Rolul parintilor se schimba atunci cand copiii devin adolescenti. Grija si educarea nu se sfarsesc, ci se schimba

Adolescenta este o perioada dificila, in care copilul este nesigur, fiind coplesit de intreaga lume noua care i se deschide in fata, si de aceea cauta siguranta la oamenii sau ideile in care se poate increde.

In primul rand va cauta siguranta la parintii sai. Daca nu o gaseste acolo, dezamagirea sa va fi chinuitoare si parintii vor trebui sa admita: “Noi nu suntem oamenii care credea el ca suntem.”

In acest caz, el va cauta in alta parte. Poate va reusi sa gaseasca ceea ce are nevoie, dar atunci, in decursul timpului, legatura sa cu parintii va avea de suferit.

Chiar daca nu e dezamagit de parinti, la un moment dat adolescentul va cauta la alti oameni inspiratie si indrumare, iar daca acestia devin centrul iubirii si admiratiei lor, parintii se vor simti dati la o parte, discreditati si depasiti intr-un domeniu in care ar fi trebuit deja sa se descurce indeajuns de bine.

Este neplacut pentru parinti daca adolescentul le intoarce spatele din cauza ca ei nu ii pot oferi sprijinul de care are nevoie. Dar orientarea catre alti oameni, nu implica intotdeauna respingerea parintilor. Intr-o situatie normala, este un parcurs firesc: orizontul se largeste, noi sfere de interes se deschid si este nevoie de noi ghizi.

Parintii intelepti se pot bucura de aceasta imprejurare si vor intelege ce rolul parintilor se schimba atunci cand copiii devin adolescenti. Grija si educarea nu se sfarsesc, ci se schimba.

Aparitia personalitatii adolescentului cere mai multa atentie decat starea fizica a persoanei: parintii au in fata o persoana unica, diferita, cu alte trasaturi, cu calitati si defecte noi.

In timp ce iese la iveala, noua “fiinta”, pentru ca este timida si sensibila la inceput, poate adopta o armura de oraznicie sau chiar agresivitate.

Parintii cu intuitie vor vedea prin armura si vor trata fiinta care se naste cu respect, interes si consideratie afectuoasa. Intr-un cuvant, cu iubire.

 

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *