Norvegia oprește vaccinarea copiilor de 12-15 ani cu a doua doză anti-Covid

Autoritățile din Norvegia au decis oprirea campaniei de vaccinare cu a doua doză anti-Covid a copiiilor de 12-15 ani, până la apariţia mai multor informaţii privind siguranţa acestora.

Motivul invocat este apariția unui efect secundar rar care implică inflamaţia inimii, au anunţat – vineri – autorităţile din sectorul sănătăţii, potrivit Reuters.

Totuși, Ministerul Sănătăţii a spus că nu este o urgenţă, deoarece copiii au un risc scăzut de a se îmbolnăvi grav de Covid-19 şi că o singură doză de vaccin oferă o rată de protecţie de 85% împotriva bolii timp de până la 16 săptămâni.

Pericardita este inflamaţia mucoasei exterioare a inimii, în timp ce miocardita este inflamaţia muşchiului inimii.

FHI va evalua din nou situaţia, la începutul anului viitor, după ce va aduna mai multe informaţii din studiile care se desfăşoară în prezent în ţările nordice.

Decizia Norvegiei este asemănătoare cu cea a Marii Britanii, care a decis în septembrie că această grupă de vârstă va primi o singură doză de vaccin, pentru moment.

Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene (UE), face parte din piaţa unică europeană şi a primit vaccinurile împotriva Covid-19 prin intermediul UE. Până acum, statul nordic a recomandat utilizarea doar a vaccinului pentru coronavirus al Pfizer /BioNTech.

Pe de altă parte, Norvegia a spus că va dona peste 620.000 de doze de vaccinuri Moderna pe care nu le foloseşte. Dozele nu vor fi administrate prin mecanismul COVAX, ci prin intermediul Uniunii Europene, către ţări terţe.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *