Este autonomia inclusa in educatie?

La unul dintre articolele precedente, intitulat “Sportul si autonomia”, am primit pe FB un comentariu la care m-am gandit mult timp. O cititoare imi spunea ca ce scriu eu sunt clisee, lozinci, vorbe din carti care nu se aplica “in vremurile astea”.

I-am inteles problema, avea un fiu adult, arhitect de succes dar care nu avea realizari in viata persoanala pentru ca isi consuma toata energia in viata profesionala, iar vina pentru toate astea se datora “dorintei de a fi autonom si independent”. Desi avea un copil educat, iata ca la capitolul “realizari personale” nu prea scria nimic. Ba din contra, probleme majore de sanatate, hipertensiune, stres si multe altele.

autonomie meseria de parinte

Cunosc si eu cazuri similare, de adulti care stiu sa munceasca si castiga foarte bine insa in viata particulara sunt pur si simplu un dezastru. Nu au prieteni, nu au relatii, nu au copii, nu sunt fericiti si ajung la un moment dat sa se intrebe ce rost are viata lor?

Asa ca m-am tot gandit, pana la urma la ce ne referim atunci cand vorbim despre autonomie? Cine ne invata toate acele abilitati necesare pentru o viata implinita? Sigur, scoala si familia ne invata o serie de abilitati congnitive, printre care scrisul, cititul, memorarea, capacitatea de a rezolva probleme matematice, rationamente etc.

Insa autonomia, fericirea si succesul pe termen lung implica o serie de abilitati despre care nu ne spune nimeni nimic. Nu ne invata nimeni cum sa ne facem prieteni, cum sa gestionam emotiile, cum sa facem fata stresului. Nimeni nu pomeneste nimic despre responsabilitate, despre abilitatea de a lua decizii favorabile, despre autocontrol si negociere sau despre perseverenta.

Increderea in sine cred ca este de departe regina neincoronata a tuturor acestor abilitati iar una dintre modalitatile cele mai indicate pentru a o dezvolta este practicarea unui sport. Doar acolo, sub supravegherea unui antrenor, avand un cadrul organizat, copiii pot sa invete cum sa depaseasca esecurile si cum sa se concentreze pe reusitele viitoare. In sport copiii invata cum sa-si stabileasca obiective si ce pasi trebuie sa urmeze pentru a le atinge. Sportul este o experienta de viata care nu poate fi comparata si nu poate fi inlocuita cu nimic altceva.

Pentru ca la un moment dat e important sa stii sa faci alegerea intre ceea ce merita sacrificii din partea ta si ceea ce nu merita niciun fel de efort.

Iar in viata, la fel ca si in sport, e important sa stim sa ne evaluam sansele si sa putem sa apreciem la modul cel mai obiectiv daca rezultatele obtinute ne vor aduce satisfactii adevarate sau doar iluzia fericirii.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *