Rafila: Coronavirus nu se ia de pe plaja si nici din apa marii

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, îi sfătuiește pe oamenii care pleacă în concedii la mare să evite locurile aglomerate, precum cluburile, unde se pot infecta foarte ușor cu coronavirus.

Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat, luni, la România TV, că românii care vor meargă în concediu pe litoral trebuie să evite locurile aglomerate, precum cluburile, unde există riscul infectării cu noul coronavirus. De asemenea, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a explicat că acest virus se transmite şi în timpul verii.

Rafila este de părere că nu ar trebui să se vorbească acum de alte sancțiuni și măsuri coercitive, ci despre educarea oamenilor, pentru a-i face să înțeleagă că respectarea regulilor este importantă dacă vrem să ducem o viață normală.

Discuţia legată de sancţiuni şi de măsuri coercitive ar trebui să începem să o mutăm în zona educării, a convingerii oamenilor care trebuie să înţeleagă acelaşi mesaj indiferent de zona politică din care vin unii sau alţii: să lămurim oamenii că singura modalitate de a ţine lucrurile sub control şi de a avea o viaţă absolut normală, fără riscuri pentru sănătatea publică, este să respectăm aceste reguli”, a explicat Rafila.

Acesta a fost întrebat dacă virusul Covid-19 poate fi luat și la mare, iar el a răspuns: „Depinde de ce faci la mare. Din apa mării nu se ia. De pe plajă nu se ia. Dacă mergi la club şi stai într-un spaţiu foarte aglomerat, interacţionezi cu foarte multe perosane, atunci se ia. Dacă mergem, dansează şi petrec împreună la o anumită distanţă, lucrul ăsta se poate desfăşura fără niciun fel de problemă”.

Alexandru Rafila a vorbit și despre ipoteza lansată de unii cercetători care au spus că virusul dispare în sezonul cald, la temperaturi ridicate, spunând că aceasta nu se confirmă.

Şi eu am sperat, dar nu s-a întâmplat lucrul acesta. Sunt ţări în temperaturile sunt chiar mai mari decât în România şi unde transmiterea este intensă — Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iran, America de Sud – Toate aceste supoziţii s-au dovedit în timp că nu au fost sustenabile. Boala se transmite şi în sezonul cald şi era probabil să se întâmple aşa pentru că în marea majoritate populaţia este receptivă. Se poate îmbolnăvi, nu are niciun fel de imunitate”, a mai spus Alexandru Rafila.

E foarte clar că o persoană bolnavă poate transmite boala şi dacă vrem să nu intrăm într-o spirală a transmiterii, persoanele bolnave trebuie să stea izolate într-o unitate medicală pentru asimptomatici sau într-un alt spaţiu. În rest, trebuie să purtăm mască în spaţii închise, să evităm aglomeraţia, să ne spălăm pe mâini şi să păstrăm o anumită distanţă de un metru şi jumătate faţă de cei de lângă noi“, a menţionat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

 

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *