Ai cui sunt copiii abandonati din mediul rural? Si ei merita scoli si toalete civilizate

Ne apropiem de finalul unui an greu. Multi dintre noi ne-am dori sa-l stergem cu totul si sa uitam momentele dificile care ne-au schimbat vietile in mod iremediabil. Din pacate asta nu se poate. Putem sa aplicam principiul gandirii pozitive si sa spunem ca de fapt nu au fost greutati si lectii. Ca am invatat ceva ce ne va fi util la un moment dat. Sigur, e usor sa spui asta din confortul caselor incalzite, conectate la internet si cu apa curenta.

Ce ne-ar spune insa copiii din mediul rural pentru care viata este o incercare in fiecare zi? Poate pentru ei anul de care vorbim nu a fost atat de greu pentru ca ei oricum nu aveau acces la toate facilitatile pe care le avem noi. Cand ai WC-ul in fundul curtii la scoala, cand curentul electric este un vis indepartat, te poate afecta la fel de tare ce se intampla in lumea indepartata si civilizata?

Din fericire pentru acesti copii pe care soarta nu i-a ales sa fie printre favoritii ei, campania “Domestos susține igiena în școli”, inceputa in 2015, a continuat indiferent de provocarile de care s-a lovit in acest an dificil. Proiectul isi propune sa ofere conditii de igiena mai bune elevilor din Romania si a inceput demersul #dreptullatoalete. Astfel, pe langa igienizarea toaletelor, si-a propus si renovarea celor deja existente, dar aflate in stare avansata de degradare, sau chiar construirea unora noi, acolo unde sunt in afara scolii.

In anul scolar 2019 – 2020, bugetul total alocat renovarii si construirii de grupuri sanitare moderne a fost 45.000 eur, la care s-au adaugat 15.000 de eur pentru scoala din Podisor. In total 60.000 de euro investiti in igiena scolilor. Mai mult decat atat, 100 de scoli au fost selectate pentru a beneficia de kituri pentru produse de curatenie si dezinfectare, atat de necesare, mai ales in contextul actual.

Conecteaza-te ca sa fii la curent cu toate noutatile. Click pe butonul de mai jos:

Scolile selectate de catre Crucea Rosie pentru a fi incluse in proiect sunt:

  • Etapa 0: scoala pilot anuntata odata cu lansarea campaniei. Cladirea in care functioneaza scoala si gradinita din Podisor, comuna Bucsani, judetul Giurgiu. Lucrarile au fost gata la timp astfel incat in luna septembrie cand au mers la scoala au putut sa se bucure de noile conditii.
  • Etapa 1: Prima școală selectată în 2020 în care au început lucrări de modernizare a grupului sanitar a fost Școala Gimnazială „Nicu Albu” din Piatra Neamț. Grupul sanitar al acestei școli se afla într-o avansata stare de degradare, acesta nefiind renovat niciodata în cei 27 de ani de funcționare. În plină pandemie, echipa Crucii Roșii Române și conducerea Școlii din Piatra Neamț au demarat și finalizat lucrările de renovare, astfel încât, cei 675 de prescolari si elevi care trec zilnic pragul acestei scoli s-au bucurat în septembrie 2020 de toalete renovate, modernizate care corespund standardelor de igiena si confort necesare intr-o unitate de invatamant.

  • Etapa 2: Scoala Gimnaziala Pietrosani, din judetul Teleorman, a beneficiat de construirea unui grup sanitar modern. Lucrarile au inceput in aceasta vara. Institutia de invatamant, infiintata in 1895, gazduieste peste 250 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani. Din luna octombrie a acestui an, școala are o toaletă în incinta clădirii, cu apă caldă, toalete curate care oferă intimitate și demnitate elevilor acestei școli.
  • Etapa 3: Crucea Rosie Romana a ales ca Liceul cu program sportiv din Botosani sa beneficieze de modernizarea grupurilor sanitare. Institutia de invatamant a fost data in folosinta in anul 1995 si gazduieste, in prezent, 870 de copii repartizati in 38 de clase, de la clasa 0 pana la ultimul an de liceu. Elevii liceului au cucerit aproape 2,000 de medalii in competitii sportive nationale si internationale, iar peste 150 de sportivi crescuti in acest liceu au jucat sub culorile Romaniei in loturi nationale de juniori. Lucrările de renovare s-au finalizat în luna octombrie.
  • Etapa 4: La Scoala Primara Sahastru din comuna Nereju, judetul Vrancea, se va construi o toaleta moderna in incinta cladirii. Institutia a fost selectata in cadrul campaniei „Domestos sustine igiena in scoli”, desfasurata de Domestos in parteneriat cu Crucea Rosie Romana. Scoala, care gazduieste 29 de copii de gradinita si in clasele primare, nu este racordata la reteaua de apa si canalizare, avand in prezent toaleta in curte.

Vestea buna este ca proiectul nu se incheie: in anul scolar 2020-2021 inca se pot inscrie scoli pe www.domestos.ro si se pot face donatii astfel incat si mai multe scoli sa beneficieze de sprijin.

Cele 3 categorii in care se pot inscrie scolile si gradinitele sunt:

  • Construire grup sanitar modern (acolo unde el nu exista – adica e in curte)
  • Modernizare / renovare grup sanitar (acolo unde el exista dar este in stare avansata de degradare)
  • Dotare scoala cu produse de igiena si dezinfectare (produsele sunt importante mereu si cu atat mai mult in contextul raspandirii Covid-19)

Inscrierile se pot face pe site-ul www.domestos.ro.

Orice donatie este de asemenea binevenita, va invit sa intrati pe site-ul www.domestos.ro pentru a afla toate detaliile.

 

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

 

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *