De ce este Bucurestiul atat de poluat noaptea si in weekend, cand nu este trafic?

Este sambata, 5 ianuarie 2020, inceput de an si vacanta scolara. O perioada in care Bucurestiul este aproape gol, asa cum obisnuia sa fie pana in urma cu aproximativ 10 ani, cand era o placere sa traiesti aici.

Reteaua independenta de monitorizare a calitatii aerului, airly.eu, inregistreaza in aceasta noapte depasiri cu aproape 700%, comparabile cu cele inregistrate la Sydney, oras care se confrunta de cateva luni cu incendii devastatoare.

Citeste si: Cum ne omoara poluarea, la propriu! Peste 400.000 de decese in Europa doar intr-un an

Chiar daca datele nu sunt oficiale, putem spune ca depasirile sunt cu siguranta peste 400%, asa cum ne spun inregistrarile oferite de cateva statii oficiale.

Cifrele sunt alarmante si chiar daca societatea civila face presiuni pentru rezolvarea acestei situatii, autoritatile nu au nicio reactie nici macar nu binevoiesc sa raspunda care este sursa acestei poluari majore.

De ce este Bucurestiul atat de poluat noaptea si in weekend, cand nu este trafic?

Documentele primariei arata ca sursa majora de poluare in Bucuresti o reprezinta traficul. Si am simtit pe pielea mea ce inseamna acest lucru.
In fiecare dimineata, cand duceam fetele la scoala, de-a lungul unui bulevard central si foarte circulat, incepeam sa tusesc inca din clipa din care ieseam pe poarta. Dupe 10-15 minute de tusit incontinuu, probabil ca incepeam sa ma acomodez, ramanand doar cu senzatia de sufocare si cu praf in gura (la propriu, il simteam cum trozneste intre dinti, precum nisipul cand sunt la plaja).
Misterul cel mare il reprezinta insa, faptul ca masuratorile independente de care va spuneam, arata o poluare intensa noaptea dupa ora 20:00 si in weekend, cand practic orasul doarme si nu este nici tipenie de om pe strada.
Gurile rele spun ca nu este o coincidenta, practic, totul se intampla dupa ce Garda de Mediu si Ministerul Mediului isi termina programul oficial.
Primarul general sustine ca aceasta situatie nu este de competenta sa, ci ca tine mai degraba de cele doua autoritati de mai sus.
Ministrul Mediului, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta luni, a precizat la randul lui ca traficul ar fi vinovat de poluarea cu care ne confruntam. Mai mult decat atat, dl ministru sustine ca masuratorile neoficiale nu sunt corecte, si o spune ca si cum asta ar insemna ca aerul este de o calitate buna, dar altii vor sa credem altceva.
Solutia pe care ne-o propune in final dl ministru, este sa purtam masti, pentru a ne proteja de aerul poluat din capitala:
“Mesajul este foarte clar și alarmant pentru societatea românească. În marile orașe, poluarea este cu mult peste ceea ce ar trebui să resimțim ca locuitori ai unei capitale sau ai unor orașe europene, în 2020”
Indiferent care ar fi cifrele reale, oricine traieste in Bucuresti simte ca poluarea a atins un nivel nemaintalnit niciodata, ca aerul este irespirabil si ca in cartiere intregi oamenii se plang de mirosuri grele si suspecte.
Avand in vedere cat de expusi sunt in primul rand copiii nostri, care nu au complet dezvoltat organismul si care pot fi afectati iremedial de poluare, asteptam cu ingrijorare raspunsul la intrebarea din titlu precum si masurile imediate care se vor lua pentru cresterea calitatii aerului in oras.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *