Tot ce trebuie sa stiti despre Questo, jocul de explorare urbana
Astazi o sa cititi un articol extrem de interesant si de util, nu ca restul ar fi diferite, dar… 🙂 , vorba despre bani si despre bunastarea noastra din punct de vedere financiar.
Problema mea este ca nu stiu inca cu ce sa incep: cu partea distractiva… cu partea educativa… cu recomandari pentru timpul liber petrecut alaturi de cei mici… sau, poate cea mai importanta parte: cum putem folosi telefoanele mobile intr-un mod benefic pentru cei mici.
Dar am sa o iau cu inceputul:
Am primit de la BCR invitatia sa participam la un joc de explorare urbana, in care trebuie sa gasesti indicii, sa raspunzi la intrebari si sa acumulezi puncte. Este un joc real, bazat pe informatii utile, care este recomandat nu doar pentru componenta financiara ci si pentru ca spune povestile multor locuri si cladiri din Bucurestiul Vechi.
Am acceptat provocarea BCR de a participa la Questo, asa ca intr-o sambata insorita de toamna, ne-am dat intalnire in fata sediului de la Universitate. Am instalat aplicatia si am pornit explorarea.
Fetele mele au acees limitat la telefoane, incerc sa le obisnuiesc sa foloseasca aceste device-uri strict in scopul comunicarii cu persoanele cunoscute. Insa exista si exceptii, cum este si cea de fata, cand le las sa utilizeze smartphone-urile din dotare, pentru ca stiu ca aceasta experienta reprezinta cu adevarat un beneficiu pentru ele.
Dupa ce ne-am instalat aplicatia Questo, am primit si primul indiciu: trebuia sa ne asezam spate in spate cu statuia calaretului de la Universitate, sa mergem drept pana ajungem la o biserica cu cupole aurii, sa facem dreapta si sa gasim o cladire ce are pe ea torte. Intrebarea la care trebuia sa raspundem era: cate reptile sunt langa torte? (am citat din memorie toata provocarea).
Inutil sa va spun ca toata joaca ne-a prins imediat, mai ales ca pe langa indicii si enigme, la fiecare raspuns corect primesti informatii interesante despre locul unde este indiciul. Printre altele, am aflat despre istoria trocului, a banilor, a BNR, am citit despre Teatrul … si actorul…. nu pot sa va spun care, pentru ca trebuie sa-i gasiti statuia si sa vedeti ce scrie pe ea 😛 .
Am mai dat si raspunsuri gresite, dar nu ne-am lasat batute 🙂 . Am perseverat pana cand am aflat ceea ce trebuia sa stim.
Una peste alta, o experienta foarte frumoasa, ne-am simtit foarte bine plimbandu-ne pe strazile pline de istorie din Centrul Vechi. Este o experienta de familie, in care parinti si copii exploreaza prin timp si spatiu impreuna, cautand indicii si rezolvand enigme.
Componenta legata de istoria banilor este una foarte importanta, avand in vedere lipsa majora de educatie financiara in Romania. Noi ca popor, nu stim sa economisim, nu stim sa investim, nu stim sa luam decizii cu privire la bani si la siguranta financiara a familiei. Nu stim ce inseamna cheltuit impulsiv, si nu facem diferenta intre nevoie si dorinta.
Din fericire, BCR ne ofera o sansa de a aprofunda toate aceste “necunoscute” legate de bani. Scoala de Bani este un “Curs gratuit pentru adulti, prietenos cu copiii”, ce se desfasoara in fiecare joi in sucursale din toata tara. Tot ce trebuie sa faceti este sa va inscrieti online, eventual sa dati si un mic test ca sa vedeti care este nivelul vostru, si automat veti primi o invitatie.
“Școala de Bani este platforma-misiune prin care ne propunem să le creștem încrederea românilor în deciziile lor financiare și să obțină independența financiară. La Școala de Bani, profesori sunt chiar colegii noștri, înscriși pe bază de voluntariat, iar cursurile vorbesc dincolo de definiții și instrumente comerciale. Vorbim despre nevoi și aspirații, despre cum putem să obținem bunăstarea și să ne îndeplinim visurile prin administrarea cât mai eficientă a banilor. Până acum, am reușit să oferim aceste noțiuni către aproximativ 70.000 de români, din care 30.000 de adulți și 40.000 de copii și tineri.”
Asa cum va spuneam, Questo este doar una dintre componentele proiectului “Scoala de bani”. Va recomand sa ii invitati pe copii la o plimbare placuta prin Bucurestii de alta data, si sa descoperiti impreuna file de istorie, dar si informatii interesante despre leu si monedele altori tari, remuneratie, de ce este important sa economisim, buget personale si multe altele.
Un mare plus din partea mea merge catre dezvoltarea abilitatilor de orientare. Este foarte important pentru cei mici sa invete cum sa isi ia puncte de reper, sa stie sa respecte directia si sa caute indicii in locurile indicate. SIncer, nu cred ca mai vreo ocazie cat de mica sa isi testeze aceste abilitati.
Questo poate fi descarcata grauit de aici: http://onelink.to/questo.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).