor au pierdut o sarcina sau un alt copil. Rainbow babies sunt priviti ca niste minuni, ca niste ingeri care au venit sa aline durerea parintilor si sa le lumineze vietile, la fel cum dupa ploaie, curcubeul apare pe cer luminand si colorand ziua.

Nu cred sa existe tragedie mai mare decat pierderea unui copil indiferent ca este nascut sau nenascut insa de aici si pana la a eticheta urmatorul copil in functie de aceasta drama, este cale lunga.

Fiecare copil ar trebui sa fie privit individual, cu un destin si o personalitate proprie, indiferent de trairile si asteptarile parintilor. Daca parintii au trecut prin niste traume pe care nu le pot depasi, exista o solutie eficienta pentru a le vindeca iar aceasta se cheama terapie. Un copil nou nascut nu poate si nci nu ar trebui sa fie responsabil de vindecarea si alinarea durerilor parintilor.

Haideti sa ne lasam copiii sa-si traiasca vietile si sa le respectam individualitea, fara sa-i incadram in tipare si fara sa le punem etichete. Ei nu sunt nici mai buni nici mai rai decat alti copii iar rostul lor pe lume nu este stabilit de noi, parintii.

Nu exista niciun motiv pentru care sa punem in carca copiilor durerile, asteptarile si imaginatia noastra. Este o dovada simpla de egoism sa ne gandim la noi cand fapt ar trebui sa ne gandim exclusiv la bunastarea si fericirea copilului nostru.

Daca am reusi – printr-un efort major, e adevarat – sa ne imaginam cum e sa fii in “partea cealalta”, sa simti intreaga responsabilitate de a-ti vindeca parintii de ceva ce nu depinde de tine, poate atunci am intelege unde este greseala.

Si poate cel mai important ar fi sa nu uitam niciodata urmatoarele cuvinte:

“Copiii vostri nu sunt copiii vostri. (…)

Ei vin prin voi dar nu din voi

Si desi sunt cu voi, ei nu sunt ai vostri.

Puteti sa le dati dragostea, nu insa si gandurile voastre

Fiindca ei au gandurile lor.”

Citeste aici intregul poem.

Voi ce credeti, este corect fata de copii sa fie numiti “Rainbow babies?

Ca sa fiti la curent in timp real cu toate noutatile de pe Meseriadeparinte.ro nu uitati sa va inscrieti la Newsletter.

Who loves this “rainbow babies” photo? A “rainbow baby” is a baby that is born following a miscarriage, stillbirth,…

Posted by Every Child is a Blessing: The Journey Through My Pregnancy on Sunday, September 20, 2015

  • Article By :
    Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

4 thoughts on “Este corect fata de ei sa-i numim “Rainbow babies”?

  1. Nu m-am gândit niciodată la Iris așa! Sunt lucruri pe lumea asta pe care nu le pot controla, viața merge mai departe indiferent ce se întâmplă. Niciodată nu uiți, dar vezi din ce în ce mai bine partea plină a paharului.

  2. Fiecare parinte se manifesta fata de copil cum crede ca e mai bine. Nu i-ar face rau intentionat. Nu pot sa judec oamenii care trec prin astfel de traume si sunt convinsa ca fac tot ce le sta in putinta pt.a le face viata frumoasa copiilor lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*