Cine plătește măștile folosite de elevi la școală: părinții sau guvernul? Precizări de la ME

Ministrul Sorin Cîmpeanu a lămurit decizia privind măștile ce pot fi folosite în școli: ”Este o propunere avansată de către Ministerul Sănătății, care are în vedere consolidarea protecției sanitare atât pentru elevi, cât și pentru cadre didactice.

Există cu siguranță o serie de explicații tehnice pentru diferențierea mască textilă – mască medicală, parametri în care n-o să intru pentru că exced de limitele de competență ale Ministerului Educației.”

Foto

Întrebat dacă ”ar trebui modificate hotărârile de guvern care până acum prevedeau mască normală, nu mască medicinală”, ministrul Educației a răspuns că ”este nevoie de corelarea reglementărilor din mai multe perspective.”

”Ne-am asumat că toate aceste lucruri își vor găsi răspunsul cel mai târziu în perioada 1-3 septembrie, în care vom face public acest Ordin de ministru în așa fel încât toți părinții și toți elevii să cunoască exact, să fie acoperite toate situațiile, inclusiv răspunsul la această întrebare.”, a adăugat Sorin Cîmpeanu potrivit DCNews.

Cât despre posibilitatea ca Guvernul să acopere costul măștilor, Sorin Cîmpeanu a spus că ”este și aceasta o altă problemă la care trebuie să răspundem.

Suntem asigurați de cei în măsură să ne asigure că nu vom avea o problemă din perspectiva numărului de măști disponibile.”

”Se discută acum despre diferențierea între măști medicale pentru adulți și măști medicale pentru copii. E vorba despre dimensiuni.

Masca va rămâne obligatorie pentru că nu numai că pandemia nu s-a încheiat, dar avem și această creștere a numărului de cazului. Atât timp cât ținem școlile deschise până la 6 la mie fără diferențiere, vor trebui și măsuri compensatorii.

Nu introducem alte măsuri, dar insistăm pentru respectarea strictă a măsurilor deja cunoscute: purtarea măștii de protecție, distanțarea adecvată, reguli de igienă și aerisire spații de învățământ.”, a declarat în continuare Sorin Cîmpeanu.

Revenind la întrebarea despre costul măștilor, Sorin Cîmpeanu a precizat că ”printr-un efort cumulat al autorităților centrale și autorităților locale, peste care s-a suprapus și mediul socio-economic, Ministerul Educației a încheiat mai multe contracte de donații și sponsorizare prin care au ajuns în județe sute de mii de măști.

Sunt convins că, din aceste trei surse, împreună, nu va fi o problemă existența măștii de protecție în școli.”

În încheiere, Sorin Cîmpeanu a adăugat că ”ne vom asigura că la nivelul fiecărei școli există un stoc suficient de măști de protecție pentru ca elevii să poată beneficia de ele.”

Măștile textile interzise în școli?

Elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și studenții trebuie să folosească măști de uz medical. Nu se va mai permite utilizarea măștilor textile.

”Măștile utilizate în învățământul primar, gimnazial, liceal și la nivel de universități trebuie să fie măști de uz medical, nu se mai permite utilizarea măștilor textile.

Avem în vedere această modificare deoarece cifrele privind incidenta infecției și severitatea infecției la copii sunt ingrijorătoare atât la nivel internațional, cat și național”, a anunțat zilele trecute ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *