VIDEO: Sindromul copilului zgâlțâit – cât de periculos este atunci când scuturi bebelușul
Sindromului Copilului Zgaltait (SCZ), cunoscut in limba engleza cu termenul de Shaken Baby Syndrome, reprezinta o serie de leziuni la nivelul creierului, retinei, membrelor si coastelor, ca urmare a zdruncinarii violente a copilului.
Sindromul copilului scuturat apare in momentul in care bebelusul este zgaltait, scapat din brate, aruncat (chiar si intre perne), lovit intentionat in zona capului. Sindromul, descris initial de doctorii John Coffey-radiolog si Grethkelch Norman-neurochirurg, reprezinta o alterare grava a creierului, retinei, membrelor si coastelor.
Copilul mic are niste particularitati anatomice si de functionare a creierului, care il predispun la leziuni. Capul lui este destul de greu, el avand cam 25% din totalul greutatii corporale. Apoi, muschii gatului sunt nedezvoltati si nu pot sustine capului in timpul miscarilor bruste. Mai exact, atunci cand bebelusul este zgaltait cu putere, capul copilului se misca necontrolat, iar creierul este impins inainte si-napoi in interiorul cutiei craniene.
Capul este in miscare de accelerare-decelerare, efectul fiind asemanator impactului pe care-l sufera un adult in timpul unui accident de masina! Sa nu uitam, creierul copilului este foarte sensibil, pentru ca nu este complet dezvoltat, iar vasele cerebrale sunt fragile si nu sunt ancorate in siguranta. Tocmai de aceea, zgaltairea, fie ea si de doar cateva secunde, conduce la producerea leziunilor la nivelul creieruluiSindromul copilului zgaltait apare datorita faptului ca sugarul nu are creierul sufficient de dezvoltat, ceea ce permite creierului sa se deplaseze in cutia craniana si sa sufere o accceleratie pana la intampinarea unei rezistente.
Pot sa apara si alte leziuni grave, care pot pune in pericol viata copilului, cum ar fi:hemoragiile retiniene, orbirea, fracturile costale sau fracturile membrelor.
Varsta medie a victimelor este intre 3 si 8 luni, desi ocazional sindromul poate apare si la copii pana la 4 ani.
Agresorii in cazul sindromului copilului scuturat sunt in majoritatea cazurilor parintii sau ingrijitorii, care scutura copilul din cauza frustrarii sau al stresului cand copilul plange fara oprire.
Din nefericire, scuturatul are efectul dorit: desi la inceput copilul plange si mai tare, de frica, la un moment dat se opreste din plans datorita leziunilor cerebrale.
Aproximativ 60% dintre copiii scuturati sunt baieti, iar copiii care provin din familii sarace au un risc crescut de sindrom al copilului scuturat sau orice forma de abuz al copilului.
Se estimeaza ca 65-90% dintre agresori sunt barbati – de obicei tatal copilului sau prietenul mamei, deseori o persoana intre 20 si 25 de ani.
Deces sau sechele pentru toata viata
In urma producerii leziunilor care definesc SCZ, mortalitatea este de 25-30%, iar cei care supravietuiesc acestora, supravietuiesc cu sechele permanente. “Aacesti copii pot avea paralizii si sa ramana in scaunul cu rotile sau pot avea retard mental sever si sa nu se mai dezvolte din punct de vedere intelectual. Orbirea patiala sau totala este o alta consecinta grava. De asemenea, ei pot avea tulburari de comportament sau convulsii. Sindromul rapeste copilului posibilitatea de a avea o viata normala, sanatoasa si reprezinta o tragedie pentru familie si comunitate”, atentioneaza medicul pediatru.
Semne imediate ale SCZ:
In toate cazurile de sindrom al copilului scuturat, durata si forta traumatismului, numarul de episoade traumatice si daca s-a produs si un impact, toate aceste elemente sunt implicate in severitatea leziunilor copilului.
In cazurile cele mai violente, copilul poate ajunge la urgenta in stare de inconstienta, cu crize convulsive sau in stare de soc. Dar, in multe cazuri, sugarii nu sunt adusi niciodata la medic daca nu prezinta simptome atat de severe.
In cazurile mai usoare, un copil care a fost scuturat poate prezenta:
- Lipsa de raspuns la stimuli;
- Confuzie, neliniste sau agitatie, letargie pana la pierderea starii de constienta;
- Plans necontrolat, slab;
- Convulsii;
- Incapacitate de a-si sustine capul sau de a urmari cu privirea un obiect;
- Miscari oculare anormale (rotatorii);
- Pupile de dimensiuni diferite;
- Respiratie ingreunata;
- Dificultati in timpul suptului sau inghititului;
- Invinetire;
- Varsaturi.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).