Sarbatorim sau nu Halloweenul? Traditii si superstitii legate de aceasta “sarbatoare”

În fiecare an, sărbătoarea de Halloween reușește să stârnească reacții contradictorii între părinții care îi încurajează pe copii să participe costumați la petrecerile tematice și să se bucure de sărbătoarea de ”groază” și cei care consideră manifestările ”diavolești” și fără legătură cu creștinismul.

Românii au împrumutat parţial această sărbătoare de Halloween, dar nu respectă întocmai tradiţiile originale. În preajma zilei de Halloween întâlnim şi în România, prin magazine, obiectele specifice (măşti, costumaţii, afişe, celebrii dovleci, etc ), însă puţini sunt cei care ştiu cu adevărat semnificaţia sărbătorii de Halloween. Halloween-ul este un prilej de petrecere și carnaval.

CITESTE SI: Vrem toalete in scoli, pentru toti copiii!

Cea mai cunoscută tradiție de Halloween în România și în lumea întreagă este cea a sculptării dovleacului. În luna octombrie, dovlecii pot fi găsiţi peste tot, începând cu uşa de la intrare, la ferestre, la cina de Halloween, sau chiar şi pe garduri. Deşi această tradiţie este îmbrăţişată de majoritatea americanilor, puţini cunosc originile dovleacului de Halloween, care provine dintr-un mit Irlandez.

Potrivit legendei, un om numit “Stingy Jack” l-a invitat pe dracul să ia masa cu el. Nevrând să plătească pentru consumaţie, a reuşit până la urmă să-l convingă pe necuratul să se transforme într-o monedă cu care ar putea plăti masa. Apoi, trişând, a păstrat moneda în buzunar lânga o cruciuliţă de argint care l-a împiedicat pe diavol să-şi recapete forma. Până la urmă, Jack l-a eliberat pe diavol cu condiţia să nu-l bată la cap timp de un an şi dacă va fi să moară nu-i va lua sufletul. Anul următor, de Halloween, Jack l-a păcălit din nou pe diavol să se urce într-un pom după nişte fructe şi în acest timp el a sculptat o cruce pe copac pentru ca diavolul să nu se mai poată da jos decât dacă nu-l va deranja timp de 10 ani. La scurt timp Jack a murit, exact de Halloween, şi Dumnezeu nu a dorit să-i dea voie unui netrebnic ca el în rai. În acelaşi timp, diavolul a zis că se ţine de promisiune nelăsându-l în iad. L-a trimis pe acesta în noaptea de Halloween doar cu o lampă pe care Jack a pus-o într-un dovleac sculptat.

De la această legendă s-a păstrat tradiţia şi până în zilele de astăzi cu sculptatul dovleacului de Halloween.

Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” Costumele de Halloween sunt tradițional modelate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. În fiecare an, 65% dintre americani își decorează casele și birourile pentru Halloween. Procentul este depășit doar de decorațiunile făcute cu ocazia Crăciunului. Halloweenul este sărbătoarea în care sunt vândute cele mai multe bomboane și este a doua sărbătoare după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.

Superstiții de Halloween

De sărbătoarea de Halloween sunt legate numeroase superstiții:

 • Se spune că, dacă o fată necăsătorită pune o floare de rozmarin și un bănuț de argint sub pernă, își va visa sortitul;
 • Dacă în noaptea de Halloween auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu trebuie să te întorci, deoarece se spune că este un spirit de pe lumea cealaltă venit să te ia cu el;
 • Dacă observi un păianjen prin casă în noaptea de Halloween, înseamnă că spiritul unei persoane dragi te veghează;
 • Dacă se întâmplă să îți zboare un liliac prin casă ori lângă casă, în noaptea de Halloween, se spune că acolo sunt spirite rele;
 • Lumânarea aprinsă în dovleac are scopul de a ține spiritele rele la distanță;
 • Se mai spune că, dacă în noaptea de Halloween participi la o cină, este bine să vorbești în timpul mesei, astfel vei încuraja și spiritele din apropiere să participe la masă;
 • Se spune că de Halloween se deschide poarta dintre cele două lumi și sufletele celor morți umblă libere pe pământ. Conform superstițiilor, aceste spirite se deghizează și bat pe la uși cerând bani sau mâncare. Cine nu oferă nimic spiritelor riscă să fie blestemat sau bântuit.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

 1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
 2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
 3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
 4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *