Cum se face corect triajul epidemiologic al elevilor in scoli

Dna Ecaterina Andronescu a declarat ca incepand de luni copiii pot merge la scoala. Dumneai a evitat orice mentiune despre epidemia de gripa care a fost motivul oficial pentru care scolile au fost inchise vineri, 25 ianuarie.

Pentru linistirea tuturor, insa, a precizat ca ”triajul în fiecare dimineaţă este foarte serios făcut în fiecare şcoală”. Cu alte cuvinte, cadrele medicale prezente in fiecare scoala ii verifica pe copii pentru a vedea daca acestia prezinta semne de raceala sau gripa.

Deoarece este prima data cand aud de triajul facut in scoli, am cautat informatii despre ce inseamna acesta. Care este procedura oficiala.

Iata ce am aflat:

Prin triaj epidemiologic se înţelege intrarea copiilor în colectivitate clinic sănătoşi, fără afectiuni acute respiratorii, digestive sau cutanate (fără febră, tuse, diaree, rinoree etc.) afecţiuni ce pot constitui sursă de infecţie pentru ceilalţi copii sau angajati.

Activitatea este efectuată zilnic de către asistentul medical care are în principal următoarele atribuţii:

  •  efectuează triajul zilnic al copiilor;
  •  izolează copiii bolnavi sau suspecţi de a fi bolnavi/purtători de boli infecto-contagioase şi informează conducerea unităţii asupra acestor cazuri.

Dacă în timpul programului copilul/elevul prezintă unele afecţiuni ca: tuse, febră, diaree, rinoree etc., va fi văzut de medicul unităţii sau asistenta medicală şi, după caz, i se va acorda primul ajutor în funcţie de afecţiunea pe care o prezintă, administrându-se antitermice, antitusive, antidiareice etc.

În acest caz, se va anunța părintele/reprezentantul legal sau una dintre persoanele de contact înscrisă în fişa de înscriere.

În cazul în care părintele/reprezentantul legal sau una dintre persoanele de contact înscrisă în fişa de înscriere nu răspunde la telefon iar starea copilului/elevului se alterează, se va apela la 112, fiind transportat la spitalul de specialitate.

Când copilul/elevul absentează mai mult de trei zile consecutiv, va prezenta la intrare în colectivitate adeverinţa medicală ,,clinic sănătos”, eliberată de medicul de familie.

Reintrarea în colectivitate este decisă de medic.

Sunt tare curioasa daca la voi in scoala stiti sa se fi efectuat vreodata acest triaj. Si mai ales, daca exista cadru medical permanent (medic sau asistenta).

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

20 thoughts on “Cum se face corect triajul epidemiologic al elevilor in scoli

  1. Si daca a venit copilul la scoala racit si parintii sunt la serviciu, ce fac? Ii sun sa vina sa il ia? Ce rost are triajul daca l-a adus la scoala? E datoria parintelui sa tina copilul acasa cand e bolnav.

  2. La noi la gradinita unde merge fetița cea mică în fiecare dimineață doamna asistenta medicala consulta copii înainte de a intra in clasa si dacă vreunul tușește îl trimite acasă ..Și la școală unde este fetița cea mare (este în grupa 0) asistenta medicala îi consulta tot așa un fiecare dimineață.

  3. Ce triaj ???macar le are cineva grija ,sunt școli care nu au asistent medical nici cecum medic ,doamna Andronescu nici nu știe ce vorbește ,sa se intereseze întâi de situația din școli și apoi să publice

  4. Ha! La școala 310 din sectorul 6 București la intrarea în clădirea școlii era domnul mecanic. De obicei stă cineva ca să nu intre părinții dimineața în școală. Dânsul, evident, nu a verificat pe nimeni. Nu știu ce se întâmplă în clasă, poate îi verifică totuși cineva.

  5. la gradinita nu exista nici macar o asistenta care sa verifice copii, si nici dna educatoare nu face acest lucru…sincer, imi voi muta copii din acesta gradinita, mi se pare f periculos !

  6. La grădinița unde o duc eu pe fata, aproape în fiecare zi verifica grupa fetei mele de păduchi ,in gat, sa nu fie răciți , și dacă mi-o vede cu puțini muci imediat îmi spune sa o țin acasă

  7. In cls baietelului meu sunt deja 4 cazuri confirmate de gripa A cu documente transmise de catre parunti si inca nu am auzit ca s-a luat vreo măsură! Poate vine d-na Andronescu si sta cu copiii nostri in spital sa ii vegheze!

  8. Femeia asta cred ca vine din alt film. Asta e ce ar trebui să se facă nu și ce se întâmplă efectiv în școli și grădinițe.

  9. E o glumă partea cu triajul…cine sa-l facă la școală, asistenta/dr care ar trebui să vină de 2 ori/săptămâna de la ora 12 ????
    Ei au mutat vaccinarea la dr de familie pe motiv că nu fac față si acum fac triaj ….ne mințim frumos…🤔

  10. Sincer,Doamna Ministru,nu stie ce vorbeste! Eu cred ca ar fi mai bine daca ar tace!

  11. D.na Andronescu dim.la știri era foarte sigura pe dânsa că știe ea cu siguranță că în toate școlile se fac in fiecare dimineață triaje… câtă siguranță are ea..ce sa mai zicem când avem dispensar la 2pasi de școală ..și nu se deranjează nimeni sa i verifice pe copiii.

  12. Cred ca duduia asta are o planeta a ei in care sălășluiește!!!! 😡😡😡😡😡

  13. Fii-meu, in clasa a 2-a, a zis ca a venit o “tanti” si i-a intrebat daca stranuta,…. din usa clasei, apoi a plecat…. deci “s-a efectuat triajul”😑.

  14. Medic sau asistentă nu există în școală, iar doamnele învățătoare s-au calificat peste noapte si au primit competență medicală? Dna ministru trăiește intr-o lume paralelă!

  15. E o gluma? De unde triaj? Eu il tin acasa. Am si un bebe de 8 luni si nu ma joc cu sănătatea lor.

  16. Oare cat timp dureaza sa faci triaj pentru 750 de copii( aprox.) ? Cam atatia copii cred ca sunt dimineata la școală, intr-o unitate ( de dimensiuni medii) din București .

  17. Care triaj? Avem n cazuri in clasa! Doamna stie cum se transmite? Ca triajul e zero?!?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *