VIDEO: Epiziotomia – tot ce trebuie sa stii. Cum se face, cand este recomandata, cum sa o previi, cum te ingrijesti dupa
Epiziotomia este o intervenţie chirurgicală practicată în timpul unei naşteri, în anumite condiţii şi cu scopul de a evita complicaţii ce pun în pericol viaţa mamei şi a fătului.
Epiziotomia reprezinta incizia perineului – tesutul dintre deschiderea vaginului si anus – si a peretelui vaginal posterior efectuata in faza a doua a nasterii de catre medicul obstetrician cu scopul de a largi deschiderea vaginului, facilitand astfel degajarea fatului. Avand o lungime de cativa centimetri, poate fi efectuata pe linia mediana (spre anus) sau medio-lateral (cel mai frecvent).
Pentru a preintampina rupturile severe, medicul poate decide ca, in timpul nasterii, sa incizeze perineul (zona dintre vagin si anus) astfel incat bebelusul sa iasa mai usor. Pentru ca taietura este expusa infectiilor, inflamatiilor, hematoamelor sau durerilor profunde, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda epiziotomia doar in cazuri de urgenta medicala.
Exercitiile Kegel si masajul perineal au rolul sa flexibilizeze tesuturile vaginale si perineale, favorizand o nastere cat mai lina. Pot fi facute in orice moment, fara efort fizic, in intimitatea caminului. Ai grija sa ai intotdeauna mainile curate si unghiile taiate pentru a evita infectarea sau ranirea muschilor.
De natura sa intareasca musculatura, masajul perineului se face prin miscari circulare, o data sau de doua ori pe zi, in ultimele saptamani de sarcina, folosind ulei cu vitamina E. Expertii considera ca tesutul se intinde, iar perineul va deveni mai flexibil. Astfel, nu vei avea neplaceri la nastere. Recomandata pentru incontinenta urinanra, exercitiile Kegel te ajuta sa-ti controlezi muschii pelvieni, prin contractare si relaxare.
Argumentele in favoarea epiziotomiei:
- Scurteaza timpul nasterii
- Previne rupturile de perineu necontrolate si extinse
- Protejeaza impotriva incontinentei urinare si anale (datorate traumei produse asupra structurilor musculare si ligamentare perineale in timpul expulziei)
- Previne relaxarile de planseu pelvin
Dezavantaje:
- Disconfortul local ulterior
- Posibilele complicatii infectioase ale plagii de epiziotomie
- Dureri in timpul actului sexual
- Uneori vindecare greoaie si vicioasa
Pana in anii 80-90, o epiziotomie era considerata utila pentru scurtarea perioadei de vindecare, pentru prevenirea extinderii tesutului vaginal, care s-ar fi putut rupe in timpul unei nasteri, pentru reducerea riscului incontinentei urinare si al prolapsului de organe pelvine dupa o nastere.
Dupa anii `90, in urma studiilor bazate pe evidente practice, cercetatorii au observat ca epiziotomia de rutina NU previne toate aceste probleme, recuperarea este deseori incomoda, deoarece incizia chirurgicala poate fi mai mare decat s-ar fi rupt perineul in mod normal; exista risc de infectie locala, din cauza vecinatatii cu orificiul anal. Pentru unele femei, epiziotomia provoaca dureri in timpul actului sexual, chiar si dupa ce au trecut luni de la interventia chirurgicala. Pe de alta parte, acest procedeu ar putea creste riscul dezvoltarii incontinentei fecale.
In ciuda pozitiei oficiale ca “utilizarea curenta a epiziotomiei nu este recomandata ca practica standard”, Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie (ACOG) estimeaza ca nu mai putin de 90% dintre femeile care dau nastere primului lor copil intr-un spital va avea parte de epiziotomie. De aceea, inainte de toate, cel mai eficient mod sa eviti epiziotomia este sa fii informata si sa ai incredere in corpul tau si in procesul firesc al nasterii.
Ingrijirile dupa epiziotomie se aplica dupa fiecare scaun si dupa fiecare mictiune: toaleta vulvei cu apa calda si sapun sau amestec de infuziii de plante medicinale( pelin, musetel, galbenele etc.) in general pana in ziua a 4-a, cand se vor suprima firele de sutura de la piele, toaleta ce se va efectua doar la exterior, nu intravaginal si dinspre vulva spre anus. Tamponului igienic se schimba la 2-3 ore( acceptate fiind cele cu suprafata de bumbac, vata acoperita cu tifon/ comprese, putin iritante si care pot permite aprecierea cantitatii si calitatii lohiilor, absorbantele neoferind aceste avantaje). Se vor face bai calde de sezut, se va evita presiunea pe zona perineala din pozitia “in sezut” prin folosire unui colac medicinal sau a unui prosop mare de baie, rulat si unit la capete sau prin schimbarea pozitiei intr-una laterala sau semi-sezand. Sesizati daca dupa suprimarea firelor apare o dehiscenta( deschidere) a plagii perineale, cauza a unei infectii locale, pentru ca este posibil sa fie nevoie de toaletare chirurgicala, alaturi de o ingrijire mai riguroasa a plagii, care nu exclude posibilitatea resuturarii cu cicatrizare a plagii perineale per secundam.
In perioada de lauzie( primele 6-8 saptamani) efectuati contractiile perineale invatate la cursurile de educatie perinatala, faceti exercitii de gimnastica hipopresiva, iar dupa lauzie puteti incepe reeducarea abdo-perineala( 8-12 sedinte) care consta in gimnastica hipopresiva, exercitii pentru contractia abdo-perineala, biofeedback si electrostimulare( eficiente in tratarea incontinentei urinare), reeducare manuala prin tuseu vaginal.
In cazul epiziotomiei, functia sexuala se recomanda sa se reia dupa 8 saptamani. Deoarece contactul sexual nu trebuie sa fie dureros, accentul se pune pe un preludiu prelungit si folosirea unui gel lubrifiant pe baza de apa, in aceasta perioada coexistand si o uscaciune vaginala datorata concentratiei foarte scazute de estrogen si progesteron.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).