Pasiunea si talentul trebuiesc sustinute cu munca si educatie

Una dintre lectiile pe care le-am invatat in ultimul timp este ca dintre doi oameni, unul talentat si altul ambitios, intotdeauna, pe termen lung, va avea avantaj cel ambitios.

Ar fi trebui sa-mi dau seama singura de acest adevar, pentru ca de vreo 12 ani mi se arata asta in fiecare zi 🙂 . Dar uneori suntem orbi atunci cand vine vorba de noi sau de cei dragi.

A fost nevoie ca un profesionist sa-mi atraga atentia care sunt avantajele si dezavantajele fiecareia dintre calitati. Am avut parte de un studiu de caz pe copiii mei: unul extrem de talentat dar un artist in esenta, iar altul putin mai stangaci in miscari (aici se adauga si dezavantajul varstei), dar ambitios fara limite.

A durat vreo doi ani sa imi dau seama despre ce e vorba, cand tot ce mi s-a prezis s-a adeverit.

Talentul fara munca nu inseamna nimic. Exista oameni extraordinari de talentati, care au avut rezultate fantastice pe moment, dar care au fost depasiti in timp de oameni muncitori si ambitiosi.

Cineva mai putin talentat dar care are obiective precise, care munceste mult si bine, care parcurge toate etapele pentru a ajunge in varf, va avea mai  mult ca sigur castig de cauza.

Talentul este pentru amatori. Pentru artisti care se multumesc sa isi infrumuseteze viata lor si a altora dar care nu au ambitii sau veleitati de a ascede si care nu isi doresc sa-si depaseasca conditia.

Insa munca si indarjirea pot face din oricine un campion. Daca iti vezi de treaba ta si iti urmezi drumul pe care ti l-ai stabilit, nu exista munte pe care sa nu-l poti depasi. Nu exista esec care sa te opreasca si nu exista dorinte care sa te sperie.

La varsta ta, mai mergi la scoala? La ce-ti mai trebuie? Nu ai destule diplome?

Dar cui sa-i explic ca diplomele sunt doar o formalitate si ca de fapt, ceea ce conteaza este in spatele lor? Cum ar putea sa inteleaga cineva care imi pune asa intrebari, de ce merg sa invat “chiar si la varsta mea”? Cum sa explic ce inseamna o pasiune cuiva care nu are una? Nu stiu cum as putea sa fac toate astea asa ca am renuntat.

Imi vad de viata mea si de visul meu iar cei care inteleg la ce ma refer imi vor raspunde in aceeasi limba: a neintelesilor care vor mai mult si care nu se opresc din cauza limitarilor in care au crescut. Care isi depasesc domeniul, expertiza si se arunca cu capul inainte in ceva ce cred mai presus de cuvinte.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

? Sharing is Caring! ?  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *